Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Σαρωτικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό

Ανδρέας Λοβέρδος:
Στόχος η αύξηση του μέσου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 63 έτη

«Θέτουμε στόχο να αυξηθεί ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης κατά τουλάχιστον 2 έτη έως το 2015», στα 63 από 61 έτη, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, στην εισήγησή του κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής ειδικών για το Ασφαλιστικό.

«Το ασφαλιστικό σύστημα με τα δεδομένα του 2009 αλλά και τις δομικές αδυναμίες του θέτει σε κίνδυνο την καταβολή συντάξεων από το 2015» τόνισε.

Μεταξύ των αλλαγών, που αναμένεται να ανακοινωθούν είναι οι ανατροπές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς στόχος των αλλαγών είναι η αύξηση του μέσου πραγματικού ορίου ηλικίας στα 63 έτη εργασίας, από 61,4 το 2008.

Οι αλλαγές που θα προωθήσει η κυβέρνηση προβλέπουν:

- Σταδιακή κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που εξακολουθούν να ισχύουν για ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων με την εφαρμογή του «νόμου Πετραλιά» (3655/08). Για τις γυναίκες, στο Δημόσιο, το όριο ηλικίας θα αυξάνεται κάθε χρόνο κατά 12 μήνες, ενώ στο ΙΚΑ κατά έξι μήνες.

- Η συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας με 35ετία σε Δημόσιο και ειδικά ταμεία θα καταργηθεί και θα ανέλθει στο 62ο έτος, όπως θα καταργηθοούν οι εθελούσιες έξοδοι και η αναγνώριση «πλασματικών» χρόνων υπηρεσίας. Επίσης, «τελειώνει» η υποχρεωτική συνταξιοδότηση με 35 έτη δουλειάς στο 58 έτος (για ΔΕΚΟ-τράπεζες).

- Στον ιδιωτικό τομέα, η συνταξιοδότηση με 35ετία θα συνδυαστεί με το 63ο έτος (είχε αυξηθεί στα 60 από 58 έτη με το νόμο Πετραλιά) και η συνταξιοδότηση με 37ετία θα συνδυαστεί με όριο ηλικίας (61ο ή 62ο). Το όριο ηλικίας για σύνταξη με 10.000 ένσημα θα αυξηθεί στο 63ο έτος (από 60 για τους άνδρες και 58 για τις γυναίκες).

- Κίνητρα παραμονής στην εργασία μετά τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

- Σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών-γυναικών στο ΔημόσιοΘεσμοθέτηση βασικής σύνταξης (ύψους 360 ευρώ, περίπου, σε σημερινές τιμές) ως κοινής αφετηρίας για όλες τις κύριες συντάξεις και ενίσχυση της ανταποδοτικής σχέσης εισφορών-παροχών.

- Θεσμοθέτηση βασικής σύνταξης (ύψους 360 ευρώ, περίπου, σε σημερινές τιμές) ως κοινής αφετηρίας για όλες τις κύριες συντάξεις και ενίσχυση της ανταποδοτικής σχέσης εισφορών-παροχών.

Από τις νέες ρυθμίσεις θα εξαιρεθούν οι ένστολοι (αστυνομικοί, στρατιωτικοί, λιμενικοί κ.τλ.) και προς το παρόν τουλάχιστον δεν θα επηρεαστεί η δυνατότητα εξόδου από την υπηρεσία στα 25 έτη εργασίας.

Όπως ανακοίνωσε την Δευτέρα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ.Χρυσοχοΐδης, από το βήμα του πρώτου συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, «αυτό το οποίο συζητείται και θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες σχετικά με το Ασφαλιστικό, είναι το Ασφαλιστικό του ιδιωτικού τομέα, δεν αφορά τους ένστολους, αφορά τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα και κανέναν άλλον».

Ο κ. Χρυσοχοϊδης, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Λοβέρδο, διαβεβαίωσε την ΠΟΑΣΥ ότι «δεν ανοίγει θέμα Ασφαλιστικού των ένστολων […] Αρα, λοιπόν θα παρακαλέσω πολύ, επειδή έχουμε μια αθρόα προσέλευση συναδέλφων σας για να υποβάλουν αιτήσεις να φύγουν από το Σώμα, και χάνουν χρήματα από το ύψος της αποζημίωσης τους, από τη σύνταξη και το εφάπαξ, έχουμε ένα πανικό, με αποτέλεσμα να ζημιώνονται τα Ταμεία, η ίδια η υπηρεσία που χάνει προσωπικό μάχιμο».

  • Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010 [ 12:16 ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου