Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

«Περιττό είναι το 30% του κράτους». Σήμα κινδύνου από τον Αλ. Παπαδόπουλο

  • Του Παναγη Γαλιατσατου, Η Καθημερινή, Tετάρτη, 24 Nοεμβρίου 2010

Ενα εφιαλτικό 2011, που θα αποκαλύψει την αδυναμία του πολιτικού συστήματος να βγάλει τη χώρα από την κρίση, προέβλεψε ο Αλέκος Παπαδόπουλος. Στην πρώτη του δημόσια παρέμβαση μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009, αλλά και την υπογραφή του Μνημονίου, ο πρώην υπουργός, που δεν χαρίστηκε καθόλου στο κόμμα του, τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο, υπό τον οποίο θα παραμείνει πολλά χρόνια και πρότεινε ένα πλέγμα ρηξικέλευθων λύσεων, ώστε να βγει από την κρίση. Ζήτησε μάλιστα συγκεκριμένα να εγκρίνει η Βουλή τη συγκρότηση μιας ανεξάρτητης επιτροπής κύρους, ώστε να συντάξει ένα «πενταετές πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης».

Στη χθεσινή εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ με θέμα «Κρίση, η μητέρα της αλλαγής», ο πρώην υπουργός άσκησε δριμεία κριτική στο πολιτικό σύστημα, χαρακτηρίζοντάς το «εκ κατασκευής λαϊκίστικο και φοβικό». Εκτίμησε ότι εντός του 2011 «θα διαφανεί η αδυναμία του να χαράξει γραμμές στρατηγικού βάθους για την ανόρθωση της οικονομίας» και προέβλεψε ότι το έλλειμμα θα ανέλθει τελικά στο 10,4%.

Ο κ. Παπαδόπουλος επέρριψε ευθύνη στην πολιτική ηγεσία, επειδή «δεν καλλιέργησε στον λαό αυτογνωσία» και του απέκρυψε το ότι «τελούμε υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο». Με σαφείς αιχμές κατά του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «παρουσιάζει τον διεθνή οικονομικό έλεγχο ως μια συνήθη απλή επιτήρηση ρουτίνας, η οποία θα αρθεί πολύ σύντομα». Απέρριψε ως «ψεύδος, που καλλιεργείται στον λαό», τη συζήτηση περί του αν η χώρα θα χρεοκοπήσει ή όχι, «γιατί», όπως τόνισε, «η χώρα ήδη τελεί «υπό χρεοστάσιο» από τον περασμένο Μάιο. Το δίλημμα, πρόσθεσε, αντίθετα είναι αν θα καταρρεύσουμε πλήρως ή όχι και αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από τις εθνικών διαστάσεων αποφάσεις που θα λάβουμε».

Στην οικονομία προέβλεψε ότι το 2011 θα είναι εφιαλτική χρονιά, επισημαίνοντας ότι «τότε θα φανεί αν θα επιβεβαιωθεί ο φόβος του μακροχρόνιου οικονομικού παγετώνα, που είναι το πιθανότερο ότι θα επικαθήσει επί της χώρας». Εκτίμησε ότι η ύφεση θα συνεχιστεί το 2012 και το 2013, σημείωσε δε ότι οι τόκοι για το χρέος θα φτάσουν το 2015 το 9% του ΑΕΠ. Χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα και τόνισε πως «δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να απαλλαγεί η οικονομία από μεγάλα τμήματα του Δημοσίου».

Ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε «το 30% περίπου του σημερινού κράτους περιττό» και ζήτησε μεταξύ άλλων καθολικές αποκρατικοποιήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων, κατάργηση τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ, δημοτικών επιχειρήσεων, διπλωματικών αντιπροσωπειών, στρατοπέδων, συγχώνευση μητροπόλεων κ.ά.

  • «Μεταρρυθμίσεις-σοκ»

Ταυτόχρονα επέσεισε τον κίνδυνο του μακροχρόνιου οικονομικού παγετώνα και τόνισε ότι οι περιστάσεις απαιτούν «μεταρρυθμίσεις-σοκ», αλλά και μια «νέα συμφωνία της ελληνικής κοινωνίας», με τον εαυτό της, για το πού θέλει να πάει η χώρα. Πέραν του «πενταετούς προγράμματος οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης», το οποίο όπως είπε «πρέπει να κριθεί με εκλογές, ώστε να αναλάβουν όλοι και πολύ περισσότερο ο λαός τις ευθύνες τους», ο κ. Παπαδόπουλος πρότεινε και συγκεκριμένα μέτρα, όπως την ειδική συνταγματική απαγόρευση παραγωγής δημοσιονομικών ελλειμμάτων, συνταγματικό προνόμιο στον υπουργό Οικονομικών για δικαίωμα άσκησης αρνησικυρίας (βέτο) επί των δαπανών στο σύνολο τις διοίκησης του κράτους, κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, ανάθεση του φορολογικού ελέγχου για βιβλία γ΄ κατηγορίας σε πιστοποιημένα ιδιωτικά ελεγκτικά όργανα, σύσταση αυτόνομου Οργανισμού Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΟΕΔΕ).

Ο πρώην υπουργός της Ν.Δ. κ. Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στην εκδήλωση, απέδωσε την κρίση στον λαϊκισμό, τον κρατισμό, τον φόβο του πολιτικού κόστους και σε λάθος χειρισμούς. Ασκησε επίσης κριτική στην κυβέρνηση για το ότι αποδίδει μεγαλύτερη σημασία στους φόρους από ό,τι στις δαπάνες, αλλά και ότι παραμελεί τα αντισταθμιστικά μέτρα που αμβλύνουν την ύφεση.

Στην εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ παρέστησαν μεταξύ άλλων οι πρώην υπουργοί κ. Στ. Μάνος, Αν. Ανδριανόπουλος, Ν. Χριστοδουλάκης, Γ. Φλωρίδης, Γ. Δρυς, Ν. Αλευράς, Στ. Σουμάκης και ο κ. Π. Κουκουλόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου