Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Γιώργος Παπανδρέου: Προς δεύτερο γύρο... ανασχηματισμού

  • Το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νέες διορθωτικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αμέσως μετά τις εκλογές εξετάζει ο Πρωθυπουργός

Και (νέες...) αλλαγές στην κυβέρνηση μελετώνται από τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου που ενδέχεται να ανακοινωθούν αφότου ολοκληρωθεί η εκλογική περιπέτεια της προσεχούς Κυριακής. Κριτήριο για τις αποφάσεις που θα λάβει ο κ. Παπανδρέου τις αμέσως επόμενες ημέρες θα είναι οι προεκλογικές συμπεριφορές στελεχών και υπουργών, στον βαθμό που αυτές προξένησαν σύγχυση ή έστειλαν αντιφατικά μηνύματα, αλλά και οι επί της ουσίας παρεμβάσεις κάποιων που περιόρισαν την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής ή προκάλεσαν αντιδράσεις που είχαν επίπτωση και στο εκλογικό αποτέλεσμα, με βάση και το αν στηρίχθηκαν επαρκώς οι υποψήφιοι του ΠαΣοΚ στις περιφερειακές εκλογές.

Σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης και συνομιλητές του κ. Παπανδρέου, μετά την κίνηση του ανασχηματισμού τον προηγούμενο Σεπτέμβριο και το μείζον εκλογικό δίλημμα που τέθηκε τον Οκτώβριο, ο Πρωθυπουργός θα πρέπει αμέσως μετά τις εκλογές να προβεί σε νέα δυναμική κίνηση, προκειμένου να επιδιωχθεί μηδενισμός του πολιτικού κοντέρ και να καταδειχθεί προς το εσωτερικό και το εξωτερικό ότι διαθέτει τα πολιτικά αποθέματα προκειμένου να προχωρήσει στην εφαρμογή του σχεδίου εξόδου από την κρίση. Αυτό που έχει συζητηθεί μεταξύ του κ. Παπανδρέου και κάποιων συνομιλητών του (υπουργών και μη) είναι ότι στη νέα δύσκολη φάση εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης απαιτείται δραστική παρέμβαση προκειμένου να εκλείψει κάθε κρούσμα διγλωσσίας, σύγχυσης και απόκλισης από την πορεία που έχει χαραχθεί.

Στις προτάσεις που έχουν υποβληθεί στον Πρωθυπουργό συγκαταλέγονται η αντικατάσταση υπουργών και κυβερνητικών στελεχών, ειδικώς σε τομείς οι οποίοι δεν σχετίζονται άμεσα με την τήρηση του μνημονίου, και η ενεργοποίηση της θεσμοθετημένης Κυβερνητικής Επιτροπής, η οποία θα αναλάβει τον ουσιαστικό πολιτικό συντονισμό. Επίσης θα λαμβάνει αποφάσεις και θα διαχειρίζεται και την επικοινωνιακή πολιτική.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Παπανδρέου έχει ακούσει γνώμες συνεργατών του, οι οποίοι επιμένουν πως στην κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκονται η κυβέρνηση και η χώρα απαιτούνται εντελώς διαφορετική πολιτική και επικοινωνιακή προσέγγιση. Ενα από τα βασικά ζητήματα είναι το θέμα του πολιτικού συντονισμού, προκειμένου να αποφεύγονται προβλήματα από αλληλοσυγκρουόμενες και αντιφατικές δηλώσεις και ενέργειες.

  • Στο στόχαστρο οι Θ. Πάγκαλος και Χ. Καστανίδης

Χαρακτηριστικά παραδείγματα του τελευταίου διαστήματος, τα οποία ενδέχεται να αποτελέσουν και το έναυσμα για τις αποφάσεις του κ. Παπανδρέου, αναφέρονται η πολιτική διαχείριση του θέματος της περαίωσης λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου περί αναδιάρθρωσης του χρέους, κυρίως όμως η φραστική επίθεσή του κατά δημοσίων υπαλλήλων και ενστόλων, η χθεσινή «βόμβα» του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη περί ανάγκης επανεξέτασης του μνημονίου αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αποφασίστηκε και εκφράστηκε η «κατάργηση» του πολιτικού χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών εν όψει του β΄ γύρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου