- Το 2009 το δημόσιο χρέος ήταν υψηλότερο κατά 22 μονάδες του ΑΕΠ ή 55 δισ. ευρώ από ό,τι έλεγαν οι υπουργοί της ΝΔ.
- Επειτα από αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις των προβλέψεων, το χρέος έκλεισε στο 113,4% του ΑΕΠ (από 91,4%)
- Εκθεση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για την αξιοπιστία των δημοσιονομικών στοιχείων από την κυβέρνηση της ΝΔ
Η κυβέρνηση έριξε χθες φως στην πλαστή διαχείριση της οικονομίας από τη Νέα Δημοκρατία που κατάφερε μέσα σε πέντε χρόνια να φέρει τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.
Οπως αποκαλύπτεται στην πολυσέλιδη έκθεση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για την αξιοπιστία των δημοσιονομικών στοιχείων που κατέθεσε χθες το βράδυ στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, το 2009 το δημόσιο χρέος ήταν υψηλότερο κατά 22 μονάδες του ΑΕΠ ή 55 δισ. ευρώ από ό,τι έλεγαν οι υπουργοί της ΝΔ.
Επειτα από αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις διαφόρων προβλέψεων, το χρέος έκλεισε στο 113,4% του ΑΕΠ (από 91,4%) και αυτό ήταν αποτέλεσμα των κρυφών ελλειμμάτων και των χρεών του Δημοσίου που είχαν μπει κάτω από το χαλί.
Είναι προφανές λοιπόν τι πυροδότησε την κερδοσκοπική επίθεση των δανειστών σε βάρος της Ελλάδας, όπως και τι ανάγκασε τον πρόεδρο της ομάδας των χωρών της ευρωζώνης κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ να πει το περιβόητο « the game is over» - « το παιχνίδι τελείωσε για την Ελλάδα» - όταν ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε στους ομολόγους του ότι το έλλειμμα έφθασε στο 12,7% του ΑΕΠ.
Το παιχνίδι του «μαγειρέματος» των στατιστικών στοιχείων ξεκίνησε το 2005 από τη ΝΔ με την περίφημη πλέον «δημοσιονομική απογραφή». Πέραν της πολιτικής σκοπιμότητας να εμφανισθεί το έλλειμμα του 2004 υψηλότερο από ό,τι παρέδωσε η τότε κυβέρνηση, κάτι που έγινε με την αλλαγή του τρόπου καταγραφής των αμυντικών δαπανών, η ΝΔ στα χρόνια που ακολούθησαν ανέπτυξε τη... δημιουργική λογιστική με τους εξής τρόπους:
Δεν εμφάνισε πουθενά τα χρέη των νοσοκομείων που συσσωρεύτηκαν και ξεπέρασαν τα 6 δισ. ευρώ. Εκρυβε τα πραγματικά ελλείμματα των Ταμείων.
Κρατούσε λογαριασμούς εκτός προϋπολογισμού.
Δεν αναζήτησε ποτέ τα πραγματικά στοιχεία της οικονομικής διαχείρισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Προτιμούσε να δανείζονται οι ΔΕΚΟ ώστε τα χρέη να μην εμφανίζονται στον προϋπολογισμό, παρά μόνο στις εγγυήσεις που δεν προσμετρώνται στο δημόσιο χρέος.
Ετσι το ύψος του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους ήταν στοιχεία πλασματικά, «φούσκωναν» χρόνο με τον χρόνο ώσπου να αποκαλυφθούν και να πάρουν διαστάσεις χιονοστιβάδας μόλις ξέσπασε η οικονομική κρίση και τα έσοδα κατέρρευσαν.
Στην έκθεση όμως αποκαλύπτεται ακόμη ότι η δημόσια διοίκηση, ο ευρύτερος δημόσιος τομέας (ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, νοσοκομεία, ΝΠΔΔ), λειτουργούσε χωρίς κανέναν έλεγχο ως προς την οικονομική διαχείριση. Και δεν έφθανε μόνο αυτό, αποκαλύφθηκε ότι οι υπουργοί με υπογραφές τους είχαν δικαίωμα να μοιράζουν κονδύλια ως 1 δισ. ευρώ κατά έτος (όλοι μαζί) χωρίς αυτά τα χρήματα να φαίνονται πουθενά. Οι πιστώσεις αυτές εμφανίζονταν στον προϋπολογισμό μετά από 18 μήνες.
Η έκθεση, που επιδόθηκε χθες στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο, αναμένεται να αποτελέσει απαρχή πολιτικών εξελίξεων... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010
Είπαν ψέματα για το έλλειμμα και το χρέος
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου