Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Γ. Παπανδρέου στο Λονδίνο «Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Δεν χρειαζόμαστε σχέδιο διάσωσης»

Ο Γ. Παπανδρέου με τον βρετανό πρωθυπουργό έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ όπου και συναντήθηκαν

Στο Λονδίνο βρίσκεται σήμερα Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος συμμετέχει στη διάσκεψη για την προοδευτική διακυβέρνηση με θέμα «Στρατηγικές Ανάπτυξης μετά την κρίση».

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε σε ειδική θεματική ενότητα («Μετά την κρίση: ένας στρατηγικός ρόλος της κυβέρνησης») μαζί με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Θαπατέρο και τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας Γ. Στόλτενμπεργκ.

«Η Ελλάδα δεν ζητά σχέδιο διάσωσης, ούτε θέλουμε χρήματα, έχουμε ένα προοδευτικό πρόγραμμα αλλαγών και θέλουμε υποστήριξη σε αυτό το πρόγραμμα και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, για να φτάσουμε στο στόχο μας», τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα το δικό της πρόβλημα, αλλά δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η κερδοσκοπία δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, καθώς, με τις πρακτικές αυτές, δυναμιτίζεται και η ευρωπαϊκή οικονομία.

«Να μπορούμε να δανειζόμαστε με τους ίδιους όρους», είπε και χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την απόφαση των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, που ελήφθη στις Βρυξέλλες, στις 11 Φεβρουαρίου.

Υποστήριξε ότι, ως προοδευτικός ηγέτης, θεωρεί την κρίση και ως ευκαιρία για απαραίτητες βαθιές τομές και αλλαγές, προσθέτοντας πως, κατά τον ίδιο τρόπο, η παγκόσμια κρίση μπορεί να εκληφθεί ως ευκαιρία για αλλαγές και τομές.

Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση για «απάθεια και παραίτηση μπροστά στα προβλήματα» και την κατηγόρησε, επίσης, ότι «η πολιτική της χαρακτηρίζονταν από αδιαφάνεια και διαφθορά».

«Οι Έλληνες δεν είναι απαθείς και δεν παραιτούνται μπροστά στα προβλήματα. Οι Έλληνες αποφάσισαν αλλαγή στις εκλογές», τόνισε και συμπλήρωσε πως «παίρνουμε δύσκολα μέτρα, όμως οι πολίτες με ποσοστά από 62%-69% στηρίζουν αυτή την προσπάθεια».

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του, ανέφερε ότι «οι προοδευτικοί ηγέτες έχουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της αδιαφάνειας και της κερδοσκοπίας διεθνώς, τη διεύρυνση των παγκοσμίων ανισοτήτων, αλλά και την αποτυχία για επίτευξη συμφωνίας στη Κοπεγχάγη, ώστε να αντιμετωπιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη και να μπούμε σε τροχιά πράσινης ανάπτυξης». Ειδικά για το τελευταίο, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι «αυτή η αποτυχία δεν επέτρεψε να δημιουργηθεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πραγματοποιούνταν επενδύσεις στην πράσινη οικονομία».

Υπογράμμισε ότι τα ζητήματα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν με θέσπιση κανόνων στην οικονομία, τη δημιουργία κράτους δικαίου και τη δίκαιη αναδιανομή, αλλά και την πράσινη ανάπτυξη. Σημείωσε, δε, ότι «αυτά είναι πολιτικά ζητήματα». Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι, ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, έχει αναπτύξει δράση μαζί με άλλους ηγέτες, ώστε να χτυπηθεί η κερδοσκοπία, αλλά και να χρηματοδοτηθεί η πράσινη ανάπτυξη με νέους τρόπους.

«Οι προοδευτικοί ηγέτες μπορούν να αντιμετωπίσουν τις αγορές πολύ καλύτερα από ό,τι οι συντηρητικοί, διότι για τους τελευταίους, οι αγορές είναι θεός, ενώ για εμάς είναι ένα εργαλείο για να υπηρετούμε τους λαούς μας και τις οικονομίες μας με καλύτερο τρόπο. Οι προοδευτικοί είναι αποτελεσματικότεροι στο να θέτουν κανόνες στις οικονομίες και να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις», κατέληξε.

Δήλωσαν μετά τη διάσκεψη


«Η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν έχει ευθύνη γι αυτό που συμβαίνει, αξίζει της εμπιστοσύνης μας για τα βήματα που έχει κάνει και την αξιοπιστία που έχει επιδείξει», ανέφερε ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, στη διάρκεια συζήτησης, που ακολούθησε των ομιλιών των πρωθυπουργών και του Γιώργου Παπανδρέου, στη διάσκεψη για την Παγκόσμια Διακυβέρνηση, στο Λονδίνο. «Είναι παράδοξο οι αγορές -τις οποίες οι χώρες στήριξαν αυξάνοντας τα εθνικά τους ελλείμματα- να πιέζουν τώρα τις κυβερνήσεις», δήλωσε, εκφράζοντας παράλληλα τη στήριξή του στον έλληνα πρωθυπουργό.

Στη δική του παρέμβασή στη διάσκεψη, ο Ισπανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε μοναδικό παράδοξο και αντίφαση το γεγονός ότι το ίδιο το χρηματοπιστωτικό σύστημα που σώθηκε χάρη στη στήριξη των χωρών, να ζητά τώρα μείωση των ελλειμμάτων. Σχετικά με την οικονομική κατάσταση στη χώρα του ο κ. Θαπατέρο σημείωσε ότι το έλλειμμα -που σήμερα αγγίζει το 11%- θα μειωθεί όταν υπάρξει οικονομική ανάπτυξη. «Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα εκείνων που σκέπτονται τα συμφέροντά τους βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα».

Στη συζήτηση που ακολούθησε της διάσκεψης, ο υπουργός Επιχειρηματικότητας της Μεγάλης Βρετανίας, Λόρδος Μάντελσον, δήλωσε εντυπωσιασμένος με την προσωπικότητα και την ηρεμία του Έλληνα πρωθυπουργού, γεγονός, που όπως τόνισε «καθησυχάζει τις αγορές».

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Στις 13:00 ο πρωθυπουργός είχε γεύμα εργασίας με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν στην πρωθυπουργική κατοικία, στη Ντάουνινγκ Στρητ και στις 16:30 θα συναντήθηκε με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου