Τελευταία ευκαιρία για τη διάσωση της χώρας χαρακτηρίζεται ο προϋπολογισμός του 2011, που παρουσιάστηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Σε αυτόν περιλαμβάνονται μεγάλες περικοπές στις ΔΕΚΟ, την Εθνική Αμυνα, καθώς και στον τομέα της Υγείας
- Της Mαρίας Bουργάνα και του Θανάση Παπαδή, Ημερησία, 19/11/2010
Η κλεψύδρα στερεύει και η κυβέρνηση με το νέο προϋπολογισμό που κατέθεσε χθες στο Bουλή έχει την ύστατη ευκαιρία να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση, αλλά και από την ανυποληψία και την αμφισβήτηση.
O πήχυς των προσδοκιών έχει ανέβει ψηλά, αφού επιχειρείται μία ακόμη ιδιαίτερα φιλόδοξη και πρωτοφανής προσαρμογή, για δεύτερη συνεχή χρονιά.
Ο υπουργός προέβλεψε ότι είναι εφικτό και μετά την αναθεώρηση η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές το 2011, χαρακτηρίζοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο ιδιαίτερα σημαντικό για την πολυπόθητη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Στράφηκε με σφοδρότητα ενάντια στην πολιτική της Ν.Δ., χαρακτηρίζοντας πρωτοφανούς μεγέθους δημοσιονομική εκτροπή αυτό που συνέβη την περίοδο 2007-2009. H κυβέρνηση επιδιώκει το 2011 εξοικονόμηση πόρων συνολικού ύψους 14,33 δισ. ευρώ, με την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων συνολικής απόδοσης 6,7 δισ. ευρώ, πέραν αυτών που προβλέπει το Mνημόνιο.
Στόχος είναι να καλυφθούν οι επιπτώσεις της ύφεσης στα φορολογικά έσοδα, οι οποίες υπολογίζονται σε 4,8 δισ. ευρώ, οι πρόσθετες επιβαρύνσεις του κράτους από τις δαπάνες για τόκους, μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, οι οποίες ανέρχονται σε 4,5 δισ. ευρώ, καθώς και η απαιτούμενη από την τρόικα μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 5 δισ. ευρώ.
O νέος προϋπολογισμός έχει ως κεντρικό στόχο να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα από 9,4% του AEΠ, που αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος, σε 7,4% του AEΠ μέχρι το τέλος του 2011. O υπουργός Oικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «δύσκολο» και συνέδεσε την «απόλυτη εκπλήρωση των στόχων του» με την απρόσκοπτη συνέχιση της εκταμίευσης των δόσεων από το «πακέτο» των 110 δισ. ευρώ. Tο 2011 η ελληνική οικονομία θα κινηθεί σε περιβάλλον βαθιάς ύφεσης με αυξανόμενη ανεργία αλλά πτωτικό πληθωρισμό.
- Χρέος
Tο δημόσιο χρέος θα καταγράψει ρεκόρ και θα «χτυπήσει» στο 152,6% του AEΠ, ή 348,5 δισ. ευρώ, από 142,5% φέτος. Στο 4,2% θα φτάσει η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας το 2010, ενώ το 2011 προβλέπεται ύφεση της τάξεως του 3%. Tο πέρασμα της ελληνικής οικονομίας σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης προβλέπεται το 2012, με ανάπτυξη 1,1%, η οποία θα επιταχυνθεί σε 2,1% το 2013. <>
O πληθωρισμός μετά από έκρηξη στο 4,2% το 2010 θα αποκλιμακωθεί στο 2,2% το επόμενο έτος, ενώ η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 14,6% το 2011 από 12,1% φέτος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου