Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Οι διαβουλεύσεις του Eurogroup φέρνουν ευρωβοήθεια στην Ελλάδα

Οι διμερείς συναντήσεις φαίνεται ότι έχουν σαν αποτέλεσμα να αποφασιστεί η στήριξη της ελληνικής οικονομίας

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι διμερείς συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα, μεταξύ των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup, είχαν θετικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα.

Οι κύριες συμμαχίες που είχαν δημιουργηθεί ήταν δύο: Γερμανία με Ολλανδία από τη μία πλευρά και Ιταλία με Ισπανία από την άλλη. Η Γαλλία έπειζε το ρόλο του διαιτητή.

Τηλεδιάσκεψη μεταξύ των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης έγινε το μεσημέρι στην οποία συζητήθηκε η απόφαση για βοήθεια προς την ελληνική οικονομία. Επίσης στις 19:30 θα πργαματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το ίδιο θέμα.

Η κρισιμότερη για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πραγματοποιηθεί αύριο στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με αναλυτές, μια ενδεχόμενη βοήθεια προς την Ελλάδα μπορεί να δοθεί από τα ταμεία στήριξης της περιφερειακής ανάπτυξης της ΕΕ ή την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικονομική στήριξη επιχειρήσεων κατά την διάρκεια της κρίσης, καθώς η ΕΚΤ επιθυμεί να διατηρήσει την ανεξαρτησία της. Όμως το γεγονός ότι τα προβλήματα της Ελλάδας είναι δημοσιονομικά και δεν αφορούν προβλήματα του ιδιωτικού τομέα, μπορεί να ρίξει αναγκαστικά το βάρος»στην ΕΚΤ η οποία θα μπορούσε να μην προχωρήσει σε άρση των όρων για την παροχή ρευστότητας στις αγορές.

Και τα ίδια τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, μπορούν όμως να προσφέρουν δάνεια και εγγυήσεις στην Ελλάδα σε συνεργασία με κοινοπραξία τραπεζών. Σε αυτό το σενάριο, συναινεί η Commerzbank, η οποία εκτιμά ότι η οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά και θα είναι με τη μορφή εγγυήσεων για τα ελληνικά ομόλογα. Επιπλέον, η τράπεζα θεωρεί ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι απίθανο σενάριο λόγω των κινδύνων που θα έθετε για την Ευρώπη, γεγονός του οποίου την εξάπλωση η Ε.Ε. θέλει να εμποδίσει δρώντας άμεσα.

Δύνανται, όμως, να προχωρήσουν στην έκδοση ευρωομολόγου, ουσιαστικά προσφέροντας στην Αθήνα την δική τους πιστοληπτική αξιοπιστία, παρά τις διαψεύσεις της Γερμανίας και της Ολλανδίας.

Επίσης, αναλυτές θεωρούν ότι παρά τις δηλώσεις για το αντίθετο, η περίπτωση εμπλοκής του ΔΝΤ δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς, από τη στιγμή που οι πολιτικοί θεωρούν ότι είναι ιδιαίτερα οδυνηρό και έχει υψηλό κόστος το να "ρίξουν" το βάρος των διμερών δανείων στους ώμους των φορολογουμένων».

Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό δεν είναι λίγοι εκείνοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι η σημερινή οικονομική (δημοσιονομική κατ’ ουσίαν) κρίση θα πιέσει την Ευρώπη σε στενότερη πολιτική συνεργασία, θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε σφικτή δημοσιονομική πολιτική και μεταρρυθμίσεις, γεγονός που σύμφωνα με το περιοδικό, αποτελεί τον προάγγελο ευρύτερου ευρωπαϊκού πλαισίου αντιμετώπισης κρίσεων και οικονομικής διακυβέρνησης. Σύμφωνα με τις απόψεις αυτές, μετά τον τέλος της κρίσης αυτής, θα έχει δημιουργηθεί μια πιο ομογενοποιημένη και πιο ανταγωνιστική Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου