Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Ενστάσεις, αλλά και... αιτήματα στο Υπουργικό Συμβούλιο

  • Του Κωνσταντινου Zουλα, Η Καθημερινή, Παρασκευή, 19 Nοεμβρίου 2010

Με επιφυλάξεις, αστερίσκους, αλλά και με εμφανή προσπάθεια να μετακυλίσουν ο ένας στον άλλον το πολιτικό κόστος που όλοι προεξοφλούν ότι θα επιφέρει στην κυβέρνηση ο προϋπολογισμός, «υποδέχθηκε» χθες τον προϋπολογισμό το Υπουργικό Συμβούλιο.

Αλλοι υπουργοί προσπάθησαν έστω και την ύστατη στιγμή να αποσπάσουν έξτρα κονδύλια, άλλοι να αποσοβήσουν περικοπές που τους «απειλούν» και σχεδόν όλοι να διασφαλίσουν ότι η τρόικα θα λάβει υπ’ όψιν της τις ιδιαιτερότητες του χαρτοφυλακίου «τους». Σημειωτέον, δε ότι αρκετοί υπουργοί θέλησαν να επισημάνουν εκ των προτέρων τους γενικότερους κινδύνους που επαπειλούν την οικονομία, επιδιώκοντας έτσι να διαχωρίσουν τρόπον τινά τις δικές τους ευθύνες από εκείνες άλλων υπουργών και κυρίως όσων φέρουν το βάρος της αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας.

Ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει (ως αρμόδιος επί των τιμών) την επίμαχη αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 11 στο 13% στα τρόφιμα που είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα ο κ. Παπακωνσταντίνου, ανέφερε ότι «δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των μέτρων από το αρμόδιο υπουργείο», κρατώντας έτσι αποστάσεις από τον υπουργό Οικονομικών.

Εμμεσες ενστάσεις ήγειρε και ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Αφού επιδίωξε να υπερπροβάλει στο Υπουργικό Συμβούλιο τη μείωση που ο ίδιος «κατόρθωσε» να επιτύχει στις αμυντικές δαπάνες, τόνισε την ανάγκη «να συζητηθούν ολοκληρωμένες πολιτικές για την οικοδομή, τον τουρισμό, το λιανικό εμπόριο και την ενέργεια» υπαινισσόμενος ότι τα μέτρα τόνωσης των εν λόγω τομέων που ανακοινώθηκαν χθες, μάλλον ήταν απροετοίμαστα και ότι θα αποτύχουν αν δεν συνοδευθούν και από άλλες κινήσεις.

Ο υπουργός Αμύνης μάλιστα αναφέρθηκε και στην προεξοφλημένη αύξηση του δημοσίου χρέους και υποστήριξε ότι για να υπάρξει εμφανές σημείο εξόδου από την κρίση απαιτείται, πέρα από τα πρωτογενή πλεονάσματα, υψηλός ρυθμός ανάπτυξης και άμεση συμφωνία για την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ.

«Να μην κοπούν και άλλα επιδόματα στο Δημόσιο, αν δεν προηγηθεί αξιολόγηση των υπαλλήλων», ήταν η φιλολαϊκότερη «διαφοροποίηση» της κ. Λούκας Κατσέλη, η οποία εισηγήθηκε επιπλέον «να συνταχθεί διαφορετικό επιχειρησιακό σχέδιο για κάθε ΔΕΚΟ και να μην επιβληθούν οριζοντίως οι αποφάσεις της τρόικας». Με την άποψη αυτή συντάχθηκε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, αλλά και ο κ. Δημ. Ρέππας που επιπλέον ζήτησε να σταματήσει η «επιβλαβής συζήτηση για ενδεχόμενες απολύσεις στις ΔΕΚΟ» με το επιχείρημα ότι «δεν τις ζήτησε η τρόικα ούτε στην περίπτωση του ΟΣΕ». Ο ίδιος ωστόσο όχι μόνον τάχθηκε υπέρ ενός «πλαφόν στα χρέη κάθε ΔΕΚΟ», αλλά και «του εξορθολογισμού των επιδοματικών εσόδων τους», αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των εισιτηρίων στις συγκοινωνίες.

  • «Γολγοθάς» περικοπών

Τη διαμαρτυρία του ότι εκείνος σηκώνει τον «Γολγοθά» των περικοπών επανέλαβε και χθες ο κ. Λοβέρδος. Για πρώτη φορά όμως χθες ο υπουργός Υγείας αξίωσε «να βάλουν επιτέλους πλάτη και άλλοι υπουργοί», θέλοντας εμφανώς να εκθέσει όποιους συναδέλφους του «στα δύσκολα αποσύρονται».

Στις λίγες φορές που πήρε τον λόγο ο κ. Παπακωνσταντίνου επέλεξε να θίξει την ανάγκη συγχώνευσης Αστυνομικών Τμημάτων για να απαντήσει στο αίτημα του κ. Παπουτσή να του δοθούν κονδύλια για τη νέα πολιτική ασύλου και την επέκταση του προγράμματος ΔΙΑΣ σε όλη τη χώρα. Αίσθηση τέλος προκάλεσε η παρέμβαση της κ. Αννας Διαμαντοπούλου που ζήτησε «να είναι ειλικρινής και όχι επικοινωνιακή η κυβερνητική έκκληση για συναίνεση με τη Ν.Δ», ενώ στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης είναι ότι ο κ. Πάγκαλος αν και παρών προτίμησε τη σιωπή, ενώ το ίδιο έπραξε και ο κ. Γ. Ραγκούσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου