Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Ικανοποίηση στην Ε.Ε. από τις αλλαγές στο μεταναστευτικό

Ικανοποιημένος ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τ. Χάμαρμπερκ, με τις νομοθετικές ρυθμίσεις στο μεταναστευτικό.

Ικανοποιημένος από τις πρωτοβουλίες και τις νομοθετικές ρυθμίσεις, που προτίθεται να υλοποιήσει η κυβέρνηση για το μεταναστευτικό ζήτημα, εμφανίστηκε σήμερα ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόμας Χάμαρμπερκ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Συνήγορο του Πολίτη, Γιώργο Καμίνη, και αφού ολοκλήρωσε έναν μεγάλο κύκλο επαφών στη Ελλάδα με κυβερνητικούς παράγοντες φορείς και εκπροσώπους των μεταναστών.

Ο κ. Χάμαρμπερκ, ο οποίος εξέφρασε την απογοήτευσή του για την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης στο μεταναστευτικό ζήτημα, ενημέρωσε την καινούρια κυβέρνηση για το θέμα των «παράτυπων μεταναστών» και το πρόβλημα των αιτούντων ασύλου.

Επισήμανε δε, ότι το «σύστημα αντιμετώπισης των αιτημάτων για άσυλο στη χώρα μας έχει καταρρεύσει πλήρως», καθώς δεκτά γίνονται τα αιτήματα σε ποσοστό 0,06% έναντι 36% σε χώρες όπως Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία και Σουηδία. Πρόσθεσε μάλιστα ότι έχει καλέσει τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να μην στέλνουν πίσω στη χώρα μας μετανάστες, που εισήλθαν στην ΕΕ μέσω Ελλάδας.

Πάντως, από τις επαφές του με κυβερνητικούς παράγοντες, αλλά και τη συνάντηση που είχε προ ημερών με τον πρωθυπουργό στο Στρασβούργο, ο κ. Χάμαρμπερκ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «η κυβέρνηση έχει πάρει σοβαρά το θέμα» και ότι τον Απρίλιο θα έχει φέρει το Νομοσχέδιο για τη «συμμετοχή ομογενών και αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών, που διαμένουν μόνιμα και μακροχρόνια στην Ελλάδα».

Τόνισε ακόμη ότι είναι θετικό το μέτρο της απόδοσης ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά, που γεννιούνται στην Ελλάδα, και πως «σκοπίμως συγχέεται από ορισμένους κύκλους ότι αυτό αφορά τους παράνομους μετανάστες». Επίσης, είπε ότι η δυνατότητα παροχής ψήφου σε μετανάστες, σε επίπεδο τοπικών εκλογών, είχε μόνο θετικά αποτελέσματα στις χώρες, που έγινε αυτό, δεδομένου ότι αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο για την καλύτερη κοινωνική του ένταξη.

Σε ό,τι αφορά το φαινόμενο της ξενοφοβίας, ο κ. Χάμαρμπερκ είπε ότι «είναι υπαρκτό, οφείλεται στην ανασφάλεια που νιώθουν οι Ευρωπαίοι πολίτες για την εργασία τους, την ασφάλισή τους, τη σύνταξη τους και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί από τις κυβερνήσεις και ιδίως από τους σοσιαλδημοκράτες».

Τέλος, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτήρισε «άθλιες» τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών στον Έβρο, τον οποίο επισκέφθηκε, όπως και την Πάτρα, όπου υπάρχει το γνωστό πρόβλημα με τους Αφγανούς μετανάστες.

Σημειώνεται ότι ο κ. Χάμαρμπερκ είχε συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θεόδωρο Πάγκαλο, τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, την υφυπουργό Εσωτερικών, Θεοδώρα Τζάκρη και τον γενικό γραμματέα μεταναστευτικής πολιτικής, Ανδρέα Τάκη.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου