Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Η Ελλάδα στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. την Πέμπτη

Πρόταση Ρομπέι ο καλύτερος συντονισμός των εθνικών οικονομικών πολιτικών των «27» για την αντιμετώπιση της κρίσης, σε συνδυασμό με κίνητρα οικονομικής φύσης για τους «καλούς μαθητές» της ΕΕ.

Οι αναταράξεις που αντιμετωπίζουν τον τελευταίο καιρό οι οικονομίες της ζώνης του ευρώ θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας των «27» ηγετών της ΕΕ, οι οποίοι συνέρχονται εκτάκτως αύριο στις Βρυξέλλες, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του προς τους ευρωπαίους ηγέτες ο Βαν Ρομπέι, «προκειμένου να διευκολυνθεί μια ανοιχτή και άτυπη συζήτηση, η Σύνοδος των «27» θα πραγματοποιηθεί, κατ'εξαίρεση, στη Βιβλιοθήκη Σολβέ των Βρυξελλών», μακριά από το κτίριο του Συμβουλίου της ΕΕ και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο 15 διαπιστευμένοι φωτογράφοι και κάμεραμεν θα έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν στη Βιβλιοθήκη Σολβέ, κατά την άφιξη των ηγετών, στη δε συνέχεια θα πρέπει να αποχωρήσουν.

Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής θα ξεκινήσουν στις 11:15 (ώρα Ελλάδος) με πρώτο θέμα συζήτησης το μέλλον της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ.

«Όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις. Ο ρυθμός της διαρθρωτικής μας ανάπτυξης δεν είναι αρκετά υψηλός για να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να στηρίξει το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Πρέπει να δράσουμε μαζί για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις και να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής», αναφέρει ο Πρόεδρος της ΕΕ στην επιστολή του.

Ειδικότερα, στο προπαρασκευαστικό κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Χέρμαν Βαν Ρομπέι, ενόψει της αυριανής Συνόδου, προτείνεται ο καλύτερος συντονισμός των εθνικών οικονομικών πολιτικών των «27» για την αντιμετώπιση της κρίσης, σε συνδυασμό με κίνητρα οικονομικής φύσης για τους «καλούς μαθητές» της ΕΕ.

Η ιδέα είχε διατυπωθεί πριν από μερικές εβδομάδες και είχε την υποστήριξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Μ. Μπαρόζο και του Ισπανού πρωθυπουργού και προεδρεύοντα του Συμβουλίου Χοζέ Λουίς Θαπατέρο.

Όπως συγκεκριμένα σημειώνει στην επιστολή του ο Βαν Ρομπέι «οι πρόσφατες εξελίξεις στην ευρωζώνη υπογραμμίζουν την ανάγκη ενίσχυσης της κεντρικής διακυβέρνησης».

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οικονομικοί αναλυτές, το βασικό διακύβευμα της συζήτησης θα είναι να πεισθούν οι πολέμιοι της λεγόμενης «ενισχυμένης οικονομικής διακυβέρνησης», δηλαδή οι Βρετανοί και, σε ένα βαθμό, οι Γερμανοί.

Η σημερινή οικονομική κατάσταση στη ζώνη του ευρώ θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του γεύματος των «27».

Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν οι οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα, οι άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης και, εν τέλει, το σύνολο της ζώνης του ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι τα σενάρια περί «ευρωπαϊκού σχεδίου διάσωσης» πληθαίνουν στο διεθνή Τύπο και στα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο, οι ευρωπαίοι ιθύνοντες εξακολουθούν να τηρούν «σιγή ιχθύος» για το τι μέλλει γενέσθαι.

Ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους σήμερα στις Βρυξέλλες, διπλωμάτης προσκείμενος στο Χέρμαν Βαν Ρομπέι, αρκέστηκε να δηλώσει ότι το θέμα θα απασχολήσει την αυριανή Σύνοδο, όμως «δεν μπορώ ούτε να επιβεβαιώσω ούτε να αποκλείσω κάτι».

Στη συνέχεια ερωτηθείς αν αύριο θα υπάρξει ανακοίνωση της Συνόδου με την οποία θα εκφράζεται η αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ελλάδα, ο ίδιος διπλωμάτης απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας πως δεν μπορεί να σχολιάσει πράγματα τα οποία μέχρι αύριο μπορεί να αλλάξουν.

Τόνισε, ωστόσο, ότι ο Χέρμαν Βαν Ρομπέι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και ότι είναι σε συνεχείς επαφές με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζ. Μ. Μπαρόζο, τον Πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Εκτός από τα οικονομικά θέματα, οι «27» θα συζητήσουν για το θέμα των κλιματικών αλλαγών και για την κατάσταση στην Αϊτή.

Στις 3:30 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) είναι προγραμματισμένη η ενημέρωση του Προέδρου της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προς τους «27», σχετικά με τα αποτελέσματα της Διεθνούς Διάσκεψης της Κοπεγχάγης για το κλίμα.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση για το πώς η ΕΕ θα μπορούσε να βοηθήσει στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της Αιτή μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Παράλληλα οι ευρωπαίοι ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις με ποιους τρόπους θα μπορούσε να βελτιωθεί η ευρωπαϊκή άμεση επέμβαση σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών.

Μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής θα ακολουθήσει η καθιερωμένη συνέντευξη της Προεδρίας της ΕΕ στο κτίριο Justus Lipsius,του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 6 μ.μ. (ώρα Ελλάδος).

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου