Την αναχώρηση της τρόικας ακολουθούν 100 κρίσιμες ημέρες για τη διασφάλιση της επόμενης δόσης Του Βασιλη Nεδου, Η Καθημερινή, Tετάρτη, 24 Nοεμβρίου 2010
Στις κρίσιμες 100 ημέρες που απομένουν ώς την επόμενη επίσκεψη της τρόικας στην Ελλάδα προσανατολίζονται πια στην κυβέρνηση. Οι τελευταίες επισημάνσεις των εκπροσώπων της τρόικας σχετικά με τις διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να προχωρήσουν μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, προβληματίζουν τον κ. Γ. Παπανδρέου, καθώς γνωρίζει ότι ο συγκεκριμένος μήνας αποτελεί το «βαρόμετρο» όποιων εξελίξεων ακολουθήσουν τόσο σε επίπεδο Μνημονίου όσο και πολιτικά.
Στο επιτελείο του γνωρίζουν ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές θα πρέπει να έχουν δρομολογηθεί, αν όχι να αποδίδουν ήδη μετρήσιμα αποτελέσματα, μέχρι την επόμενη επίσκεψη της τρόικας. Ωστόσο, οι πρώτες αντιδράσεις σε επίπεδο Κ. Ο. είναι ήδη ορατές -έστω και για ζητήματα «χαμηλής πτήσης» -κάτι που σημαίνει ότι οι ενδοκομματικές ισορροπίες θα γίνουν για μια ακόμη φορά αντικείμενο κεντρικής διαχείρισης. Οι ισορροπίες αυτές είναι άλλωστε και ένας από τους λόγους για τους οποίους στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού (με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την κ. Ρεγγίνα Βάρτζελη) εξακολουθούν, παρότι μετά τον ανασχηματισμό ανέλαβαν διαφορετικά καθήκοντα, να συνεπικουρούν τον γραμματέα της Κ. Ο. κ. Β. Εξαρχο στο έργο του.
Το επιτελείο του κ. Παπανδρέου ανησυχεί και για το ενδεχόμενο οι τριβές να μην περιοριστούν σε επίπεδο Κ. Ο. (ο κ. Ν. Αλευράς χθες είπε ότι η κυβέρνηση σήμερα πληρώνει εν πολλοίς την καλλιέργεια προσδοκιών πριν από τις εκλογές του 2009), αλλά να μεταφερθούν και στο υπουργικό συμβούλιο. Οι τελευταίες προστριβές αφορούσαν την εφαρμογή της συμφωνίας με την τρόικα για τις εργασιακές σχέσεις, οι οποίες δίχασαν τους υπουργούς σε υποστηρικτές και μη της κ. Λούκας Κατσέλη. Η υπουργός Εργασίας πάντως εμφανίστηκε χθες ιδιαιτέρως ικανοποιημένη από την τελική συμφωνία. Εξερχόμενη μάλιστα της Βουλής, είπε σε δημοσιογράφους πως «αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει διακοσμητικό ρόλο, αλλά διαπραγματεύεται προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος».
Συνεργάτες της κ. Κατσέλη πρόσθεταν ότι η προσθήκη όρων, οι οποίοι θα ρυθμιστούν από κοινού μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και θα προβλέπουν επακριβώς κατά ποιο τρόπο είναι δυνατή η παράκαμψη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, είναι μια νίκη έναντι της τρόικας, η οποία διαφωνούσε με την προσθήκη προϋποθέσεων. Με τις δημόσιες τοποθετήσεις της κ. Κατσέλη φαίνεται ότι δεν συμφωνεί ο κ. Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος είπε χθες (Αντ1) ότι διαφωνεί με τη δημοσιοποίηση των διαπραγματευτικών προτάσεων, αντιθέτως προκρίνει τη συζήτηση των πολιτικών στα όργανα του κόμματος. Επόμενο μέτωπο για τον κ. Παπανδρέου και τους συνεργάτες του είναι η Σύνοδος Κορυφής του Δεκεμβρίου, η οποία πλέον απέχει λιγότερο από μήνα (16 - 17/12).
Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι είναι δυνατόν να τροποποιηθεί η πρόταση της Γερμανίας περί της συμμετοχής ιδιωτών στη διάσωση των κρατών-μελών της Ε. Ε., γι' αυτό και χθες συγκάλεσε την πρώτη σύσκεψη της ομάδας η οποία μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα αναλάβει επαφές τόσο με τη Γερμανία όσο και με τους υπόλοιπους εταίρους για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και για την επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από την τρόικα, και πλέον συζητείται ανοιχτά από όλες τις πλευρές. Στη σύσκεψη μετείχαν εκτός από τον πρωθυπουργό οι κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Δ. Δρούτσας, η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο κ. Λ. Παπαδήμος. Οι υπουργοί θα αναλάβουν τις επαφές με τους ομολόγους τους, ενώ ο κ. Παπαδήμος θα κινηθεί περισσότερο ως ο ενδιάμεσος στον δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας.
Τη δεύτερη σύσκεψή της θα πραγματοποιήσει σήμερα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού η κυβερνητική επιτροπή ανάπτυξης στην οποία συμμετέχουν οι κ. Θ. Πάγκαλος, Γ. Παπακωνσταντίνου, Μ. Χρυσοχοΐδης, Τ. Μπιρμπίλη, Δ. Ρέππας, Κ. Σκανδαλίδης, Π. Γερουλάνος, Χ. Παμπούκης.
«Συντεχνιακές» λογικές από βουλευτές ΠΑΣΟΚ
Πρόγευση των ενδοκομματικών τριβών που θα προκαλούν στο εξής πολλές κυβερνητικές αποφάσεις, έλαβε χθες η κ. Αννα Διαμαντοπούλου. Εξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από την Πελοπόννησο (Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Κατερίνα Φαρμάκη, Αγγ. Μανωλάκης, Νάντια Γιαννακοπούλου, Οδ. Βουδούρης, Λ. Γρηγοράκος) κατέθεσαν ερώτηση, διά της οποίας διαμαρτύρονται για την κατάργηση τμημάτων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η ερώτηση θύμιζε παλαιάς κοπής πολιτικό λόγο με έμφαση στο τοπικιστικό στοιχείο. Οι βουλευτές μιλούν για «ιδιαίτερη στοχοποίηση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με ιδέες και προτάσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων και πανεπιστημίων ανά την επικράτεια». Στο Μέγαρο Μαξίμου φοβούνται βεβαίως ότι η ασκούμενη πολιτική σε μια σειρά από κλάδους (συγχωνεύσεις φορέων θα γίνουν και στην υγεία) θα οδηγήσει σε ξεσπάσματα υπεράσπισης των στενά τοπικών συμφερόντων. Παράλληλα υφίσταται και μια ανησυχία σχετικά με «συμμαχίες» βουλευτών που θα έχουν περισσότερο ιδεολογικά χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα οι πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστές.
Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010
Σε «τεστ αντοχής» η κυβέρνηση
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου