Σαμαράς και Καρατζαφέρης αναγνώρισαν την αναγκαιότητα των νέων μέτρων- όχι από ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ
Στήριξη εκ δεξιών- έστω και με αστερίσκους- εξασφάλισε χθες ο κ. Γ. Παπανδρέου, όμως η κυβέρνηση και ο ίδιος έχουν να αντιμετωπίσουν το ανοιχτό μέτωπο με την Αριστερά, εντός και εκτός κοινοβουλίου. Κατά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης ο Πρωθυπουργός δεν τους ενημέρωσε για τη δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε λίγη ώρα αργότερα, αλλά αρκέστηκε στο να διερευνήσει τη διάθεση στήριξής τους.
«Είμαστε σε δυσκολότερη θέση από ποτέ, είμαστε στο σημείο μηδέν» τόνισε ο κ. Παπανδρέου προς όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και ζήτησε να του πουν αν είναι διατεθειμένοι να έρθουν σε συνεννόηση με την κυβέρνηση και να συναινέσουν σε αποφάσεις επώδυνες, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η τήρηση του σχεδίου που θα παρακολουθείται στενά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι οι πιέσεις ασκούνται όχι τόσο σε πολιτικό επίπεδο και τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως δεν μπορεί να πείσει τις αγορές. Πληροφορίες από όλα τα επιτελεία συγκλίνουν στο ότι ο κ. Παπανδρέου είπε ότι δεν έχουν αποφασιστεί μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ενώ δεν ζήτησε καν πολιτικές παρεμβάσεις για την αποτροπή κοινωνικών αντιδράσεων και κινητοποιήσεων. Τόνισε όμως προς τους επικεφαλής των κομμάτων της Αριστεράς ότι δεν πρέπει να παραλύσει το σύστημα στη χώρα.
Ο Πρωθυπουργός επέμεινε στην κρισιμότητα της κατάστασης και στα περιορισμένα χρονικά περιθώρια αντίδρασης, θέτοντας το ζήτημα της εικόνας που μεταδίδεται προς το εξωτερικό και της θετικής επίδρασης που θα έχει μια εικόνα πολιτικής σύμπνοιας όλων των κοινοβουλευτικών δυνάμεων.
Κατά τη συνάντησή του με τον κ. Αντ. Σαμαρά ο Πρωθυπουργός δεν προανήγγειλε λήψη μέτρων και περιέγραψε τις δραματικές εξελίξεις στις αγορές. Ο πρόεδρος της ΝΔ αντέτεινε ότι τα spreads αυξήθηκαν μετά τις εκλογές, υπογράμμισε τις ολιγωρίες της κυβέρνησης, είπε όμως ότι θα παράσχει τη στήριξή του υπό προϋποθέσεις. Παράλληλα, ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να αποσύρει το νομοσχέδιο για τη χορήγηση ιθαγένειας σε μετανάστες και να γίνει συζήτηση από μηδενική βάση για τον εκλογικό νόμο και τον «Καλλικράτη».
Ο κ. Σαμαράς είπε ναι στην περιστολή των κρατικών δαπανών και την πάταξη της φοροδιαφυγής, όμως απέρριψε εκ προοιμίου την αύξηση της φορολογίας των καυσίμων, του ΦΠΑ και τα μέτρα που θα προκαλέσουν εκροές κεφαλαίων στο εξωτερικό. Στη δήλωσή του, λίγη ώρα μετά τη συνάντηση, ο κ. Σαμαράς τόνισε: «Προσφέρουμε αποφασιστική στήριξη σε ό,τι είναι ωφέλιμο για τον τόπο. Αλλά να ξέρει η κυβέρνησηότι η στήριξή μας δεν είναι “λευκή επιταγή”. Εμείς θα κρίνουμε κάθε μέτρο, κατά περίπτωση και με κριτήριο το συμφέρον του τόπου», ενώ πρόσθεσε: «Ασφαλώς δεν πρόκειται να δεχθούμε πρακτικές κυβερνητικής αλαζονείας, εν ονόματι της κρίσης».
Τη στήριξή του προσέφερε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης λέγοντας μεταξύ των άλλων ότι αν υπάρξει ρεαλισμός και δεν υπάρξει μικροκομματική σκοπιμότητα, «υπάρχει ελπίδα να στήσουμε ένα σκηνικό αισιοδοξίας» και υπογραμμίζοντας ότι «ο Πρωθυπουργός της χώρας δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως δυνάμει εχθρός, αλλά ως ένας αρωγός κάποιων πραγμάτων».
Πρώτη είχε περάσει την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου η κυρία Αλέκα Παπαρήγα. Ηταν και η πρώτη που απέρριψε την έκκληση του Πρωθυπουργού. «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε τη συναίνεσή μας και να στηρίξουμε κανένα αντιλαϊκό μέτρο, αντεργατικό, αντιαγροτικό, στο όνομα της κρίσης και προς εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και της συνακόλουθης κερδοσκοπίας» ήταν η πρώτη της δήλωση ενώ στη συνέχεια κάλεσε εργάτες, υπαλλήλους, αγρότες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες να δημιουργήσουν ένα ενιαίο «λαϊκό μέτωπο κατά της πλουτοκρατίας» εν όψει της απεργίας στις 10 Φεβρουαρίου.
Ανάλογη στάση προανήγγειλε ότι θα τηρήσει και ο πρόεδρος του ΣΥΝ και της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας λέγοντας κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν μπορεί να υπάρξει συστράτευση σε νεοφιλελεύθερα σχέδια και προσθέτοντας ότι το κόμμα του θα πρωτοστατήσει στην προσπάθεια δημιουργίας αντιστάσεων.
Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010
Μισό «ναι» στη συναίνεση
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου