Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Υπουργικό Συμβούλιο: Σήμερα επί τάπητος ο προϋπολογισμός του 2011

Ο προϋπολογισμός του 2011 - ο πιο κρίσιμος και δύσκολος της μεταπολίτευσης, για πολλούς- θα τεθεί επί τάπητος σήμερα Πέμπτη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβούλιου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

Οι υπουργοί καλούνται να συμφωνήσουν στη λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους 4 δισ. ευρώ για το 2011, αφού οι Βρυξέλλες απέρριψαν το αίτημα να επιμεριστεί σε δύο έτη η πρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή, που απαιτείται μετά την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων για το 2009.

Στην «καυτή» ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου περιλαμβάνονται ακόμη οι αλλαγές στα εργασιακά (συμβάσεις και διαιτησία), το ταμείο επιχειρηματικότητας και η παροχή ασύλου.

Επί της ουσίας οι τελικές αποφάσεις για τον νέο προϋπολογισμό και τα πρόσθετα μέτρα που πρέπει να περιλαμβάνει αυτός ελήφθησαν το μεσημέρι της Τετάρτης, στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τους αξιωματούχους της τρόικας, στην οποία συμμετείχε ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και νυν σύμβουλος του πρωθυπουργού, κ. Λουκά Παπαδήμο.

Πάντως η κυβέρνηση σπεύδει να τονίσει ότι τα μέτρα αυτά θα εστιάζονται στη συντριπτική πλειονότητά τους στην «περαιτέρω περιστολή των δαπανών» και δεν θα αφορούν περικοπές μισθών, συντάξεων και επιβολή νέων φόρων.

  • Η ατζέντα του Υπουργικού

Αναλυτικά τα θέματα του Υπουργικού Συμβουλίου, που συνεδριάζει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου το πρωί της Πέμπτης, είναι:

1. Προϋπολογισμός, με εισηγητή τον υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου

2. Σχέδιο Νόμου: Σύσταση Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, με εισηγητή τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη,

3. Σχέδιο Νόμου: Διαδικασία επίλυσης συλλογικών διαφορών, με εισηγήτρια την υπουργό Εργασίας κυρία Λούκα Κατσέλη

4. Σχέδιο Νόμου: Ιδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής με εισηγητή τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου