Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Σε άριστο κλίμα πραγματοποιήθηκε το κρίσιμο γεύμα Σαρκοζί - Παπανδρέου

Δύο ώρες διήρκησε το γεύμα που παρέθεσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργος Παπανδρέου, στο Παρίσι που πραγματοποιήθηκε ένα 24ωρο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

Το κλίμα της συνάντησης, σύμφωνα με τους δύο άντες ήταν «άριστο».

Ο έλληνας Πρωθυπουργός σε δηλώσεις στις οποίες προχώρησε αμέσως μετά την συνάντηση είπε πως τις δύο χώρες συνδέουν βαθιές σχέσεις φιλίας.

Αναφερόμενος στα οικονομικά της χώρας μας, είπε ότι η ελληνική οικονομία δε θα ξεφύγει από το πρόγραμμα σταθερότητας.

Επιπλέον, γάλλος Πρόεδρος και Έλληνας πρωθυπουργός συζήτησαν θέματα που αφορούν τις χώρες των Βαλκανίων, το Κυπριακό ζήτημα αλλά και θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου θα βρίσκεται στο Παρίσι και την επομένη των Βρυξελλών, έχοντας ως «όπλο» τις αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς, την εισοδηματική πολιτική και το ασφαλιστικό που ανακοινώθηκαν, χθες, Τρίτη.

Ο κ. Παπανδρέου μετά το κρίσιμο τετ -α- τετ με τον Ν. Σαρκοζί θα συναντηθεί επίσης με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Φιγιόν και τον πρόεδρο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Μπερνάρ Ακουγιέ, ενώ θα παραχωρήσει συνεντεύξεις στις γαλλικές εφημερίδες Le Monde και Politique Internationale.

Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, υπό το πρίσμα και των πληροφοριών για «γερμανική διάσωση», αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν στις κατ' ιδίαν συνομιλίες τους τον Έλληνα πρωθυπουργό με τον Γάλλο πρόεδρο.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Παρίσι, ο κ. Παπανδρέου, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα παρακαθήσει στο δείπνο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να ζητήσει από τους ομολόγους του συντονισμένη δράση έναντι των κερδοσκοπικών επιθέσεων. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συναντώνται σε έκτακτη σύνοδο για την οικονομία όπου θα παραστεί και πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Η Κομισιόν, διά του επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια, πλέον, τάσσεται ανοιχτά υπέρ της παροχής στήριξης στην Ελλάδα, ξεκαθαρίζει όμως ότι αυτό θα γίνει μόνο «με αντάλλαγμα σαφείς δεσμεύσεις από την Αθήνα» για τα δημοσιονομικά.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και πολλές ημέρες, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα θα υποδεχόταν θετικά την προοπτική έκδοσης ευρωομολόγου, αλλά πως η Αθήνα δεν ζητά κάτι τέτοιο, καθώς θα έδινε λάθος «σήμα» στις αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου