Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Το 2015 το νέο Ασφαλιστικό στη Βουλή

  • Από του χρόνου, δηλαδή το... 2015 και εάν, θα εφαρμοστεί η ασφαλιστική νομοθεσία για τους υπαλλήλους της Βουλής.

Μετά την αποκάλυψη της «Ε» ότι παίρνουν μισθολογική αύξηση 30% στον τελευταίο μήνα πριν από τη σύνταξη και, ακολούθως, λαμβάνουν ως σύνταξη το 100% αυτού του μισθού (συν δύο εφάπαξ και δύο επικουρικές συντάξεις), ο σύλλογος υπαλλήλων με επιστολή του σημειώνει: «Ορισμένοι εξακολουθούν να αγνοούν την απόφαση του προέδρου της Βουλής και την τροποποίηση και ψήφιση του νέου Κανονισμού, τον Ιούλιο του 2010, όπου σαφέστατα προβλέπεται η πλήρης εναρμόνιση του συνταξιοδοτικού καθεστώτος των υπαλλήλων της Βουλής, από 1/1/2011, στα ισχύοντα του νέου ασφαλιστικού νόμου, τόσο για τα όρια ηλικίας που θα συμβαδίζουν με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, όσο και για το ποσοστό αναπλήρωσης που θα επιφέρει και σημαντική μείωση στη σύνταξή τους. Επομένως τα περί "170%" είναι αναληθή».

Ουσιαστικά ο σύλλογος παραδέχεται ότι μέχρι σήμερα δεν εφαρμόζεται ο νόμος (κυρίως ο ν. 3029/2002 που ισχύει για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους). Το ότι ο νέος νόμος θα εφαρμοστεί από το 2011, δεν είναι δέσμευση καθολικής ισχύος, παρά ένας εύσχημος τρόπος μη ισχύος των νόμων. Πρώτον, αφορά όσους προσληφθούν στο μέλλον και όχι τους ήδη υπηρετούντες και, δεύτερον, ο νέος ασφαλιστικός νόμος αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων όχι το 2011, αλλά μετά το 2015. Μέχρι τότε δεν αλλάζει το παραμικρό στο βαθμό που δεν εφαρμόζεται η προηγούμενη νομοθεσία που υπολογίζει τις συντάξεις με το μέσο όρο της καλύτερης 5ετίας, ενώ το ποσοστό αναπλήρωσης (σύνταξης) περιορίζεται σταδιακά στο 70%. Αντιθέτως, οι υπάλληλοι της Βουλής θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν συντάξεις στο 100% του τελευταίου μισθού, το 130% του προτελευταίου και το 170%, μαζί με τις επικουρικές.

Κατά τα λοιπά, ο σύλλογος μας κατηγορεί ότι τα στοιχεία αυτά «έχουν επανειλημμένα δημοσιοποιηθεί» (σ.σ. άρα είναι αδιαμφισβήτητα!). Τα υπόλοιπα περί προσπάθειας «στοχοποίησης μιας συγκεκριμένης μερίδας εργαζομένων» αποτελούν κακέκτυπες επωδούς που προδίδουν αμηχανία, αντί για την αναγκαία συστολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου