Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Παπανδρέου: «Σε κατάσταση πολέμου απέναντι στα σενάρια»


Με ζοφερό τρόπο παρουσίασε την εικόνα της ελληνικής οικονομίας ο πρωθυπουργός μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Έκανε λόγο για εφιαλτική κατάσταση και δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε απώλειες πέραν του 14ου μισθού σε περίπτωση που δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Τη λήψη σκληρών, αλλά αναγκαίων μέτρων για τη σωτηρία της οικονομίας και της χώρας ανήγγειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Οι αποφάσεις για τα συγκεκριμένα μέτρα αναμένεται να ληφθούν στην αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο κ. Παπανδρέου περιέγραψε με δραματικούς τόνους την κατάσταση της οικονομίας και της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν ακόμα και σκληρά μέτρα για να μη ζήσουμε τον εφιάλτη της χρεοκοπίας, καθώς όπως τόνισε, οι πιστωτές δεν μας δίνουν χρόνο.

Είμαστε, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, σε κατάσταση πολέμου για να σώσουμε τη χώρα και ζήτησε από όλους να δώσουν τη μάχη για την Ελλάδα όπως θα το έκαναν για το σπίτι τους. Οι αποφάσεις αυτές θα πονέσουν, τόνισε ο πρωθυπουργός, αλλά αυτό που προέχει είναι ο αγώνας για την επιβίωση, συμπλήρωσε.

Παράλληλα απηύθυνε έκκληση σε όλο τον ελληνισμό να συμβάλλει στην προσπάθεια για τη σωτηρία της πατρίδας και ταυτόχρονα για να τεθούν τα θεμέλια για τη νέα Ελλάδα που μας αξίζει.

Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου υποσχέθηκε να δώσει όλο του το είναι σ' αυτή την προσπάθεια και χρησιμοποίησε αυστηρούς τόνους δίνοντας οδηγίες στους υπουργούς προκειμένου «να μη χαριστούν» σε αυτούς που πλούτισαν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.

Kριτική στη Νέα Δημοκρατία

Ο πρωθυπουργός άσκησε σκληρή κριτική στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, τα δύο κόμματα που ζήτησαν την αναβολή της σημερινής συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής για το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, την οποία τα ίδια είχαν ζητήσει. Εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ που χρησιμοποίησε τον όρο γλάστρες μιλώντας για μια διαδικασία στο Κοινοβούλιο, στο ναό της Δημοκρατίας.

Πιο σκληρή ήταν η επίθεσή του στη Νέα Δημοκρατία την οποία κατηγόρησε ότι προσπάθησε να αποφύγει τη συζήτηση και με τακτικισμούς αποφεύγει να αναμετρηθεί με το παρελθόν της. Μίλησε για εγκλήματα στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και πρόσθεσε πως θα περίμενε περισσότερο θάρρος. Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στο πως αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνησή του τη σημερινή κρίση τόνισε ότι «εμείς δεν λιποτακτούμε. Εδώ και πέντε μήνες η κυβέρνηση δίνει καθημερινή μάχη παντού, δυστυχώς όχι για το αύριο αλλά για το σήμερα, για τη διάσωση της χώρας».

Ανέφερε επίσης ότι τα πράγματα έχουν φτάσει στα όριά τους και καθημερινά «παλεύουμε με τον χρόνο», ενώ επισήμανε τον κίνδυνο να βγει η Ελλάδα να ζητήσει δάνειο και να βρει τις πόρτες κλειστές.

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε, όπως είπε, με κάθε ειλικρίνεια για το τι θα συμβεί αν δεν ληφθούν οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν ή αν η κυβέρνηση κρυφτεί και φερθεί ανεύθυνα όπως άλλοι έκαναν στο παρελθόν.

Σ' αυτή την περίπτωση, τόνισε, δεν θα τεθεί σε κίνδυνο μόνο ο 14ος και ο 13ος μισθός αλλά πολύ περισσότερα, μαζί και η σύνταξη. Μπορεί, τόνισε, να μοιάζει εφιαλτικό αλλά αυτή είναι η αλήθεια.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι θα είναι καταστροφικό για τη χώρα εάν δεν καταφέρει να δανείζεται όπως οι άλλες χώρες, ενώ κινδυνεύει και με αδυναμία δανεισμού και ασφυξία πληρωμών. Σ' αυτή την περίπτωση η χώρα δεν θα μπορέσει να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις, οι τράπεζες θα σφραγίσουν και τα δάνεια θα γίνουν επαχθή. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Η κυβέρνηση, τόνισε επίσης ο κ. Παπανδρέου, δίνει έναν αγώνα για να πειστούν οι δύσπιστοι ότι η χώρα έχει πάρει τις αποφάσεις της και ότι είναι σε θέση να τις εφαρμόσει και ότι μπορεί να βγει από την κρίση. Δεν θα αφήσουμε τη χώρα να βουλιάξει, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, όποιο κι αν είναι το κόστος, όποιες κι αν είναι οι αντιδράσεις. Βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου, σημείωσε επίσης ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα δεν έχει προηγούμενο.

Ο ίδιος τόνισε ότι ως πρωθυπουργός δεν έχει κανένα περιθώριο να διαπιστώνει, να σχολιάζει ή να ξορκίζει το πρόβλημα όπως έκαναν άλλοι στο παρελθόν. Μας εξέλεξαν, τόνισε, για να λύσουμε τα προβλήματα όσο δύσκολα κι αν είναι κι αυτό θα κάνουμε.

H κατάσταση δεν πάει άλλο

Η κατάσταση, τόνισε ο πρωθυπουργός, έχει γίνει πολύ δύσκολη, έχει τρωθεί η αυτονομία και η κυριαρχία της χώρας και απαιτούνται πλέον άμεσες αποφάσεις. Η κατάσταση δεν πάει άλλο.

Ο κ. Παπανδρέου εξήγησε γιατί χρειάζονται επιπλέον μέτρα αναφέροντας ότι πρόκειται για ζήτημα αξιοπιστίας, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Οι ευρωπαίοι εταίροι μας αλλά και οι αγορές ρωτούν αν η Ελλάδα μπορεί. Και σήμερα, πρόσθεσε, τίποτα δεν μπορεί να αποκρυβεί, συμπληρώνοντας ότι η εικόνα της χώρας σήμερα μας αδικεί και ότι μπορούμε να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας. Πρέπει, πρόσθεσε, να πάρουμε σκληρές αποφάσεις και να αποδείξουμε τι πρέπει και τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα.

Οι αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, αναμένονται με ενδιαφέρον και από την Ευρώπη η οποία επίσης κινδυνεύει και γι' αυτό η ευθύνη που έχει η Ελλάδα είναι ιστορική. Ταυτόχρονα όμως, τόνισε ότι μαζί με τις αποφάσεις που θα λάβει η χώρα πρέπει να αποδειχθεί έμπρακτα η αλληλεγγύη των ευρωπαίων εταίρων.

Οι αποφάσεις που θα ληφθούν, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι επιβεβλημένες και θα αποτελέσουν την αρχή ενός νέου ξεκινήματος για τη χώρα. Σήμερα, πρόσθεσε, η κυβέρνηση αναγκάζεται να παλεύει για τη σωτηρία της οικονομίας και για να μην πέσουν όλα τα βάρη στην πλάτη των μισθωτών και συνταξιούχων και ζήτησε από τους υπουργούς να είναι ιδιαίτερα αυστηροί απέναντι στα προνόμια των λίγων και στους φοροφυγάδες. Δεν με ενδιαφέρει πως θα το καταφέρουν, πρόσθεσε, αλλά με ενδιαφέρει να το καταφέρουν.

Δεν είναι εύκολοι οι επόμενοι μήνες

Δεν θα επιτρέψω, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός να αφήσουμε τους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους να σηκώσουν τα βάρη «και εκείνοι που πλούτισαν στην πλάτη τους να πίνουν στην υγειά του κορόιδου».

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι οι επόμενοι μήνες δεν θα είναι εύκολοι και απαίτησε από τους υπουργούς οι μήνες αυτοί να είναι δύσκολοι για όσους πλούτισαν σε βάρος της χώρας. Διευκρίνισε πάντως ότι απέναντί της η κυβέρνηση δεν έχει τους σωστούς επιχειρηματίες αλλά τον πλούτο που κτίστηκε μέσα από το πλιάτσικο.

Η κυβέρνηση, τόνισε, επίσης αναγκάζεται να ζητήσει τη συμβολή όλων των πολιτών, αλλά δεν θα επιτρέψει οι πολίτες αυτοί να δουν κι άλλη σπατάλη των χρημάτων τους. Και για μια ακόμα φορά απευθυνόμενος στους υπουργούς της κυβέρνησης, τους ζήτησε να μην επιτρέψουν το παραμικρό, να μη χαρίσουν ούτε ένα λεπτό του ευρώ σε προμηθευτές του δημοσίου.

Η σωτηρία της χώρας, τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι το πρώτο βήμα αλλά σημείωσε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν ήταν ούτε είναι οικονομικό. Πρωτίστως, τόνισε, είναι βαθιά πολιτικό και κοινωνικό. Τελειώνει, πρόσθεσε, για τη χώρα μια εποχή δια παντός και πρέπει να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της. Η εποχή που ζούμε, πρόσθεσε, φτάνει σε οριστικό και αμετάκλητο τέλος.

Σήμερα, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, δημιουργείται ένα νέο ελπιδοφόρο ρεύμα στην κοινωνία το οποίο ζητεί «να τελειώνουμε επιτέλους με τη σαπίλα». Έφτασε η ώρα να αλλάξουμε συνήθειες, να αλλάξουμε τα πάντα στη χώρα, είπε και πρόσθεσε ότι ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα διαφορετική, με στέρεα θεμέλια για το μέλλον της. Είναι η μεγάλη ευκαιρία να χτίσουμε μια νέα Ελλάδα.

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι Έλληνες μπορούν να αποδείξουν ότι «Ελλάδα σημαίνει αξία» και δήλωσε επίσης την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να διαθέσει όλες τις δυνάμεις της για το σκοπό αυτό, καλώντας ταυτόχρονα και τις κοινωνικές δυνάμεις να συμβάλλουν σ' αυτή την κατεύθυνση.

Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του κινήματος ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι θα δουλέψει μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα η οποία καλείται να πάρει ιστορικές αποφάσεις. Στο τέλος της πρώτης τετραετίας, τόνισε ο πρωθυπουργός, είμαι βέβαιος ότι θα πούμε ότι σώσαμε τη χώρα από την καταστροφή, αλλά και ότι βάλαμε τα θεμέλια για το μέλλον της.

Επαφές Όλι Ρεν στην Αθήνα

Ο αρμόδιος επίτροπος, Όλι Ρεν, μετά τις συναντήσεις που είχε με το πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, ζήτησε από τη χώρα μας περικοπές δαπανών και μέτρα μόνιμου χαρακτήρα.

Όπως είπε διαπίστωσε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να επιβάλλει μεταρρυθμίσεις στην οικονομία.

Ως προς το 14ο μισθό είπε ότι η Κομισιόν έκανε τις συστάσεις της, ωστόσο εξαρτώνται από την κυβέρνηση οι όποιες αποφάσεις.

Ο Όλι Ρεν επισήμανε ότι μετά την ανακοίνωση των πρόσθετων μέτρων που θα αξιολογηθούν από την Κομισιόν δεν τελειώνει η επιτήρηση, η οποία σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο θα είναι τακτική.

Υπέρ της προσφυγής της Ελλάδας για βοήθεια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και όχι στην Ευρωζώνη τάσσεται ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ότμαρ Ίσινγκ.

Μέρκελ: Χρειάζονται συντονισμένες οικονομικές πολιτικές

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επισήμανε με δηλώσεις της στο Ανόβερο ότι, «πρέπει να είναι συντονισμένες οι οικονομικές πολιτικές» των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ενώ «το ευρώ είναι αντιμέτωπο με μία φάση μεγάλης πρόκλησης».

«Όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να ασκούν στέρεες δημοσιονομικές πολιτικές, ώστε το ευρώ να μην μπορεί να δέχεται επιθέσεις στις αγορές», τόνισε επίσης η κ. Μέρκελ.

Ειδικά όσον αφορά την Ελλάδα, η κ. Μέρκελ επισήμανε «το μεγάλο εξωτερικό χρέος» της, ενώ τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα πρέπει να εφαρμόσει πρόγραμμα λιτότητας, τηρώντας τους ισχύοντες ευρωπαϊκούς κανόνες», αναφερόμενη παράλληλα και στην επικείμενη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου, την Παρασκευή στο Βερολίνο.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΣΚΑΪ 100,3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου