Σε 8 σημεία εστιάζεται η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση. Με διαδικασίες εξπρές θα προωθηθεί νομοσχέδιο με κεντρικούς άξονες την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, την επέκταση στο Δημόσιο του Νόμου Πετραλιά- που προβλέπει αύξηση ορίων ηλικίας και μείωση συντάξεων- και την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Π. Γεωργάκης, ΤΑ ΝΕΑ: Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010
Τα εργατικά συνδικάτα βρίσκονται σε απεργιακό πυρετό. Η ΑΔΕΔΥ έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία την ερχόμενη Τετάρτη και η ΓΣΕΕ για τις 24 του μηνός. Η τελευταία αποσύρει τους δύο εκπροσώπους της από την Επιτροπή Σοφών για το Ασφαλιστικό, η οποία θα συνεδριάσει αύριο. Μεταξύ των άλλων, το κυβερνητικό πακέτο για το νέο ασφαλιστικό σύστημα περιλαμβάνει τα εξής:
1 Εφαρμογή του Νόμου Πετραλιά και σταδιακή κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που εξακολουθούν να ισχύουν για ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων (κυρίως σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, Δημόσιο, Σώματα Ασφαλείας κ.ά.). Επίσης εξετάζεται πρόταση για παράταση, σε εθελοντική βάση, του εργασιακού βίου έως τα 67 έτη (από τα 65).
2 Κίνητρα παραμονής στην εργασία μετά τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Θα δίνεται μεγαλύτερη προσαύξηση στη σύνταξη (από 2,5% ετησίως σε 3,5%) για όσους συνεχίζουν να δουλεύουν και μετά τη συμπλήρωση του ορίου. Εξάλλου, η ποινή για έξοδο στη σύνταξη, από 4,5% θα φθάσει σε 6% και στο Δημόσιο.
3 Σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο, μετά τη γνωστή καταδίκη της χώρας από το δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, σταδιακά απο το 2013. Πρέπει να τονιστεί ότι δεν πρόκειται να επηρεάσει όσες εργαζόμενες έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα τα επόμενα χρόνια. Δηλαδή, δεν θα επιβαρυνθούν με επιπλέον έτη υποχρεωτικής παραμονής στην εργασία όσες γυναίκες έχουν συμπληρώσει με βάση το ισχύον καθεστώς τα απαιτούμενα χρόνια υπηρεσίας (20 ή 25, κατά περίπτωση) και βρίσκονται κοντά την προβλεπόμενη ηλικία καταβολής της σύνταξης (55 έτη για μειωμένη σύνταξη ή 60 για πλήρη οι έγγαμες).
Εξίσωση με ορίζοντα επταετίας
Το κυβερνητικό σχέδιο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών- γυναικών στη Δημόσια Διοίκηση (το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου) θα προβλέπει- σύμφωνα με πληροφορίες- μεταβατική περίοδο 7 ετών για την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού συστήματος, διατήρηση του σημερινού καθεστώτος για όσες γυναίκες θεμελιώνουν τουλάχιστον έως το 2013, ή έχουν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, και κατοχύρωση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης στο Δημόσιο.
4 Ρύθμιση σύμφωνα με την οποία επεκτείνονται και στους συνταξιούχους του Δημοσίου οι περιορισμοί που ισχύουν από το 1999 για την απασχόληση των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα.
5 Θεσμοθέτηση βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας για όλες τις κύριες συντάξεις και ενίσχυση της ανταποδοτικής σχέσης εισφορών- παροχών. Αυτό σημαίνει ότι τα κατώτατα όρια των συντάξεων θα αλλάξουν, θα εξαλειφθούν τα κίνητρα της πρόωρης συνταξιοδότησης (π.χ. με 15 ή 25 έτη), ενώ κανένα ένσημο δεν θα πηγαίνει χαμένο. Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρχει βασική σύνταξη για όλους, η οποία θα αυξάνεται ανάλογα με τα χρόνια παραμονής στην εργασία. Οι εργαζόμενοι, με τη συμπλήρωση 4.500 ημερών ασφάλισης θα παίρνουν τη βασική σύνταξη και στη συνέχεια το ποσό θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των ενσήμων.
6 Μείωση των επαγγελμάτων που υπάγονται στο ευνοϊκό καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών. Στο επικείμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα προβλέπεται η σύσταση επιτροπής, η οποία θα αποφασίσει κοινή λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Στον ιδιωτικό τομέα, για όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν από τη λίστα, αναμένεται αύξηση των ορίων ηλικίας από 5 έως και 7 χρόνια.
7 Νέο πάγιο σύστημα ρύθμισης οφειλών, το ίδιο για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, με στόχο να αντληθεί σημαντικό μέρος από βεβαιωμένες και ανείσπρακτες οφειλές 4,8 δισ. ευρώ. Επί της ουσίας βελτιώνεται το πάγιο σύστημα ρύθμισης οφειλών (Ν. 2676/1999), που θα είναι ενιαίο για όλα τα Ταμεία. Διευκολύνονται οι επιχειρήσεις στην αποπληρωμή των χρεών τους. Προϋπόθεση για την υπαγωγή στις ρυθμίσεις οφειλών και τη διατήρησή τους θα είναι η καταβολή των τρεχουσών εισφορών πριν και μετά τη ρύθμιση.
8 Μέτρα για τη μείωση της εισφοροδιαφυγής, της αδήλωτης εργασίας και της σπατάλης στις υπηρεσίες υγείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου