Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Πρεμιέρα σήμερα για τα ολοήμερα νοσοκομεία

Ξεκινά από σήμερα, η ολοήμερη λειτουργία 25 νοσοκομείων που ανήκουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, σύμφωνα με κοινή απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου και του υφυπουργού Οικονομικών, Φίλιππου Σαχινίδη. Στόχος η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, οι οποίοι πλέον θα έχουν περισσότερες ώρες καθηµερινά για εξετάσεις και επεµβάσεις στα δηµόσια νοσοκοµεία.


Τα νοσοκομεία που θα λειτουργούν και το απόγευμα, από τις 15.00 έως τις 22.00, είναι τα εξής: τα Πανεπιστημιακά Ρίου, Ιωαννίνων και Ηρακλείου, "Αγία Σοφία", "Αγλαΐα Κυριακού", "Ευαγγελισμός", ΚΑΤ, "Αγιος Σάββας", "Γεννηματάς" Αθήνας, "Ερυθρός", Κρατικό Νίκαιας, "Τζάνειο", "Αττικόν", "Μεταξά", "Θριάσιο", "Παπανικολάου", "Παπαγεωργίου", ΑΧΕΠΑ, Αλεξανδρούπολης, "Θεαγένειο", Καβάλας, Λάρισας, Βόλου και το Γενικό Ηρακλείου και Χανίων.

Η απόφαση ορίζει, ως ολοήμερη λειτουργία, την άμεση ένταξη στο πρόγραμμα των κλινικών ιατρείων, που τώρα λειτουργούν τα απογευματινά ιατρεία. Σταδιακά, θα ενταχθούν οι διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις και αργότερα οι χειρουργικές πράξεις.

Σε ό,τι αφορά στις δαπάνες, στη σχετική υπουργική απόφαση αναφέρεται πως θα επιβαρύνεται το Ταµείο του ασθενούς, για την ιατρική επίσκεψη αλλά και για τις διαγνωστικές, θεραπευτικές και επεµβατικές πράξεις, που πραγµατοποιούνται πέραν του τακτικού ωραρίου. Αν ο ασθενής δεν είναι ασφαλισμένος, καταβάλλει στο νοσοκομείο αμοιβή για τις πράξεις αυτές, με το ισχύον κάθε φορά τιμολόγιο.

Για διαγνωστικές και θεραπευτικές πράξεις, που διενεργούνται από τον ίδιο γιατρό, συμπληρωματικά στην επίσκεψη στο ιατρείο, όπως γυναικολογικοί ή καρδιολογικοί υπέρηχοι, ενδοσκοπήσεις, παρακεντήσεις, αμνιοκεντήσεις, ακτινοθεραπείες και χημειοθεραπείες, καταβάλλεται επιπλέον αμοιβή.

Η αμοιβή για την επίσκεψη, διαμορφώνεται ως εξής: Για τους πανεπιστημιακούς: Καθηγητές 90 ευρώ, αναπληρωτές καθηγητές 75 ευρώ, επίκουροι καθηγητές 60 ευρώ, λέκτορες 45 ευρώ.

Για τους ειδικευμένους γιατρούς ΕΣΥ: Συντονιστές διευθυντές 80 ευρώ, διευθυντές 75 ευρώ, επιμελητές Α΄ 60 ευρώ, επιμελητές Β΄ 45ευρώ, επιμελητές Γ΄ 30 ευρώ. Για τους γιατρούς νοσοκομείων που βρίσκονται σε άγονες περιοχές: Συντονιστές διευθυντές 55 ευρώ, διευθυντές 50 ευρώ, επιμελητές Α΄ 40 ευρώ, επιμελητές Β΄ 30 ευρώ, επιμελητές Γ΄ 20 ευρώ.

Η αμοιβή των χειρουργικών επεμβάσεων ή άλλων επεμβατικών πράξεων, επιπλέον του νοσηλίου και των υλικών, καθορίζεται στα 150 ευρώ για μικρή επέμβαση ή άλλη επεμβατική πράξη που απαιτεί βραχεία εντός της ημέρας νοσηλεία.

Τα έσοδα από την ολοήμερη λειτουργία, θα καλύπτουν τα έξοδα της ολοήμερης λειτουργίας του νοσοκομείου.

Στους 100 «global thinkers» ο Γιώργος

  • Στη λίστα με τους 100 ανθρώπους που συνεισέφεραν περισσότερο στην πρoώθηση της παγκόσμιας σκέψης (global thinkers) κατέταξε για το 2010 τον Γιώργο Παπανδρέου το περιοδικό Foreign Policy.

Στους 100 «global thinkers» ο Γιώργος

Ο Γιώργος Παπανδρέου καταλαμβάνει την 79η θέση στη σχετική λίστα, στην κορυφή της οποίας βρίσκονται οι Bill Gates και Warren Buffett για το φιλανθρωπικό έργο που εκτελούν. Το αιτιολογικό του περιοδικού για τον Γιώργο Παπανδρέου αναφέρει: «Πριν ακόμη ξεσπάσει η χρηματοοικονομική κρίση του 2008, η ελληνική οικονομία έπνεε τα λοίσθια, διαβιώντας σε ένα ξεφτισμένο σύστημα το οποίο ήταν λογικό κι αναμενόμενο να καταρρεύσει υπό το βάρος της κρίσης.

Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας του, τον Οκτώβριο του 2009, ανακάλυψε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού δεν ήταν 6%, όπως υποστήριζε ο προκάτοχός του, αλλά 12,7%, δηλαδή τέσσερις φορές υψηλότερο αυτού που επέτρεπαν οι κανόνες της ευρωζώνης.

Ο Παπανδρέου δεν έπαψε ολόκληρο το 2010 να λέει στους Έλληνες σκληρές αλήθειες για τη μη βιώσιμη φύση του κοινωνικού κράτους που είχαν οικοδομήσει -αλλά και να εκπέμπει διεθνώς το σήμα κινδύνου ότι η Ελλάδα ήταν το καναρίνι του ευρωπαϊκού ανθρακωρυχείου (σημείωση Eθνοςonline: μια όχι και τόσο παλιά τακτική για να ανιχνευθεί η επάρκεια οξυγόνου στα ορυχεία, έστελνε πρώτα εκεί για να «οδηγεί» τους ανθρακωρύχους, ένα δύσμοιρο καναρίνι, το οποίο και θα υφίστατο πρώτο τις συνέπειες της ενδεχόμενης ασφυξίας).

Γεννημένος στη Μινεσότα και γιος ενός σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργού, ο Παπανδρέου έβαλε σε εφαρμογή ένα σχέδιο λιτότητας που αύξησε τους φόρους και έθεσε χαλινό στον υπερδιογκωμένο δημόσιο τομέα, ένα πακέτο αρκετά ικανό ώστε να πείσει την Ευρώπη να μην αφήσει την Ελλάδα να πνιγεί παρά τις ταραχές που εκείνο προκάλεσε στους δρόμους της Αθήνας.

Ο Παπανδρέου υποστήριξε ότι η καταστροφή αυτή μπορούσε να λειτουργήσει αφυπνιστικά σχετικά με την απειλή που συνιστά το δημόσιο χρέος πέραν και μακράν των ευρωπαϊκών ορίων. «Δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να λύσει κάθε κράτος λειτουργώντας μόνο του», είπε. «Χρειαζόμαστε μία πιο συντονισμένη στρατηγική όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά για ολόκληρο τον κόσμο».

Tο ακραίο σενάριο της «τέλειας καταιγίδας»: Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τη μάχη των 80 ημερών

  • Εθνικός στόχος η επιμήκυνση του χρέους - ασπίδα για τυχόν επέκταση της κρίσης
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ | Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010 [ 06:16 ]

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τη μεγάλη μάχη των 80 ημερών, από την έκβαση της οποίας θα κριθεί τον προσεχή Φεβρουάριο η τέταρτη μεγάλη δόση του δανείου των 15 δισ. ευρώ και μαζί η πορεία της χώρας. Ολα θα κριθούν από το τρόπο που θα διαχειρισθεί η κυβέρνηση το πακέτο των διαρθρωτικών αλλαγών που συμφώνησε να προωθηθούν τάχιστα πριν από λίγες ημέρες με τους εμπειρογνώμονες της Ευρωπαικής Ενωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη της κρίσιμης αυτής περιόδου, θα εποπτεύσει την πρόοδο των ενεργειών και θα είναι ο συντονιστής της προσπάθεας, όπως διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με όσα έχουν μεταδοθεί επισήμως και ανεπισήμως η κρίσιμη μάχη θα δοθεί στις ΔΕΚΟ και ιδιαιτέρως στους συγκοινωνιακούς φορείς η εξυγίανση των οποίων θα επιχειρηθεί με ταχύτητα μεγάλη στο προσεχές διάστημα και θα κατατείνει στη δραστική μείωση των λειτουργικών εξόδων τους.

Οπως αναφέρουν ασφαλείς πηγές η μείωση των επιδομάτων θα είναι μεγάλη, θα οδηγεί ευθέως σε μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στις επιχορηγούμενες από τον κρατικό προυπολογισμό ΔΕΚΟ και θα προβλέπει επίσης απολύσεις συμβασιούχων και άλλες πράξεις ικανές όντως να περιορίσουν κατά το δυνατόν τις δαπάνες τους. Κοινή είναι η πεποίθηση ότι στη ζώνη των ΔΕΚΟ και ειδικότερα στις αστικές συγκοινωνίες, στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και στον ΟΣΕ θα δοθεί η μάχη αξιοπιστίας της κυβέρνησης, η οποία ξέρει πως αν δεν έχει την έγκριση της δόσης του Μαρτίου τα πράγματα θα δυσκολέψουν πάρα πολύ και βεβαίως θα θέσουν εμπόδια ακόμη και στην επιμήκυνση του μεγάλου δανείου των 110 δισ. ευρώ, η οποία παρά τα αντιθέτως προβαλλόμενα δεν έχει κλείσει, αλλά αντιθέτως έχει πολύ δρόμο μπροστά της, επιδέξιους χειρισμούς και κανένα εμπόδιο.

Ο Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας κ. Απόστολος Ταμβακάκης θεωρεί ότι η επιμήκυνση του μεγάλου δανείου της τρόικας ισοδυναμεί σε τούτη τη συγκυρία με μέγιστο εθνικό στόχο και σημειώνει ότι θα μας προστατεύει από κακοτοπιές που πιθανόν να εμφανισθούν στο προσεχές διάστημα. Δεν είναι τυχαίο ότι η Εθνική Τράπεζα προετοιμάζεται για το ακραίο σενάριο της «τέλειας καταιγίδας», το οποίο, όπως εξελίσσεται η κατάσταση και φανερώνει η έντονη πίεση των αγορών στα ομόλογα των χωρών της ευρωπαικής περιφέρειας, δεν είναι απίθανο να εξελιχθεί. Σύμφωνα λοιπόν με το σενάριο της «τέλειας καταιγίδας» στους επόμενους μήνες μπορεί να τεθεί διαδοχικά ζήτημα για την Πορτογαλία και μετά για την Ισπανία, το Βέλγιο, την Ιταλία και γιατί όχι ακόμη και για τη Γαλλία. Στην περίπτωση αυτή, κατά τον κ.Ταμβακάκη τα πράγματα θα δυσκολέψουν πάρα πολύ για την ευρωζώνη και πολύ περισσότερο για την Ελλάδα. Πράγμα που κατά την άποψή του επιβάλλει την προώθηση το ταχύτερο των διαρθρωτικών αλλαγών, ώστε να ολοκληρωθεί γρήγορα, χωρίς προσκόμματα και καθυστερήσεις, η επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. ευρώ, την οποία όπως είπαμε αναγνωρίζει ως εθνική υπόθεση πρώτου μεγέθους στην παρούσα συγκυρία.




Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=370510&dt=01/12/2010#ixzz16pk3BpKD

Παρατείνεται εκ νέου μέχρι 28 Δεκεμβρίου η προθεσμία για την περαίωση

  • Λόγω «αθρόας προσέλευσης»
Μέχρι τώρα η προσέλευση των φορολογουμένων κρίνεται άκρως ικανοποιητική, καθώς μέχρι τις 26 Νοεμβρίου το συνολικό ποσό είσπραξης είχε ξεπεράσει τα 560 εκατ. ευρώ
Μέχρι τώρα η προσέλευση των φορολογουμένων κρίνεται άκρως ικανοποιητική, καθώς μέχρι τις 26 Νοεμβρίου το συνολικό ποσό είσπραξης είχε ξεπεράσει τα 560 εκατ. ευρώ
Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Κουσελά, «λαμβάνοντας υπόψη την αθρόα προσέλευση των φορολογουμένων τις τελευταίες ημέρες», παρατείνεται η προθεσμία της ρύθμισης που αφορά στην εκούσια κατάργηση φορολογικών διαφορών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Το υπουργείο Οικονομικών, προστίθεται στην ανακοίνωση, προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα των φορολογούμενων που επιθυμούν να ρυθμίσουν τις φορολογικές εκκρεμότητές τους, δίνει μια τελευταία ευκαιρία σε όσους επιθυμούν να ενταχθούν στη ρύθμιση, με καταληκτική ημερομηνία στις 28 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα και με την Υπουργική Απόφαση, οι νέες προθεσμίες που προβλέπονται έχουν ως εξής:

  • για την αποδοχή από τους επιτηδευματίες των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που εκδόθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΠΠΣ) μέχρις τις 28 Δεκεμβρίου,
  • για την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων από τις Δ.Ο.Υ. μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου,
  • για την αποδοχή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που εκδίδονται και διορθώνονται από τις Δ.Ο.Υ. μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου,
  • για την υποβολή αίτησης επίλυσης των διαφορών εκκρεμών υποθέσεων μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου,
  • για την υποβολή ειδικού σημειώματος δήλωσης της λήψης ή έκδοσης μη νόμιμων φορολογικών στοιχείων μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου.
  • Η επίλυση της διαφοράς επί υποθέσεων για τις οποίες οι σχετικές αιτήσεις υποβλήθηκαν μέχρι τις 29 Νοεμβρίου πραγματοποιείται μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου.
  • Επιτηδευματίες για τους οποίους δεν έχει εκδοθεί από τη ΓΓΠΣ ή από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. το εκκαθαριστικό σημείωμα ή έχει εκδοθεί, αλλά δεν έχει παραληφθεί από αυτούς, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου.
Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα, η προσέλευση των φορολογουμένων κρίνεται άκρως ικανοποιητική, καθώς μέχρι την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου το συνολικό ποσό είσπραξης είχε ξεπεράσει τα 560 εκατ. ευρώ, με το συνολικό ποσό της βεβαίωσης να φτάνει το 1 δισ. ευρώ, τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου. Επισημαίνεται ότι περίπου 350.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες προσήλθαν για να υπαχθούν στη ρύθμιση. [Newsroom ΔΟΛ]

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Σύνοδος Αφρικής - ΕΕ: Συναντήσεις Παπανδρέου με Ερντογάν, Σόκρατες και Καντάφι στη Λιβύη

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην 3η Σύνοδο Κορυφής Αφρικής - ΕΕ
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην 3η Σύνοδο Κορυφής Αφρικής - ΕΕ
  • Τρίπολη, Λιβύη
Σειρά διμερών συναντήσεων είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στο περιθώριο της 3ης Συνόδου Αφρικής - ΕΕ, στην Τρίπολη της Λιβύης.

Ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, με τον οποίο συζήτησαν τις σχέσεις των δύο χωρών και τις προοπτικές μετά την υπογραφή του μνημονίου στρατηγικής συνεργασίας - το οποίο υπεγράφη τον περασμένο Ιούνιο κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τρίπολη- καθώς επίσης και για τη συνεργασία στη Μεσόγειο.

Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βραβεύεται στη Σύνοδο με το διεθνές βραβείο Καντάφι για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Ζοζέ Σόκρατες, καθώς επίσης και με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών της Ιρλανδίας Ντέιβιντ Κούνεϊ, με τους οποίους συζήτησε για τις τελευταίες εξελίξεις στην ΕΕ, μετά και τις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup.

Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Ζακόμπ Ζούμα, με τον οποίο συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, και θέματα αναφορικά με τον απόδημο ελληνισμό της περιοχής.

Σε δήλωσή του στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως «η Ελλάδα είναι παρούσα σε αυτή τη συνάντηση ΕΕ - Αφρικής, πρώτα από όλα γιατί είναι ζωτικό το συμφέρον για τη χώρα μας», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «η συνεργασία αυτή έχει ουσιαστικό και σημαντικό μέλλον».

«Έχουμε πολλούς τομείς που μπορούμε να συνεργαστούμε και διμερώς και πολυμερώς», όπως μεταξύ άλλων, για τα θέματα της «κλιματικής αλλαγής, της λαθρομετανάστευσης και ενεργειακά ζητήματα». «Η Αφρική όλο και περισσότερο είναι μια περιοχή αναπτυσσόμενη, δυναμική και με πολλές προοπτικές και για την ελληνική και για την ευρωπαϊκή οικονομία», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η χώρα μας πιστεύει στην αναθέρμανση των σχέσεων με τις ελληνικές κοινότητες σε όλη την Αφρική, οι οποίες, όπως υποστήριξε, «σήμερα μπορούν να αποτελέσουν και έναν σύνδεσμο, μια ουσιαστική γέφυρα μεγαλύτερης ακόμα συνεργασίας με τις πόλεις της Αφρικής». [Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Διάλογος και δημόσια διαβούλευση

  • Δήλωση της Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννας Διαμαντοπούλου, μετά την πρώτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για την Παιδεία

Με τη σημερινή συνάντηση και στη Διακομματική Επιτροπή αποδεικνύεται ότι υπάρχει πεδίο για συναίνεση στην Παιδεία. Ο διάλογος θα συνεχιστεί. Η πόρτα του Υπουργείου θα είναι ανοιχτή σε όλους μέχρι την τελευταία στιγμή. Στα θέματα της Παιδείας χρειαζόμαστε εθνικές λύσεις που να αντέχουν στο χρόνο.

  • Έναρξη Δημόσιας Διαβούλευσης για την Εθνική Στρατηγική για την Ανώτατη Εκπαίδευση
Ξεκινάει σήμερα 29/11/2010 ο διάλογος για τις μεγάλες αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση στο www.opengov.gr.
Με γνώμονα την αυτοδιοίκηση, την αξιοκρατία, τη λογοδοσία και τη διαφάνεια και με στόχο τη βελτίωση της παρεχόμενης ποιότητας σπουδών, την αύξηση των επιλογών και τη διεύρυνση των οριζόντων όλων των εμπλεκομένων στην εκπαίδευση, το Υπουργείο Παιδείας καλεί όλους τους φορείς και τους πολίτες σε έναν ειλικρινή διάλογο, χωρίς δογματισμούς και ειλημμένες αποφάσεις. Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 15/01/2011. Το κείμενο διαβούλευσης είναι αναρτημένο στην παρακάτω ιστοσελίδα: http://www.opengov.gr/home/?p=1750
  • Έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για τον προσδιορισμό του θεσμού «Μέντορας νεοδιοριζόμενου εκπαιδευτικού»

Σήμερα, 29/11/2010, και για 15 ημέρες ξεκίνησε στο www.opengov.gr η διαβούλευση για τον προσδιορισμό του θεσμού «Μέντορας νεοδιοριζόμενου εκπαιδευτικού» σε σχέση με τα προσόντα, τις προϋποθέσεις, τα καθήκοντα, τη διάρκεια και γενικότερα το περιεχόμενο της σχέσης μέντορα- νεοδιοριζόμενου εκπαιδευτικού. Το κείμενο διαβούλευσης είναι αναρτημένο στην παρακάτω ιστοσελίδα: http://www.opengov.gr/ypepth/?p=365.

Πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Για αδιαλλαξία κατηγόρησε και τα δύο εμπλεκόμενα μέρη, ΠΝΟ και εφοπλιστές, ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννης Διαμαντίδης
  • Για αδιαλλαξία κατηγόρησε και τα δύο εμπλεκόμενα μέρη, ΠΝΟ και εφοπλιστές, ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννης Διαμαντίδης
Την πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών ανακοίνωσε ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννης Διαμαντίδης, μετά την απόφαση της ΠΝΟ για νέα 48ώρη απεργία μέχρι τις 6 τα ξημερώματα της Πέμπτης. Ο υπουργός κατηγόρησε και τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές, ΠΝΟ και εφοπλιστές, για αδιαλλαξία και επίδειξη κοινωνικής ανευθυνότητας, μετά το ναυάγιο των συζητήσεων μαζί τους. Δικαιολόγησε δε, την απόφαση για «πολιτική κινητοποίηση», λέγοντας πως συντρέχουν λόγοι εθνικού συμφέροντος και ότι υπάρχει «επείγουσα κοινωνική ανάγκη».

Για ανακολουθία λόγων και έργων μιλά η ΝΔ και κατηγορεί την κυβέρνηση για αποδομηση του τομέα εμπορικής ναυτιλίας. Για επαίσχυντη αντεργατική ενέργεια της κυβέρνησης και πράξη αφοσίωσης στα συμφέροντα των εφοπλιστών, μιλά η Αριστερά.

Στα μαχαίρια πάντως φαίνεται ότι παρεμένουν ΠΝΟ και εφοπλιστές και από τις ανακοινώσεις τους. Η ΠΝΟ εξηγεί ότι απέρριψε την πρόταση του υπουργού για τριήμερη αναστολή της απεργίας ώστε να δοθεί χρόνος για συζήτηση, γιατί -όπως λέει- με εξαίρεση τις τρεις Ενώσεις Εφοπλιστών που έχουν ήδη υπογράψει, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία ανταπόκριση από την πλευρά των εφοπλιστικών ενώσεων, για τις οποίες εκκρεμεί η υπογραφή των σχετικών ΣΣΕ για το 2010.

Από την πλευρά της η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας με αφορμή τη συνεχιζόμενη απεργία των ναυτεργατών εκφράζει τη θλίψη της που για μία ακόμη φορά «η ΠΝΟ με τη γνωστή της αδιαλλαξία εξήγγειλε την νέα 48ωρη απεργία με αποτέλεσμα να εξωθεί ήδη οξυμένες καταστάσεις στρεφόμενη αποκλειστικά κατά των ταξιδιωτών, των νησιωτών, των παραγωγών και των επιχειρηματιών των νησιών μας, που βλέπουν να χάνονται περιουσίες στις δύσκολες στιγμές που διέρχεται η ελληνική οικονομία».

«Αναμέναμε ότι η ΠΝΟ θα ακολουθούσε με την αρμόζουσα για τις περιστάσεις σοβαρότητα και υπευθυνότητα την πρόταση του υπουργού ΘΥΝΑΛ Ι. Διαμαντίδη για 3ήμερη αναστολή των κινητοποιήσεων προκειμένου να εξευρεθεί σωστή, λογική και δίκαια λύση σε όλα τα χρονίζοντα προβλήματα που απασχολούν την ναυτεργασία και την ακτοπλόο πλοιοκτησία» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Στο μεταξύ ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας διαμαρτύρεται προς την ΠΝΟ και προς τις Ναυτεργατικές Ενώσεις διότι λαμβανομένου υπόψη του αιτήματός τους για παροχή αύξησης κατά ποσοστό 2% στα πληρώματα της ακτοπλοΐας δεν έχουν εξαιρεθεί όπως θα περίμενε κανείς από τις απεργιακές κινητοποιήσεις τα ακτοπλοϊκά πλοία που ανήκουν σε πλοιοκτήτριες εταιρίες οι οποίες έχουν ήδη καταβάλει ή έχουν δηλώσει ότι προτίθενται να καταβάλλουν την αιτηθείσα αύξηση.

Το απόγευμα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΜΕ στον Πειραιά πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία συμπαράστασης προς τους ναυτεργάτες. Το ΠΑΜΕ κατευθύνθηκε προς τους καταπέλτες των πλοίων.

Επίσης οι δήμαρχοι Άνδρου, Τήνου και Σαντορίνης μετέβησαν στο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν στον υπουργό για το θέμα που έχει δημιουργηθεί από την απεργία των ναυτεργατών
  • Η «αδιαλλαξία» έφερε την επιστράτευση
Ειδικότερα, ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Γιάννης Διαμαντίδης, αναφέρει στην δήλωσή του μετά την απόφαση για πολιτική επιστράτευση των ναυτικών, ότι:

«κάλεσα σήμερα στο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας τον Γενικό Γραμματέα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας κ. Χαλά και τον Πρόεδρο της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας κ. Βεντούρη σε μια ύστατη προσπάθεια να σταθούν στο ύψος των ευθυνών τους και να ανασταλούν για τρεις ημέρες οι απεργιακές κινητοποιήσεις, προκειμένου να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση και να υπογραφεί η συλλογική σύμβαση εργασίας που αποτελεί κυρίαρχο αίτημα της Π.Ν.Ο.»

»Δυστυχώς η αδιαλλαξία και η επίδειξη κοινωνικής ανευθυνότητας, οδήγησαν σε νέο αδιέξοδο και συνέχιση της απεργίας. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να δημιουργείται αφενός επείγουσα κοινωνική ανάγκη και ιδιαιτέρως στην δημόσια υγεία, εξαιτίας των ελλείψεων σε ιατροφαρμακευτικό υλικό και αφετέρου, να στερούνται τις ιατρικές υπηρεσίες, οι ευπαθείς ομάδες του νησιωτικού πληθυσμού μας. Και φτάσαμε στην ακραία κατάσταση, οι νεκροί, να μην μπορούν να μεταφερθούν από και προς τα νησιά μας, για να ταφούν».

»Η καταστροφή της παραγωγικής βάσης των νησιών μας, η νέκρωση κάθε ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας από και προς τα νησιά μας, δεν φαίνεται να ήταν ικανά να επιτρέψουν στους εμπλεκόμενους, να συζητήσουν και να βρούνε, μια κοινά αποδεκτή λύση».

»Η αδιαλλαξία των δυο πλευρών, που οδήγησε σε «προγραμματισμένο ναυάγιο», μην αφήνοντας κανένα περιθώριο διαλόγου και εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, που έχει παραλύσει το μεγαλύτερο μέρος του ακτοπλοϊκού δικτύου της χώρας, δημιουργεί πολύ μεγάλα προβλήματα, που δεν μπορούν να συνεχιστούν.»

«Η κοινωνική αναστάτωση στους κατοίκους των νησιών και η επαπειλούμενη σύγκρουση των απεργών, με τις θιγόμενες και παραγωγικές τάξεις, είναι πλέον ορατή. Η κυβέρνηση, διαμεσολαβώντας επανειλημμένα μεταξύ των δυο κοινωνικών εταίρων, έπραξε στο ακέραιο το καθήκον της.»

»Γι αυτό το λόγο η κυβέρνηση, με υπευθυνότητα απέναντι στον ελληνικό λαό και με αίσθημα ευθύνης, αλλά και για λόγους ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ προκειμένου να διασφαλίσει την συνοχή της Νησιωτικής Ελλάδας με την Ηπειρωτική χώρα, αποφάσισε την πολιτική κινητοποίηση» καταλήγει η ανακοίνωση του κ. Διαμαντίδη.
  • Έντονα αντιδρά η Αντιπολίτευση
«Για μια ακόμη φορά, το ΠΑΣΟΚ διακρίθηκε για την ανακολουθία λόγων και έργων. Ο κατ’ ευφημισμόν ''εργατοπατέρας'' υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Γιάννης Διαμαντίδης δεν δίστασε να επιβάλει πολιτική επιστράτευση» δήλωσε ο υπεύθυνος του τομέα Εμπορικής Ναυτιλίας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πλακιωτάκης.

«Και, μάλιστα, τη στιγμή που υπήρχε περιθώριο διαπραγμάτευσης και εύρεσης λύσης σε προβλήματα για τα οποία, άλλωστε, ευθύνεται η σημερινή Κυβέρνηση της ανικανότητας και των αντιφάσεων. Γιατί αποκλειστικά το ΠΑΣΟΚ, προεξάρχοντος του Πρωθυπουργού, προκάλεσε το γενικότερο αδιέξοδο της Ναυτιλίας και το αλαλούμ στην ακτοπλοΐα και κανένας άλλος.»

»Σημειώνεται ότι, πριν λίγες ημέρες, ο ίδιος υπουργός είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο επιστράτευσης, ενώ το 2006 και το 2007 το ΠΑΣΟΚ χαρακτήριζε το εν λόγω μέτρο ως ''αυταρχική ενέργεια''. Αν αυτό δεν είναι ''θέατρο του παραλόγου'', τότε τι είναι; Απορούμε μέχρι που θα φτάσει αυτή η κοροϊδία και αν κατανοούν τη σημασία του τομέα Εμπορικής Ναυτιλίας, τον οποίο, προφανώς, μεθοδευμένα αποδομούν» καταλήγει ο κ. Πλακιωτάκης.

«Η επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών αποτελεί επαίσχυντη αντεργατική ενέργεια της κυβέρνησης και πράξη αφοσίωσης στα συμφέροντα των εφοπλιστών» τονίζει το ΚΚΕ, μιλώντας για ωμή κρατική βία.

«Πρόκειται για κλιμάκωση του κυβερνητικού αυταρχισμού κατά του εργατικού κινήματος. Αποτελεί ένα ακόμη επικίνδυνο βήμα στην κατεύθυνση να χαρακτηρίζεται η πάλη των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους στην εργασία, στο εισόδημα, στην απεργία ως πράξη παράνομη και υπονομευτική. Θέλουν να καταδικάσουν τους εργαζόμενους και το λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση, να είναι μόνιμα θύματα των συνεπειών της κρίσης και των αδιεξόδων του ξεπερασμένου καπιταλισμού» προσθέτει το ΚΚΕ.

«Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης πρέπει να συναντήσει την αγανάκτηση και την καταδίκη απ’ όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Χρειάζεται να δυναμώσει η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Δεν υπάρχει αγώνας και απεργιακή κινητοποίηση χωρίς συνέπειες. Όμως αυτός είναι ο δρόμος για να αποκρούσουμε τις βαριές και χωρίς τέλος θυσίες του λαού» τονίζει το ΚΚΕ.

Συμπληρώνοντας ότι «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα συμφέροντα των εφοπλιστών και του κεφαλαίου», το ΚΚΕ καλεί «όλους τους εργαζόμενους, το λαό, τη νεολαία να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον αγώνα των ναυτεργατών συμμετέχοντας στις διαδηλώσεις αλληλεγγύης που διοργανώνει το ΠΑΜΕ αύριο Τρίτη 30/11 και ώρα 6 το απόγευμα στον Πειραιά (σταθμός ΗΣΑΠ)».
  • Για νέο πραξικόπημα μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ
«Η κυβέρνηση ντύθηκε στο ''χακί'' και με ένα νέο ''πραξικόπημα'' κατά του Συντάγματος επιστράτευσε τους απεργούς ναυτεργάτες, προσπαθώντας με ''στρατιωτικού'' τύπου μέτρα να σπάσει τον αγώνα τους» δήλωσε ο Παν. Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ανομολόγητος, αλλά προφανής στόχος της κυβέρνησης είναι να καταργήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και να φέρει στο προσκήνιο τις επιχειρησιακές και τις ατομικές συμβάσεις, οδηγώντας στην ''κινεζοποίηση'' τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.»

»Αυτήν την ώρα, ενωμένος, ο κόσμος της εργασίας πρέπει να αντιτάξει στον κυβερνητικό αυταρχισμό ένα μεγάλο ενιαίο ταξικό μέτωπο για να φύγει η κυβέρνηση, για την ανατροπή του κατεστημένου πολιτικού σκηνικού και για μια προοδευτική και σοσιαλιστική διέξοδο στην πορεία της χώρας» καταλήγει ο κ. Λαφαζάνης.

Στη Λιβύη σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Αφρικής

Με θέμα τις επενδύσεις, την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, διεξάγεται, σήμερα και αύριο, η 3η Σύνοδος Κορυφής Αφρικής - ΕΕ, στην Τρίπολη της Λιβύης, με τη συμμετοχή περίπου ογδόντα ευρωπαίων και αφρικανών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου αναμένεται να τοποθετηθεί σήμερα στη θεματική ενότητα για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή και αύριο στην ενότητα για τη Μετανάστευση, την Κινητικότητα και τη Δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στη Σύνοδο, ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας και ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπ. Κουβέλης.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, οι συμμετέχοντες αναμένεται να εστιάσουν τις συζητήσεις τους στον τρόπο με τον οποίο οι δύο ήπειροι θα μπορέσουν να προχωρήσουν στην επίτευξη των κοινών στόχων προτεραιότητας, την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης και της απασχόλησης και να ανταπεξέλθουν στις επιπτώσεις της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, κυρίως με τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις.

Οι θεματικές συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της Συνόδου θα αφορούν στα ακόλουθα ζητήματα:

- Περιφερειακή ολοκλήρωση, υποδομές, επιστήμη και ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα

- Ενέργεια και κλιματική αλλαγή

- ΑΣΧ (αναπτυξιακοί στόχοι της χιλιετίας), γεωργία και τρόφιμα

- Ειρήνη και ασφάλεια

- Διακυβέρνηση και ανθρώπινα δικαιώματα

- Μετά τις σημερινές εργασίες, ο ηγέτης της Λιβύης συνταγματάρχης Μουαμάρ Αλ Καντάφι θα παραθέσει δείπνο στους αρχηγούς.

Η Σύνοδος ολοκληρώνεται αύριο με την υπογραφή σχετικής διακήρυξης και την έκδοση κοινού σχεδίου δράσης 2011 - 2013, το οποίο θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις, που πρέπει να συνεχιστούν ή να δρομολογηθούν στους στρατηγικούς τομείς και θα βασίζεται στα αποτελέσματα που έχουν σημειωθεί από το 2007, οπότε οι αρχηγοί των δύο ηπείρων έθεσαν σε εφαρμογή την κοινή στρατηγική εταιρική σχέση Αφρικής - ΕΕ.

Στη Σύνοδο συμμετέχουν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου X. B. Ρόμπαϊ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Μ. Μπαρόζο και ο επίτροπος Ανάπτυξης Andris Piebalgs, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας και ο υπουργός Εξωτερικών Μ. Κυπριανού, οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και του Λουξεμβούργου Σ. Μπερλουσκόνι, Ζ. Σόκρατες, Ζ. Λ. Θαπατέρο και Ζ. Κ. Γιούνκερ, καθώς επίσης και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκ. Βεστερβέλε.

«Δεν υπάρχει λήξη συναγερμού και δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις. Η κρίση δεν έχει αντιμετωπιστεί», υποστηρίζει η κυβέρνηση

Μεταξύ ανακούφισης και αποτροπής κάθε ενδεχόμενου εφησυχασμού, προσπαθεί να ισορροπήσει η κυβέρνηση, με αφορμή την «ανάσα» που της δίνει η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Παρά την εξέλιξη αυτή, που σε πρώτη φάση ερμηνεύεται ως θετικό μήνυμα, οι προκλήσεις παραμένουν, όπως και ο επείγων χαρακτήρας των αλλαγών που πρέπει να γίνουν στο δημόσιο, τις ΔΕΚΟ και νευραλγικούς τομείς όπως η Υγεία.

Το πολιτικό στίγμα δόθηκε ήδη από την Κυριακή, με τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην εφημερίδα «Καθημερινή», όπου ο κ. Γ. Παπανδρέου επέμεινε στην κρισιμότητα της περιόδου και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για το επικείμενο κύμα των μεταρρυθμίσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παπανδρέου έχει ήδη δώσει εντολές να προχωρήσουν με ταχύ ρυθμό και οι οργανωτικές αλλαγές στο Μέγαρο Μαξίμου και τους μηχανισμούς συντονισμού της κυβέρνησης.

  • Η εσωτερική σύγκρουση

Η μεγαλύτερη πρόκληση με την οποία θα αναμετρηθεί η κυβέρνηση είναι πλέον - όπως επισημαίνουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο κορυφαία στελέχη - η σύγκρουση με τον ίδιο της τον εαυτό.

Από την μία μεριά, η σύγκρουση αυτή εντοπίζεται ήδη εντός υπουργικού συμβουλίου, λόγω της πίεση που δέχεται η ομάδα υπουργών που είναι επιφορτισμένη με την τήρηση του μνημονίου και «απέναντί» της όσοι δεν έχουν άμεση εμπλοκή.

Από την άλλη, το μέτωπο που φοβάται περισσότερο απ' όλα η κυβέρνηση είναι οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ (συνδικαλιστές και μη), οι οποίοι αποτελούν μεγάλο τμήμα της εκλογικής βάσης του ΠαΣοΚ.

Σχολιάζοντας τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις σχετικά με το χρόνο αποπληρωμής των δανείων που θα λάβει η Ιρλανδία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «δεν υπάρχει λήξη συναγερμού και δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις. Η κρίση δεν έχει αντιμετωπιστεί».

Ο κ. Πεταλωτής είπε ότι η απόφαση για την Ιρλανδία ανάβει το φως και για την ελληνική περίπτωση για την οποία οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν στο μέλλον. Προσέθεσε πάντως ότι η αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί ειδικά σε ότι αφορά τις ΔΕΚΟ θα γίνουν όχι γιατί το ζητά η τρόικα αλλά γιατί πρόκειται για παθογένειες της ελληνικής οικονομίας.

48ωρη απεργία των γιατρών του ΙΚΑ την Τρίτη και την Τετάρτη

  • Με τη στήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών
Για δύο ημέρες οι υγειονομικές μονάδες του Ιδρύματος θα υπολειτουργούν

48ωρη απεργία έχουν προκηρύξει για αύριο Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, και την Τετάρτη, 1η Δεκεμβρίου οι γιατροί του ΙΚΑ και οι υγειονομικές μονάδες του Ιδρύματος θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.

Την κινητοποίηση στηρίζει η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), καλώντας τα μέλη της να συμμετάσχουν στην απεργία.

Η Ομοσπονδία των γιατρών του ΙΚΑ ζητεί:
  • Ανανέωση των συμβάσεων όλων των υπηρετούντων γιατρών με σύμβαση έργου και προκήρυξη αντίστοιχων θέσεων συμβάσεων αορίστου χρόνου, με κύριο κριτήριο την προϋπηρεσία στο ΙΚΑ.
  • Κάλυψη των κενών που έχουν προκύψει από την αποχώρηση πολλών γιατρών.
  • Εφαρμογή επιστημονικού βαθμολογίου από το υπηρεσιακό συμβούλιο, το οποίο δεν λειτουργεί τους τελευταίους έξι μήνες.
Οι γιατροί καταγγέλλουν, επίσης, τις πρακτικές διασυρμού του κλάδου από όργανα του υπουργείου Εργασίας και της Διοίκησης του ΙΚΑ σχετικά με υπερσυνταγογραφήσεις φαρμάκων.

«Το Μνημόνιο τελειώνει το 2013»

  • Δεν συνδέεται με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου


Η ισχύς του Μνημονίου είναι ανεξάρτητη από την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνει η Ελλάδα από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό στήριξης, ξεκαθάρισε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Αυτό σημαίνει πως, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της μέχρι το 2024, δεν παρατείνεται η ισχύς του Μνημονίου, που λήγει κανονικά το 2013.

Όπως δήλωσε σήμερα ο κ. Παπακωνσταντίνου, σε συνάντηση με δημοσιογράφους «το Μνημόνιο τελειώνει το 2013», ενώ τα δάνεια που λαμβάνει η χώρα από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό στήριξης θα μπορούν να αποπληρωθούν έως το 2024.

Ο υπουργός δήλωσε πως η Ελλάδα δεν είχε θέσει ποτέ πολιτικά το ζήτημα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, καθώς δεν υπήρχε ομοφωνία σε επίπεδο Eurogroup, ωστόσο η χθεσινή πολιτική συμφωνία για την Ιρλανδία έδωσε στην Ελλάδα μια σημαντική ευκαιρία να επεκτείνει τον χρόνο αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνει.

«Τόσο για λόγους ίσης μεταχείρισης , αλλά και ως μήνυμα στις αγορές, η Ελλάδα εναρμονίζεται με Ιρλανδία. Αυτό έγινε αποδεκτό από όλους , ακόμα και από αυτούς που είχαν δυσκολία να το αποδεχθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός τόνισε πως το κατά πόσο η επιμήκυνση της αποπληρωμής αφορά στα υπόλοιπα των 110 δισ. ευρώ που δεν έχουμε ακόμη εκταμιεύσει ή το σύνολο του ποσού είπε πως είναι τεχνική συζήτηση.

Ο ίδιος εκτίμησε πως θα ισχύσει από την επόμενη δόση και όχι από τις τρεις προηγούμενες . «Αυτή τη στιγμή ότι έχουμε δανειστεί το έχουμε δανειστεί με κυμαινόμενο επιτόκιο 4%», τόνισε προσθέτοντας πως η επιμήκυνση αλλάζει το επιτόκιο από 5,5% σταθερό στο 5,8%, ενώ εάν παραμείνει κυμαινόμενο αυξάνεται από το 4% στο 4,30- 4,50%.

«Η απόφαση ανοίγει το δρόμο για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, ανοίγει τον δρόμο προς τις αγορές καθώς αίρει τις επιφυλάξεις για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», είπε ο υπουργός, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα θα μπορέσει να εξέλθει στις αγορές ακόμη και το 2011.

Αναφερόμενος στην ιρλανδική κρίση είπε πως η Ιρλανδία έχει πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά από εμάς, καθώς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν έχει τα προβλήματα που έχουν οι ιρλανδικές τράπεζες.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αποσύνδεσε τον χρόνο αποπληρωμής των δανείων από την εφαρμογή του Μνημονίου. «Φράσεις όπως ότι το Μνημόνιο πάει μέχρι το 2021 είναι άσχετες», δήλωσε.

Σε ερώτηση για το τι θα γίνει μετά το 2013 είπε πως «προφανώς και το 2013 θα αναληφθούν μια σειρά από πρωτοβουλίες που θα επιτρέψουν το 2014 να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα», ενώ προσέθεσε πως τόσο το έλλειμμα όσο και η πορεία εξέλιξης τους χρέους πρέπει να εναρμονισθούν μετά το 2013 με το νέο αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο που θεσπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.