Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Σχέδιο διάσωσης με γερμανική σφραγίδα

Συνάντηση χθες του Γ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Deutsche Βank και την Παρασκευή με την Ανγκελα Μέρκελ
  • ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΒΑΙΟΣ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010
Η «γερμανική εβδομάδα» της κυβέρνησης και του κ. Γ. Παπανδρέου ξεκίνησε από χθες με ένα ραντεβού του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Βank κ. Γιόζεφ Ακερμαν και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Παρασκευή με τη συνάντηση κορυφής του Βερολίνου και τις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις του κ. Παπανδρέου με την κυρία Ανγκελα Μέρκελ.

Κατά τη συνάντηση αυτή, οι λεπτομέρειες της οποίας ρυθμίστηκαν το βράδυ της Πέμπτης, αναμένεται ότι θα σφραγιστεί η συμφωνία της ελληνικής και της γερμανικής κυβέρνησης για τον τρόπο, τους όρους και το ύψος της οικονομι- κής βοήθειας για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας. Ως προάγγελος όλων αυτών ερμηνεύθηκε η προχθεσινή δήλωση εμπιστοσύνης της κυρίας Μέρκελ προς τον κ. Παπανδρέου. Την ερχόμενη Δευτέρα εξάλλου ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί και με τον γερμανό επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς.

Ο κ. Ακερμαν, ελβετός επικεφαλής της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, βρίσκεται στην Αθήνα από την Πέμπτη το βράδυ και χθες είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον κ. Χ. Παμπούκη, τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και τον Πρωθυπουργό, οι οποίοι είχαν και μεταξύ τους συνεννοήσεις, με τη συμμετοχή και του κ. Ν. Αθανασάκη και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα, ώσπου ο κ. Ακερμαν να φτάσει στο γραφείο του κ. Παπανδρέου στη Βουλή λίγο μετά τις 3 το απόγευμα.

Πληροφορίες από τον τραπεζικό κλάδο επιβεβαιώνουν ότι η Deutsche Βank έχει καταθέσει προ εβδομάδων συγκεκριμένη πρόταση στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να της διασφαλίσει πιστώσεις, να προστατεύσει τις δικές της επενδύσεις στην Ελλάδα και να δώσει συγκεκριμένη μορφή στην εδώ και πολύ καιρό φημολογούμενη «γερμανική βοήθεια».

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μια συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Deutsche Βank προϋποθέτει τον απόλυτο έλεγχο των Γερμανών στις αποφάσεις και στον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, στον χρόνο λήψης αποφάσεων για τις όποιες κινήσεις του οικονομικού επιτελείου και πιθανώς δεσμευτικές προτάσεις για εξελίξεις στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο (συγχωνεύσεις, στρατηγικές συνεργασίες) ο οποίος δέχεται συνεχείς και επίμονες πιέσεις από τις αγορές και τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός έχει θέσει υπ΄ όψιν της ελληνικής κυβέρνησης ένα πλέγμα προτάσεων για την εξεύρεση κεφαλαίων και την εκκίνηση του προγράμματος δανεισμού κατά τρόπο που θα εξουδετερωθούν οι κερδοσκοπικές πιέσεις και θα αποτραπεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας.

Το σχέδιο αυτό έχει συζητηθεί διεξοδικά σε χαμηλότε- ρο επίπεδο, ο υπουργός Οικονομι- κών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έχει γνώση του περιεχομένου, ωστόσο έως προχθές οι αμφιταλαντεύσεις της κυβέρνησης οφείλονταν στο πολιτικό τίμημα μιας τέτοιας συμφωνίας, δεδομένου ότι η Deutsche Βank διεκδικεί μέσω της «προσφοράς» της κυρίαρχο ρόλο στα κέντρα λήψης αποφάσεων της χώρας.

Σε αυτό το κλίμα πρόσωπα που έχουν γνώση των παρασκηνιακών επαφών που προηγήθηκαν των εξελίξεων του τελευταίου διημέρου παραδέχονται εμμέσως ότι οι χρόνοι ανακοινώσεων για τα ταξίδια του κ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ (προχθές το βράδυ), στο Βερολίνο (χθες το πρωί) και η συνάντηση με τον κ. Ακερμαν (χθες το μεσημέρι) δεν ήταν συμπτωματικές και αντικατοπτρίζουν το διευρωπαϊκό και διατλαντικό πόκερ που παίζεται σε ελληνική τσόχα, αλλά με ξένους κρουπιέρηδες.

Η συνάντηση με τον τραπεζίτη στο Μαξίμου

Η χθεσινή συνάντηση Γ. Παπανδρέου- Γιόζεφ Ακερμαν διήρκεσε κάτι λιγότερο από δύο ώρες και κατά τη συνομιλία μεταξύ των δύο ανδρών συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες του σχεδίου της Deutsche Βank- αν και κυβερνητικές πηγές διέψευδαν κάτι τέτοιο. Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι το ταξίδι του ελβετού τραπεζίτη στην Αθήνα έχει άμεση σχέση με τον σκληρό ανταγωνισμό που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών παγκοσμίως, περί το ελληνικό πρόγραμμα δανεισμού. Οπως επιμένουν οι ίδιες πηγές, μέχρι στιγμής η μερίδα του λέοντος έχει δοθεί σε αμερικανικές τράπεζες και υπό αυτές τις συνθήκες η Deutsche Βank διεκδικεί εντονότερη παρέμβαση και καθοριστικό ρόλο στον μηχανισμό προστασίας του ευρώ και της ΟΝΕ, τον οποίο επιθυμεί να ελέγξει με αποφασιστικό τρόπο η κυβέρνηση του Βερολίνου. Βγαίνοντας από το γραφείο του κ. Παπανδρέου, ο κ. Ακερμαν εξέφρασε τον θαυμασμό του για τις φυσικές ομορφιές της Ελλάδας και όταν ρωτήθηκε αν επήλθε συμφωνία για αγορά ελληνικών ομολόγων απάντησε δις: «Ουδέν σχόλιον».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου