Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

«Πολιτική επιταγή η διάσωση της εργασίας», λέει ο Γ. Παπανδρέου

Από το βήμα του συνεδρίου του Economist

Αδιαφάνεια και κερδοσκοπία δημιούργησαν ανισότητες σε διεθνές επίπεδο

Η διάσωση της εργασίας αποτελεί πολιτική επιταγή, προκειμένου να αποφευχθεί στο μέλλον ένας νέος κύκλος ύφεσης, όπως τόνισε μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. Χαρακτήρισε οξύμωρο το γεγονός ότι η τύχη των κρατών ορίζεται σήμερα «από κερδοσκοπικούς οίκους, που είχαν την ευθύνη γιατί δεν διέγνωσαν την κρίση και δημιούργησαν τη φούσκα που έσκασε εις βάρος της πραγματικής οικονομίας».


Αναφερόμενος στον διεθνούς φήμης οικονομολόγο, Τζόζεφ Στίγκλιτζ υπογράμμισε ότι με τις παρεμβάσεις του εστιάζει στην ουσία της παγκόσμιας διακυβέρνησης. Όπως είπε, η θεωρία του Τζ. Στίγκλιτζ κερδίζει καθημερινά έδαφος και αυτό επιβεβαιώνεται και από τις ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα για το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ.

Σχετικά με τη διαφαινόμενη ανάκαμψη από την κρίση, ο Γ. Παπανδρέου διερωτήθηκε εάν και κατά πόσο αυτή θα είναι διατηρήσιμη και βιώσιμη. Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, μέχρι σήμερα τα κράτη δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την ανάταση.

Όπως τόνισε, έχουν γίνει ελάχιστα βήματα για να μην επαναληφθεί το φαινόμενο, παρά τις διακηρύξεις που έλεγαν ότι δεν θα αφήσουμε ξανά τις τύχες μας στα χέρια των κερδοσκόπων.

Όσον αφορά τους απλούς πολίτες, ο Γ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι έχουν υποστεί συνέπειες οι σκληρά εργαζόμενοι, οι οποίοι βρέθηκαν άνεργοι, είδαν τις αποδοχές τους να μειώνονται και το μέλλον τους να διαγράφεται αβέβαιο. Χαρακτήρισε επίσης καθοριστικές τις επόμενες συναντήσεις της ομάδας G20.

Σε επίπεδο δράσης, υποστήριξε ότι αποτελεί πολιτική επιταγή η διάσωση της εργασίας ώστε να αποφευχθεί ένας νέος κύκλος ύφεσης και ανισότητας.

Σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου "το πολιτικό σύστημα βρέθηκε αιχμάλωτο των ισχυρών συμφερόντων" ενώ η αδιαφάνεια και η εύκολη κερδοσκοπία οδήγησαν σε "μια τεράστια αναδιανομή του πλούτου εις βάρος των φτωχώτερων". Όπως τόνισε, "αυτή η αναδιανομή δημιούργησε ανισότητα σε διεθνές επίπεδο". :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου