Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

«Πράσινο φως» από την Ε.Ε. για το Πρόγραμμα Σταθερότητας

Συμπληρωματική έκθεση θα υποβληθεί το Μάρτιο

Στέλνει την Ελλάδα στο «σκαμνί» για τα στατιστικά στοιχεία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδας για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% ως το 2012. Ωστόσο, ο Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια τόνισε ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω βήματα, προκειμένου να μειωθούν οι μισθοί στο δημόσιο τομέα και να εξυγιανθούν τα δημόσια οικονομικά.

Η Κομισιόν υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να υποβάλει μια συμπληρωματική έκθεση προόδου στα μέσα Μαρτίου και την κάλεσε να είναι έτοιμη για επιπλέον διορθωτικές κινήσεις. "Η Επιτροπή εισηγείται στην Ελλάδα να υιοθετήσει ένα δομικό πακέτο μεταρρυθμίσεων με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, την επιτάχυνση της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού, τη βελτίωση της αγοράς εργασίας και των συλλογικών διαπραγματεύσεων" αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν. Στο ίδιο ανακοινωθέν, τονίζεται ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα αποθεματικό ανάγκης για την περίπτωση μελλοντικών δημοσιονομικών πιέσεων. Στο συγκεκριμένο αποθεματικό θα ενσωματωθεί το 10% των τρεχουσών δαπανών. Η Κομισιόν έδωσε στην ελληνική κυβέρνηση διορία έως τις 15 Μαΐου, προκειμένου να αλλάξει τη νομοθεσία για τα στατιστικά στοιχεία (περισσότερα, εδώ).

Χ. Αλμούνια: Η Ελληνική κυβέρνηση επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά

Τα θετικά σχόλια του Χοακίν Αλμούνια απέσπασαν οι χτεσινές κινήσεις του Γ. Παπανδρέου. Ο Επίτροπος οικονομίας, ανέφερε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός δείχνουν την αφοσίωση της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και θα ωφελήσουν τους Έλληνες μακροπρόθεσμα.

Αναλυτικά η δήλωση του Χ. Αλμούνια έχει ως εξής:

H Eλλάδα έχει υιοθετήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για να βελτιώσει τα χρηματοοικονομικά της και να αναδιαρθρώσει την οικονομία της. Η χθεσινή ανακοίνωση ενισχύει την αφοσίωση της κυβέρνησης για να φέρει εις πέρας τους στόχους του ΠΣΑ για καλύτερα δημόσια οικονομικά και πιο ανταγωνιστική οικονομία. Αυτό είναι προς όφελος των Ελλήνων που θα ωφεληθούν από μεγαλύτερη και πιο σταθερή ανάπτυξη και ευκαιρίες απασχόλησης στο μέλλον καθώς και προς όφελος της ευρωζώνης και ολόκληρης της Ε.Ε. η Κομισιόν υποστηρίζει πλήρως την Ελλάδα σε αυτό το δύσκολο έργο.

Ακόμη ο Χοακίν Αλμούνια πρόσθεσε πως “Η επιτροπή θα επιβλέπει την εκτέλεση του προϋπολογισμού και τις αλλαγές πολύ συχνά και προσεχτικά και καλοσωρίζει την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να πάρει περαιτέρω μέτρα εάν και όταν χρειαστεί”.
Τελευταία ενημέρωση:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου