Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Πράσινο φως από Κομισιόν

Η Κομισιόν ενέκρινε το ελληνικό ΠΣΑ και ζητά επαγρύπνηση για νέα μέτρα και συνεχείς ελέγχους στην υλοποίησή του. Ταχεία εφαρμογή συστήνει και ο Αλμούνια. Σε 1 δισ. ευρώ τα έσοδα από το νέο χαράτσι στα καύσιμα, ως 200 εκατ. ευρώ από το παγωμα των αμοιβών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει και επισήμως, όπως είχε προαναγγείλει ο πρόεδρός της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και σειρά Επιτρόπων, το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για την τριετία 2010-2012, που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση.

Οι Βρυξέλλες αποδέχονται ως ρεαλιστικούς τους στόχους για εξυγίανση των δημοσιονομικών μεγεθών, με κυριότερη την επιστροφή του ελλείμματος κάτω από το 3%, όπως ορίζει το Σύμφωνο της Λισαβόνας, μέχρι το 2012.

Πράσινο φως από Κομισιόν

Ταυτόχρονα ωστόσο στο σχετικό κείμενο υπογραμμίζει ότι απαιτούνται περαιτέρω μέτρα και μεταρρυθμίσεις προκειμένου να μειωθούν οι αμοιβές στο Δημόσιο και να μπει τάξη στα οικονομικά του ελληνικού κράτους.

Η εκτέλεση του ΠΣΑ θα είναι ιδιαίτερα στενή, καθώς η Κομισιόν ζητάει έκθεση προόδου από την Ελλάδα το Μάρτιο, προκειμένου να αξιολογηθεί η απόδοση των ήδη ανακοινωθέντων μέτρων και σε περίπτωση αποκλίσεων να ζητηθεί η λήψη νέων.

«Η Επιτροπή συστήνει στην Ελλάδα να υιοθετήσει ένα λεπτομερές πακέτο δομικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας στη δημόσια διοίκηση, την επιτάχυνση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος και της δημόσιας Υγείας, την βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς εργασίας αλλά και τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι διαπραγματεύσεις για τις αυξήσεις στις αμοιβές των εργαζόμενων.

Παράλληλα συστήνει στο οικονομικό επιτελείο οι περικοπές του 10% των τρεχουσών δαπανών να «αποταμιεύονται» εν είδει αποθεματικού για την αντιμετώπιση μελλοντικών πιέσεων στην εκτέλεση του προϋπολογισμού... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου