- «Θέλουμε τη λαϊκή νομιμοποίηση και θα την πάρουμε είτε από τις τοπικές είτε από τις εθνικές εκλογές», επισημαίνει ο Γ. Παπανδρέου. Στα σενάρια ακυβερνησίας ή οικουμενικής απαντά με σιγουριά πως οι κάλπες θα τον βγάλουν πιο δυνατό
Οσοι έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν με τον πρωθυπουργό αυτές τις ημέρες, τον ρωτούν το ίδιο πράγμα: «Θα γίνουν εκλογές»; Αυτό συνέβη τόσο στη Θεσσαλονίκη προχθές όσο και στα Ιωάννινα χθες.
Η απάντηση του πρωθυπουργού στα στελέχη του είναι η ίδια σε όλες τις περιπτώσεις: «Θέλουμε τη λαϊκή νομιμοποίηση και θα την πάρουμε είτε από τις τοπικές, είτε από τις εθνικές»! Δίνει έτσι μια νέα διάσταση στην κίνηση που έκανε την προηγούμενη Δευτέρα.
Το «χαρτί» των εκλογών δεν είναι πλέον μια αμυντική κίνηση για να αυξηθεί η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ, αλλά «μια επιθετική ενέργεια στην πολιτική σκακιέρα, με στόχο να ξεκαθαρίσει το τοπίο».
Για τον πρωθυπουργό και τους επιτελείς του το μόνο ενδεχόμενο που είναι απαράδεκτο είναι να εισέλθει η διακυβέρνησή τους σε φάση ομηρείας, όπου απλώς θα μετρά αντίστροφα ο χρόνος μέχρι την πτώση.
Τα εκλογικά ένστικτα του κυβερνώντος κόμματος αφύπνισαν και οι δημοσκοπήσεις, που δείχνουν την επιρροή της ΝΔ να είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και την Αριστερά, πλην του ΚΚΕ, να μην μπορεί να βρει τον δρόμο της.
Σε αντίθεση με σενάρια ακυβερνησίας ή οικουμενικής, που διακινούνται σε μερίδα του Τύπου, ο Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με τους συνομιλητές του, «έχει πειστεί πως οι εκλογές θα τον βγάλουν πιο δυνατό».
Πιστεύει πως θα έχει και πάλι την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή (οι επόμενες εθνικές θα γίνουν με τον νόμο Παυλόπουλου, που ενισχύει ακόμη περισσότερο την προοπτική αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος), συν του ότι θα εξασφαλίσει μια καθαρή τετραετία, για να ολοκληρώσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και να πάει σε εκλογές με τη χώρα να έχει γυρίσει σε κύκλο ανάπτυξης. Αλλιώς, ξέρει ότι θα οδηγηθεί σε συντριβή και ίσως σε δυσφήμηση του έργου που έκανε και θα κάνει από εδώ και πέρα.
- Συστράτευση
Σε αυτή την προοπτική έχουν στρατευθεί, έστω και με επιφυλάξεις, και τα περισσότερα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι υπουργοί άρχισαν να βγαίνουν σε συνεντεύξεις στήριξης μετά τη διακαναλική του πρωθυπουργού και ότι κινητοποίησαν τους εκλογικούς τους μηχανισμούς σε όφελος των υποψηφίων του Κινήματος. Αποτέλεσμα είναι να έχει ξανανοίξει η «όρεξη» της Ιπποκράτους για την Αττική, την οποία είχε ξεγράψει.
Οι αποτυχημένες εμφανίσεις, όμως, του Γ. Δημαρά και οι πολωτικές κινήσεις της ΝΔ αύξησαν και πάλι τη συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα ο Γ. Σγουρός να πάρει και πάλι κεφάλι.
Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση δεν χάνει ευκαιρία να επιτίθεται στον Αντ. Σαμαρά. «Οι Ελληνες πολίτες, με τη συνέντευξη του κ. Σαμαρά, έγιναν μάρτυρες μίας απόπειρας παραπλάνησης και συστηματικής διαστρέβλωσης της αλήθειας», σχολίασε την παρουσία του αρχηγού της ΝΔ στο Mega ο Γ. Πεταλωτής.
«Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι δεν ήταν καν βουλευτής όταν δημιουργούνταν ή όταν απεκρύπτετο το έλλειμμα. Να θυμίσουμε, όμως, ότι όταν ο ίδιος έλεγε τον Μάιο του 2009 ότι το έλλειμμα θα βρίσκεται στο 4 με 4,5%, ήταν υπουργός Πολιτισμού. Αυτά έλεγε η τότε κυβέρνηση, στέλεχος της οποίας ήταν ο κ. Σαμαράς, στους πολίτες, στους εταίρους, καθιστώντας τη χώρα μας παντελώς αναξιόπιστη», προσέθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ, ΕΘΝΟΣ, 03/11/2010
Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010
Το «χαρτί» των εκλογών αλλάζει την πολιτική σκακιέρα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου