Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Η Ν.Δ. συναινεί σε συγχωνεύσεις

  • Με την υπερψήφιση επί της αρχής εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, ξεκίνησε χθες στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την «κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του δημοσίου τομέα».

Η διήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία, ωστόσο, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα με την ψήφιση των άρθρων του σχεδίου νόμου, άνοιξε στη σκιά της έκθεσης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, μέσω της οποίας εγείρονται ζητήματα εναρμόνισης με το κοινοτικό δίκαιο ή ακόμα και συνταγματικότητας, ειδικότερα για την περίπτωση της ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. που καταργείται. Οσον αφορά την ευρωπαϊκή διάσταση, επισημαίνεται η μη αντικατάσταση του καταργούμενου φορέα από άλλον, ενώ για τη συνταγματική πτυχή καταγράφεται η επιλογή να απολυθούν όχι άπαντες οι εργαζόμενοι, αλλά μόνο όσοι προσελήφθησαν τους τελευταίους προ των εκλογών μήνες. Το Επιστημονικό Συμβούλιο μνημονεύει τη διάταξη του Συντάγματος, σύμφωνα με την οποία «οι Ελληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου». Υπενθυμίζεται ότι για τους υπαλλήλους που είχαν παλαιότερα προσληφθεί προβλέπεται μετάταξή τους σε άλλο φορέα του Δημοσίου.

Για «ωμή πολιτική δίωξη», έκανε λόγο επί του συγκεκριμένου ο κ. Πρ. Παυλόπουλος. Παρουσιάζοντας συνολικότερα τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε μεταξύ άλλων ότι η θετική επί της αρχής στάση της Ν.Δ. δεν σημαίνει ότι δεν διατηρεί επιφυλάξεις ως προς συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου. Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για «προχειρότητα του νομοθετικού εγχειρήματος», για «ελλιπέστατο ρυθμιστικό πλαίσιο» και πρόσθεσε πως το υπό έγκριση σχέδιο νόμου «περιέχει αποσπασματικές διατάξεις περί μετατάξεων».

Με διαφορετικά κριτήρια, το νομοσχέδιο καταψήφισαν το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου