Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

New York Times: To ΔΝΤ «κλείδωσε» την επόμενη δόση του δανείου



Οι «διεθνείς δωρητές» της Ελλάδας έκαναν ξεκάθαρο σήμερα ότι η Ελλάδα θα λάβει και την επόμενη δόση του δανείου, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση έκανε αξιοσημείωτη πρόοδο στη μείωση του ελλείμματος. Προειδοποίησαν όμως ότι θα χρειαστεί «πρόσθετη προσπάθεια» προκειμένου να φτάσουν τους στόχους της επόμενης χρονιάς.

Ο σημερινός απολογισμός ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση των 9 ή 12 δις ευρώ τον Ιανουάριο, μέρος του «πακέτου στήριξης» το οποίο συμφωνήθηκε την περασμένη Ανοιξη. Η τρόικα είπε ότι το πρόγραμμα λιτότητας που συνδέεται με το δάνειο παραμένει «σαφώς εντός πορείας» και κατέληξε ότι η οικονομία πρέπει να αρχίσει να «γυρίζει» (θετικά) περίπου στο 2011.

Οι αποδοχές και ο πληθωρισμός αρχίζουν να συμμαζεύονται «θέτοντας τα θεμέλια για αναβάθμιση του ανταγωνισμού» σημείωσε η τρόικα. Την προηγούμενη εβδομάδα η Eurostat ανέφερε ότι το έλλειμμα ανήλθε στο 15,4% του ΑΕΠ, σημαντικά χειρότερο από το 13,6% που εκτιμώνταν τον Απρίλιο.

Η τρόικα είπε ότι ο απολογισμός του 2009 και τα μειωμένα έσοδα «σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για να επιτευχθεί ο στόχος του 7,5% του ελλείμματος το 2011, νούμερο που η κυβέρνηση έχει επαναδιαβεβαιώσει».

Ο Νικ Κοτζουτσάροβ, αναλυτής της Goldman Sachs, ανέφερε σχετικά: «Δεν θεωρούμε ότι η εδραίωση του προγράμματος έχει ξεφύγει και δεν πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση θα παραιτηθεί από το πακέτο βοήθειας». Επίσης είπε ότι χονδρικά το 1/3 του πλεονάζοντος ελλείμματος συνδέεται με μεθοδολογικούς παράγοντες όπως αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.α. ενώ τα υπόλοιπα 2/3 μπορούν να αποδοθούν στα μειωμένα έσοδα σε σχέση με τα προσδοκόμενα.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artId=369095&

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου