Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Λαβωμένο το ΠΑΣΟΚ, πρώτος ο κανένας

  • ΔΙΠΛΟ ΜΗΝΥΜΑ: ΑΠΟΧΗ ΚΑΙ ΨΑΛΙΔΙΣΜΑ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Διπλό μήνυμα -το ένα προς τον πρωθυπουργό και το άλλο προς το σύνολο του πολιτικού συστήματος- έβγαλε η χθεσινή κάλπη των εκλογών για την αυτοδιοίκηση.

Χθες βράδυ στην Ιπποκράτους ο πρωθυπουργός έκλεισε την πόρτα των εκλογών πίσω του. Για την ώρα.

Χθες βράδυ στην Ιπποκράτους ο πρωθυπουργός έκλεισε την πόρτα των εκλογών πίσω του. Για την ώρα.

Οσοι ψήφισαν, διατήρησαν μεν το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα, αλλά «λαβωμένο» σε αριθμούς ψήφων και ποσοστά. Οσοι προτίμησαν την αποχή, που συγκέντρωσε εντυπωσιακά υψηλό ποσοστό, έστειλαν σήμα κινδύνου σχεδόν σε όλα τα κόμματα.

Καθοριστική συνέπεια της χθεσινής ψήφου ήταν η απόφαση του πρωθυπουργού να μην προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Μάλιστα, ο Γιώργος Παπανδρέου στην πρώτη δήλωσή του μετά το αποτέλεσμα έδειξε να το ερμηνεύει ως εντολή προς την κυβέρνησή του «να συνεχίσει τις αλλαγές για τη σωτηρία της χώρας».

Παρά τη σημαντική μείωση του γενικού ποσοστού του ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ. δεν κατάφερε να αυξήσει το δικό της. Το ΠΑΣΟΚ «λαβώθηκε», αλλά η Ν.Δ. δεν εμφάνισε καμιά δυναμική. Αντίθετα, εντυπωσιακή άνοδο παρουσίασαν τα ποσοστά των υποψηφίων του ΚΚΕ, που είναι το μόνο καθαρά κερδισμένο κόμμα στις χθεσινές εκλογές. Σύμφωνα με την εκτίμηση όλων των αναλυτών, το ΠΑΣΟΚ παραμένει πρώτο κόμμα με διαφορά δύο έως τρεις μονάδες. Το ποσοστό του εκτιμάται σε 34%-35% και το αντίστοιχο της Ν.Δ. 31%-32%.

Ο διλημματικός χαρακτήρας, τον οποίο προσέδωσε στις εκλογές ο πρωθυπουργός, εκτιμάται ότι απέδωσε εν μέρει, αφού συγκράτησε την πτώση των ποσοστών των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, κυρίως στην περιφέρεια Αττικής και στους μεγάλους δήμους.

  • Ο αντάρτης τρίτος

Καθοριστικό για την τελική απόφαση του πρωθυπουργού, αλλά και για τη διαμόρφωση του γενικότερου κλίματος, ήταν το αποτέλεσμα στην περιφέρεια Αττικής, τη μεγαλύτερη της χώρας. Παρά τις έως πρόσφατα δημοσκοπικές προβλέψεις, ο «αντάρτης» του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Δημαράς, περιορίστηκε στην τρίτη θέση. Ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Σγουρός ήρθε πρώτος και ο της Ν.Δ. Βασίλης Κικίλιας δεύτερος.

Ολοι οι μεγάλοι δήμοι θα κριθούν στο δεύτερο γύρο. Πάντως, σημαντική κάμψη εμφάνισε το ποσοστό του νυν δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη (35% έναντι 28% του αντιπάλου του Γ. Καμίνη). Ανοιχτή εμφανίζεται η μάχη Γκιουλέκα-Μπουτάρη στο Δήμο Θεσσαλονίκης, παρά το προβάδισμα του υποψηφίου της Ν.Δ. Το ίδιο ανοιχτή είναι η αναμέτρηση και στον Πειραιά, παρά το προβάδισμα του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μίχα.

Σε δύο περιφέρειες (Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου) οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ διεκδικούσαν την εκλογή τους από τον πρώτο γύρο (μέχρι αργά τη νύχτα το ποσοστό τους άγγιζε το 50%). Ολες οι άλλες θα κριθούν την επόμενη Κυριακή. *

  • Το δίλημμα δούλεψε και η κάλπη δεν έβγαλε κάλπες

Δεν ήταν καλό το χθεσινό αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ όσον αφορά την ποσοστιαία διαφορά που είχαν οι υποψήφιοι περιφερειάρχες του από τους υποψηφίους της Ν.Δ., όμως φαίνεται ότι ήταν αρκετό για τον Γ. Παπανδρέου, να μην οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εθνικές εκλογές.

Ο πρωθυπουργός, είτε επειδή δεν εννοούσε τελικά την απειλή για εκλογές, είτε γιατί υπό τις παρούσες συνθήκες δεν θα μπορούσε να τις αιτιολογήσει, μίλησε για επιβεβαίωση της περσινής εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι το πανελλαδικό ποσοστό των υποψηφίων του είναι μειωμένο κατά 10 μονάδες σε σχέση με το περσινό εθνικό ποσοστό του κόμματος.

Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες το δίλημμα του Γ. Παπανδρέου λειτούργησε θετικά, με την έννοια ότι συσπείρωσε τους ψηφοφόρους του κόμματος, το οποίο σε δυσμενείς συνθήκες άντεξε και διατηρήθηκε στην πρώτη θέση. Κυβερνητικά στελέχη που ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό χθες το βράδυ και μέχρι την ώρα που έκανε τη δήλωσή του, μας έλεγαν ότι «το αποτέλεσμα ήταν εκεί που θέλαμε...».

Κυβερνητικά στελέχη αλλά και συνεργάτες του κ. Παπανδρέου μάς έλεγαν ότι συνεκτιμήθηκαν και συναθροίστηκαν στην απόφαση για να μη ζητήσει πρόωρες εκλογές τα εξής:

* Το ΠΑΣΟΚ διατηρεί την πρώτη θέση σε πανελλαδικό ποσοστό. Η μείωση των δυνάμεών του είναι σημαντική. Ομως στην Ιπποκράτους επισημαίνουν ότι η ψήφος στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν έχει ευθεία σύγκριση με την ψήφο στις εθνικές εκλογές.

**Οι πολίτες δεν έδειξαν ότι εμπιστεύονται μια άλλη πολιτική πρόταση και ειδικά αυτή της Ν.Δ., η οποία είχε μόνο οριακά κέρδη σε επίπεδο ποσοστών.

* Σε πρώτη φάση κερδήθηκε το στοίχημα της Αττικής, αφού ο Γ. Σγουρός πέρασε στην πρώτη θέση. Επομένως το δίλημμα των πρόωρων εκλογών λειτούργησε.

**Η ενίσχυση του ΚΚΕ δεν είναι μόνιμο φαινόμενο, καθώς αυτό το κόμμα πάντα σε συνθήκες κρίσης συσπειρώνει ψήφο διαμαρτυρίας.

* Στις δημοσκοπήσεις το 80% των ψηφοφόρων και το ίδιο ποσοστό των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δήλωναν ότι δεν θέλουν εκλογές.

* Η μεγάλη αποχή έδειξε μια συνολική δυσαρέσκεια για τις πολιτικές δυνάμεις.

* Στις διεθνείς αγορές και στους εταίρους, λένε ότι αυτό που θα περάσει θα είναι η πρώτη θέση του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του πρωθυπουργού να μην πάει σε εκλογές ελήφθη όταν οι δημοσκοπήσεις είχαν καταλήξει ότι πανελλαδικά το ΠΑΣΟΚ προηγείται και στην Αττική ο Γ. Σγουρός είναι στην πρώτη θέση με τρίτο τον Γ. Δημαρά, που ήταν μέχρι χθες το μεγάλο φαβορί. Μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, συνεργάτες του πρωθυπουργού άρχισαν να βγάζουν προς τα έξω την εκτίμηση ότι το μήνυμα της αντιπολίτευσης «ζεματίστε την κυβέρνηση» δεν πέρασε, όπως δεν πέρασε και «η αντιμνημονιακή φρενίτιδα».

Ωστόσο, όσο περνούσε η ώρα και έβγαιναν τα πραγματικά αποτελέσματα, που έδειχναν μείωση της πανελλαδικής διαφοράς, υπήρχε προβληματισμός. Ομως κανένα κυβερνητικό στέλεχος και κανένας συνεργάτης του κ. Παπανδρέου, στις συζητήσεις που είχαν μαζί του στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στα οποία μετέβη στις 8 το βράδυ, δεν συνηγόρησε υπέρ των εκλογών. Στην Ιπποκράτους συναντήθηκε με τους Γ. Ραγκούση, Π. Γερουλάνο, Β. Βενιζέλο, Κ. Σκανδαλίδη, Χ. Παμπούκη, Μ. Καρχιμάκη κ.ά. Φεύγοντας από εκεί για το μέγαρο Μαξίμου είχε καταλήξει οριστικά ότι δεν θα έκανε εκλογές. Πάντως, οι μουρμούρες για το αν χρειαζόταν τελικά όλη αυτή η περιπέτεια με το δίλημμα των πρόωρων εκλογών κι αν απέφερε κάποιο όφελος έχουν ήδη αρχίσει. Ο αντίλογος για την ώρα είναι ότι αν δεν υπήρχε το δίλημμα δεν θα ερχόταν πρώτος ο Σγουρός και η εικόνα θα ήταν πολύ χειρότερη.

Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στο δεύτερο γύρο των εκλογών, καθώς το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κερδίσει τελικά 8-9 περιφέρειες, μπορεί όμως και να πέσει και στις 6. Για το λόγο αυτό έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται μια στρατηγική δεύτερου γύρου. Φάνηκε από τη δήλωση του πρωθυπουργού, που αναφέρθηκε σε αυτό καλώντας τους πολίτες να επιλέξουν με κριτήριο την ικανότητα των υποψηφίων να ανταποκριθούν στις αυξημένες ευθύνες που αναλαμβάνουν με τον «Καλλικράτη».

  • Γιώργος: Ο λαός επιβεβαίωσε την αλλαγή

Το ακριβές απόσπασμα της δήλωσης του Γ. Παπανδρέου έχει ως εξής:

«Ελληνίδες και Ελληνες,

Ανέλαβα το τιμόνι της χώρας στην πιο δύσκολη στιγμή για την πατρίδα, αλλά και για κάθε ελληνική οικογένεια, εδώ και δεκαετίες. Ζήσαμε μαζί αυτή τη δύσκολη χρονιά. Η προσπάθεια που κάνουμε, δεν είναι μόνο δική μου, δεν είναι μόνο αυτής της κυβέρνησης, είναι προσπάθεια όλων μας.

Κάθε συμπολίτης μας, κάθε πολίτης της χώρας μας, χρειάστηκε να θυσιάσει κάτι από τη ζωή του, από την ευημερία του, για να διασφαλίσουμε το μείζον: τη συνέχειά μας ως κράτος, το μέλλον των παιδιών μας, το δικαίωμα να αλλάξουμε τη χώρα, τελικά, και το δικαίωμα να ελπίζουμε.

Αυτή τη δύσκολη χρονιά, τα καταφέραμε όλοι μαζί. Καταφέραμε να διαψεύσουμε όσους θεωρούσαν ότι η χώρα μας δεν έχει μέλλον. Και η δύσκολη αυτή προσπάθεια θα συνεχιστεί με καλύτερους όρους, με καλύτερες προϋποθέσεις.

Ξέρουμε ότι η αλλαγή δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, αλλά γι' αυτή την αλλαγή, ο ελληνικός λαός μάς έφερε στην εξουσία, ένα χρόνο πριν. Και σήμερα, επιβεβαίωσε ξανά ότι αυτή την αλλαγή θέλει και τώρα, αυτή την αλλαγή ζητά και τώρα.

Από αύριο συνεχίζουμε τη δουλειά μας, μένοντας απόλυτα προσηλωμένοι στον μεγάλο κοινό μας στόχο. Πρώτα απ' όλα, στη σωτηρία της χώρας μας, αλλά και στη δημιουργία μιας πατρίδας καλύτερης, δικαιότερης, μιας οικονομίας βιώσιμης, που θα μας επιτρέπει να ορίζουμε εμείς οι ίδιοι τις τύχες μας. Να αποφασίζουμε για τους εαυτούς μας, μακριά από επιτηρήσεις, μακριά από οικονομικές εξαρτήσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου