Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Επισημάνσεις Γιούνκερ προς Αθήνα Έτοιμη για πρόσθετα μέτρα η Ελλάδα, απεφάνθη το Eurogroup- ώς τις 16 Μαρτίου, αν κριθει αναγκαίο, θα ανακοινωθούν πρό

Τη δέσμευση της Ελλάδας να λάβει πρόσθετα μέτρα, αν αυτό κριθεί αναγκαίο, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, μετά τη συνεδρίαση της Δευτέρας στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος επισήμανε ότι, όπως δεσμεύτηκαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι η Ελλάδα χρειάζεται την αρωγή της Ευρωζώνης, αυτή θα υλοποιηθεί.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι ώς τις 16 Μαρτίου, αν η ελληνική κυβέρνηση το κρίνει αναγκαίο, θα πρέπει να ανακοινώσει ποια πρόσθετα μέτρα θα λάβει, τόσο για τη μείωση των κρατικών δαπανών όσο και για την αύξηση των κρατικών εσόδων.

Παράλληλα, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στην Ελλάδα μια δέσμη πιθανών μέτρων τόσο σε σχέση με τη μείωση των δαπανών όσο και με την αύξηση των εσόδων.

Σε περίπτωση διχογνωμίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Επιτροπή, το Συμβούλιο, μετά από πρόταση της Επιτροπής και της ΕΚΤ, έχει το δικαίωμα να λάβει αυτό τις αποφάσεις για τα μέτρα.

Η απόφαση θα ληφθεί ερήμην της Ελλάδας, αφού όπως είναι γνωστό η κοινοτική νομοθεσία για τα υπερβολικά ελλείμματα προβλέπει ότι το κράτος με υπερβολικό έλλειμμα δεν έχει δικαίωμα ψήφου όταν συζητείται το πρόβλημά του στο Ecofin.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση των εσόδων, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ανέφερε ως ενδεικτικά μέτρα την αύξηση του ΦΠΑ, την αύξηση των φόρων στα είδη πολυτελείας, στα ΙΧ και στην ενέργεια. Σε ό,τι αφορά τη μείωση των δαπανών αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στα αποθεματικά των υπουργείων και στη μείωση των δαπανών για μισθούς.

Συνεχίζοντας, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ αναγνώρισε ότι υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι ως προς την υλοποίηση των στόχων του προγράμματος που συνδέονται είτε με τη μειωμένη ανάπτυξη είτε με μακροοικονομικούς κινδύνους.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για τη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών της, επισημαίνοντας ότι είναι ένα καθαρά ελληνικό πρόβλημα.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τα έμπρακτα μέτρα στήριξης προς την Ελλάδα, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ τόνισε ότι δεν θα ήταν σοφό οι χώρες της ευρωζώνης να τα δημοσιοποιήσουν σήμερα και τόνισε ότι αν και όταν χρειαστεί θα υπάρξουν συγκεκριμένα εργαλεία παρέμβασης.

«Εμπιστευόμαστε το πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «οι διεθνείς αγορές κάνουν λάθος που επιτίθενται στην Ελλάδα και σφάλουν αν πιστεύουν ότι θα την παγιδέψουν».

Τέλος, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ εξέφρασε την ικανοποίησή του από τον τρόπο που αντέδραση η ελληνική κυβέρνηση στην κρίση, τονίζοντας ότι είναι ένα δύσκολο εγχείρημα και ότι τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και ο ελληνικός λαός θα πρέπει να δείξουν κουράγιο.

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας στο Ecofin

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), αλλά και τα πρόσθετα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin), σήμερα Τρίτη.

Ειδικότερα, θα αποφασίσει την υπαγωγή της ελληνικής οικονομίας στο άρθρο 126 (παρ.9), ήτοι στο καθεστώς της «αυστηρής επιτήρησης» και της μηνιαίας παρακολούθησης της υλοποίησης του προϋπολογισμού.

Το Ecofin θα απευθύνει σύσταση προς την Ελλάδα, βάσει του συγκεκριμένου άρθρου, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας πρέπει να λάβει μέτρα για τη διόρθωση του υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος και τη μείωσή του κατά 4% του ΑΕΠ το 2010.

Παράλληλα, το Συμβούλιο θα συζητήσει για τα μέτρα που περιλαμβάνει το ΠΣΑ 2010-2013 και θα απευθύνει επιπλέον σύσταση βάσει του άρθρου 121(4) για τον τερματισμό της ασυνέπειας των οικονομικών πολιτικών στην Ελλάδα με τους γενικούς προσανατολισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την εξάλειψη του κινδύνου υπονόμευσης της ορθής λειτουργίας της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Θα υπάρξει, επίσης, απόφαση για τη δημοσίευση αυτής της σύστασης. Στη συνεδρίαση του Ecofin ενδέχεται να δοθεί και το στίγμα για το μοντέλο υποστήριξης των αδυνάτων οικονομιών της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και της χώρας μας, σύμφωνα με τις πολιτικές δεσμεύσεις που ελήφθησαν για την Ελλάδα από τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, την περασμένη Πέμπτη,στις Βρυξέλλες.

Στο πλαίσιο αυτών των δεσμεύσεων, η ελληνική οικονομία και το σχέδιο ανάκαμψής της, καθώς και η υλοποίηση του προϋπολογισμού και του ΠΣΑ θα βρίσκονται υπό την επίβλεψη της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Σημειώνεται ότι, εκτός της Ελλάδας, το Ecofin θα υιοθετήσει σύσταση βάσει του άρθρου 126 (παρ.7) για τη Λιθουανία και τη Μάλτα, με την οποία διαπιστώνεται ότι οι δύο αυτές χώρες έχουν λάβει αποτελεσματικά μέτρα για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος.

Ωστόσο, λόγω των έκτακτων οικονομικών συνθηκών, που είχαν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά τους, δικαιολογείται η παράταση της προθεσμίας για τη διόρθωση του ελλείμματός τους κατά ένα έτος (νέα προθεσμία για τη Μάλτα είναι το 2011 και για τη Λιθουανία το 2012).

Νέα προθεσμία, έως το 2012, για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος θα δοθεί και στη Ρουμανία βάσει του άρθρου 126(7) και τη διαπίστωση ότι έχει ήδη λάβει αποτελεσματικά μέτρα.

Τέλος, για την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Λετονία, το Συμβούλιο θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι έχουν λάβει αποτελεσματικά μέτρα και ότι η αναπροσαρμογή των συστάσεων δεν είναι απαραίτητη. Θα πρέπει, ωστόσο, να συνεχίσουν τις προσπάθειες ώστε να φέρουν το έλλειμμα τους κάτω από το 3% του ΑΕΠ εντός των προθεσμιών που έχουν συμφωνηθεί.

Διαβάστε Επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου