Μεταξύ ανακούφισης και αποτροπής κάθε ενδεχόμενου εφησυχασμού, προσπαθεί να ισορροπήσει η κυβέρνηση, με αφορμή την «ανάσα» που της δίνει η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ.
Παρά την εξέλιξη αυτή, που σε πρώτη φάση ερμηνεύεται ως θετικό μήνυμα, οι προκλήσεις παραμένουν, όπως και ο επείγων χαρακτήρας των αλλαγών που πρέπει να γίνουν στο δημόσιο, τις ΔΕΚΟ και νευραλγικούς τομείς όπως η Υγεία.
Το πολιτικό στίγμα δόθηκε ήδη από την Κυριακή, με τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην εφημερίδα «Καθημερινή», όπου ο κ. Γ. Παπανδρέου επέμεινε στην κρισιμότητα της περιόδου και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για το επικείμενο κύμα των μεταρρυθμίσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παπανδρέου έχει ήδη δώσει εντολές να προχωρήσουν με ταχύ ρυθμό και οι οργανωτικές αλλαγές στο Μέγαρο Μαξίμου και τους μηχανισμούς συντονισμού της κυβέρνησης.
- Η εσωτερική σύγκρουση
Η μεγαλύτερη πρόκληση με την οποία θα αναμετρηθεί η κυβέρνηση είναι πλέον - όπως επισημαίνουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο κορυφαία στελέχη - η σύγκρουση με τον ίδιο της τον εαυτό.
Από την μία μεριά, η σύγκρουση αυτή εντοπίζεται ήδη εντός υπουργικού συμβουλίου, λόγω της πίεση που δέχεται η ομάδα υπουργών που είναι επιφορτισμένη με την τήρηση του μνημονίου και «απέναντί» της όσοι δεν έχουν άμεση εμπλοκή.
Από την άλλη, το μέτωπο που φοβάται περισσότερο απ' όλα η κυβέρνηση είναι οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ (συνδικαλιστές και μη), οι οποίοι αποτελούν μεγάλο τμήμα της εκλογικής βάσης του ΠαΣοΚ.
Σχολιάζοντας τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις σχετικά με το χρόνο αποπληρωμής των δανείων που θα λάβει η Ιρλανδία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «δεν υπάρχει λήξη συναγερμού και δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις. Η κρίση δεν έχει αντιμετωπιστεί».
Ο κ. Πεταλωτής είπε ότι η απόφαση για την Ιρλανδία ανάβει το φως και για την ελληνική περίπτωση για την οποία οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν στο μέλλον. Προσέθεσε πάντως ότι η αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί ειδικά σε ότι αφορά τις ΔΕΚΟ θα γίνουν όχι γιατί το ζητά η τρόικα αλλά γιατί πρόκειται για παθογένειες της ελληνικής οικονομίας.
- Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=370314&dt=29/11/2010#ixzz16gJsjpTw
Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010
«Δεν υπάρχει λήξη συναγερμού και δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις. Η κρίση δεν έχει αντιμετωπιστεί», υποστηρίζει η κυβέρνηση
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου