Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Ανασχηματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου

  • Η κρίσιμη για την οικονομία προσεχής περίοδος με τα πιεστικά χρονοδιαγράμματα επιβάλλει αλλαγές στον συντονισμό

  • Ποιοι οι νέοι ρόλοι καθώς το βάρος από την ομάδα σχεδιασμού περνά στην Ηρώδου Αττικού 19

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΒΑΙΟΣ | Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Νέο κύμα αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας και συντονισμού της κυβέρνησης επιβάλλει η κρίσιμη καμπή στην οποία έχουν εισέλθει η ελληνική οικονομία και η πολιτική ζωή. Η διαπίστωση αυτή επισημαίνεται από κυβερνητικά στελέχη και συνεργάτες του Πρωθυπουργού, οι οποίοι χαρακτηρίζουν την περίοδο των προσεχών μηνών ως την κρισιμότερη για την τύχη της οικονομίας, της χώρας και της κυβέρνησης.

Μετά την πρόσφατη, τραυματική για πολλούς υπουργούς, επίσκεψη της τρόικας και το πιεστικό χρονοδιάγραμμα για την επίσπευση διαρθρωτικών αλλαγών ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου δέχθηκε κάποιες καταλυτικές εισηγήσεις από στενούς συνεργάτες του και έχει ήδη προχωρήσει σε αναδιάταξη των κυβερνητικών δυνάμεων.

  • Στο επίκεντρο ο κ. Παπακωνσταντίνου

Ο συντονισμός της προσπάθειας αναλαμβάνεται πλέον κατ΄ ουσίαν από το υπουργείο Οικονομικών, όπως έγινε γνωστό την περασμένη εβδομάδα. Εποπτικό ρόλο θα ασκεί και πάλι ο κ. Θ. Πάγκαλος, ενώ προσωπική εμπλοκή θα έχει, όπως είναι αυτονόητο, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Από εδώ και στο εξής ο κ. Γ.Παπακωνσταντίνου είναι ο υπουργός που θα φέρει σχεδόν στο σύνολό της την ευθύνη για την επιτυχία του εγχειρήματος. Τοποθετεί εμπειρογνώμονες του δικού του υπουργείου ως «τοποτηρητές» σε όλα τα άλλα υπουργεία, προκειμένου να ασκούνται καθημερινή πίεση και έλεγχος για την πρόοδο των διαρθρωτικών αλλαγών.

  • Αλλαγές στην ομάδα σχεδιασμού

Κατόπιν όλων αυτών οι επερχόμενες αλλαγές στη λειτουργία της κυβέρνησης, όπως αυτή διαμορφώθηκε στο διάστημα από τον ανασχηματισμό του Σεπτεμβρίου και έπειτα, θα συντελεσθούν σε δύο μέτωπα.

Κατ΄ αρχάς, σημαντικές αλλαγές αναμένονται σε ό,τι αφορά την ομάδα κεντρικού σχεδιασμού και τη βαρύτητα του ρόλου της.

Μετά τη θετική για την κυβέρνηση έκβαση των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών- η οποία πιστώθηκε στον υπουργό Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση -, η «ομάδα κρούσης» αλλάζει ρόλο και λειτουργία. Υπό μίαν έννοια, και όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, το προσεχές διάστημα «θα αναλάβουν όλοι τους ρόλους που τους αναλογούν». Σήμερα διευκρινίζεται ακόμη και από τους μετέχοντες σε αυτήν ότι η ομάδα υπό τον κ. Ραγκούση ουδέποτε είχε ρόλο και αρμοδιότητα συντονισμού του κυβερνητικού έργου και το προσεχές διάστημα ο υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να στρέψει τις προσπάθειές του κυρίως στο δύσκολο εγχείρημα της εφαρμογής του «Καλλικράτη». Πέραν του δύσκολου έργου που καλείται να φέρει εις πέρας ο κ. Παπακωνσταντίνου, νέα καθήκοντα αναλαμβάνει- τουλάχιστον κατά το αμέσως προσεχές διάστημα- ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας, ο οποίος ευθύνεται για σημαντικό μέρος της προετοιμασίας εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, στο οποίο κατά πολλούς θα κριθούν τα πάντα (στην κυριολεξία) καθώς το κύριο θέμα συζήτησης εκεί θα είναι η φύση του νέου μηχανισμού στήριξης.

Οσοι επισημαίνουν αυτές τις παραμέτρους που αφορούν τις νέες αρμοδιότητες υπουργών, παρατηρούν ότι το βάρος μετατοπίστηκε μοιραία προς το υπουργείο Οικονομικών καθώς και προς το Μέγαρο Μαξίμου, όπου το προσεχές διάστημα αναμένεται να εκδηλωθεί το δεύτερο μέτωπο αλλαγών.

  • Θεσμική αναβάθμιση και οργάνωση

Αναλαμβάνοντας προσωπικώς την παρακολούθηση της πορείας του μνημονίου ο κ. Παπανδρέου αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώνουν συνεργάτες του, να προχωρήσει σε θεσμική αναβάθμιση του Μεγάρου Μαξίμου.

Από το φθινόπωρο που ανακοινώθηκε η δημιουργία Γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης, υπό την κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη, η εκκρεμότητα παραμένει και ο νέος τρόπος οργάνωσης της κεντρικής κυβερνητικής υπηρεσίας δεν έχει ακόμη πάρει μορφή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κωλυσιεργία στο συγκεκριμένο πεδίο είχε προκαλέσει μίνι κρίση στα πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου, με την κυρία Βάρτζελη να πιέζει για επιτάχυνση της υπογραφής των σχετικών διαταγμάτων προκειμένου να ολοκληρωθεί η θεσμική αναβάθμιση του γραφείου του Πρωθυπουργού.

Προσδοκάται η δημιουργία ενός νέου δικτύου υπηρεσιών υπό τη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, οι οποίες θα είναι αρμόδιες για την παρακολούθηση «ομάδων υπουργείων» και τού κατά πόσον ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του δύσκολου τριμήνου που ακολουθεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου