Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

«Όχι» στη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με την Τουρκία, λέει ο Γ.Παπανδρέου

  • Απορρίπτει τα περί μυστικών συνομιλιών
Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου
Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου
  • Δεν τίθεται θέμα συνεκμετάλλευσης με την Τουρκία ενεργειακών πόρων στο Αιγαίο, επανέλαβε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ για τα περί μυστικών συνομιλιών και συμφωνιών.
Ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει παρόμοια συζήτηση με την Τουρκία, εφόσον κατ' αρχάς, υπάρχει η απειλή του «casus belli», επίσης γιατί αμφισβητούνται κυριαρχικά μας δικαιώματα με τις συνεχείς παραβάσεις και παραβιάσεις, κατά τρίτο γιατί δεν έχει αναγνωρίσει η Τουρκία το οικουμενικό Δίκαιο της Θάλασσας και τέλος, γιατί, δεν έχει επιλυθεί το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δικαστήριο της Χάγης.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι οι φήμες αυτές εκπορεύονται από την τουρκική πλευρά για επικοινωνιακούς λόγους.

Παρόλα αυτά ο πρωθυπουργός είπε ότι με πρωτοβουλία της Ελλάδας θα ζητηθεί να γίνει συζήτηση στην ΕΕ για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, εφόσον η γείτονα χώρα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχουν τεθεί στον οδικό της χάρτη. «Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές του Ιουνίου θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη δική της πορεία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, χαρακτήρισε ως αντιφατικό να είναι η χώρα μας ο πρώτος συνήγορος μιας χώρας που την απειλεί με πόλεμο, αν ασκήσει τα δικαιώματά της που προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο.

Από τη μία προσπαθούμε να οικοδομήσουμε μια σχέση καλής γειτονίας και την ίδια ώρα η Τουρκία δεν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω, τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Ο κ.Καρατζαφέρης επέμεινε στο θέμα της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία επικαλείται την «λύση της χτένας», δηλαδή τη διαφορετική επέκταση κατά περιοχή, ενώ ζητεί ομόλογη σχέση για να ανοίξει η Χάλκη.

Αναφορικά με τα τυχόν κοιτάσματα του Αιγαίου, ο πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα μας ενδιαφέρεται για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με όλες τις γειτονικές μας χώρες, ενώ θα επικαιροποιηθεί ο παλαιός νόμος για την αξιοποίηση αυτών των πόρων. [Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου