Πρόσθετα μέτρα για την αύξηση της αποτελεσματικότητας στη δημόσια διοίκηση, αλλαγές στο σύστημα διαπραγμάτευσης των αποδοχών και ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος ζητούν οι Βρυξέλλες από την κυβέρνηση.
Το «ελληνικό πρόβλημα» θα τεθεί επί τάπητος στο Εurogroup που θα συνέλθει στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, αλλά και την επομένη, 16 Φεβρουαρίου, στο Εco/Fin. Τα Συμβούλια θα λάβουν αποφάσεις για τρία εξαιρετικού ενδιαφέροντος ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα αλλά και γενικότερα την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η πρώτη απόφαση θα αφορά την υπαγωγή της χώρας μας σε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης της οικονομίας, πράγμα που εκτός των άλλων σημαίνει ότι η πορεία της θα ελέγχεται κάθε μήνα. Η κυβέρνηση θα πρέπει στις 16 Μαρτίου να υποβάλει την πρώτη «έκθεση πεπραγμένων», με τα μέτρα που έχει λάβει και την αποτελεσματικότητά τους. Πρώτα στη λίστα θα είναι η νέα Στατιστική Υπηρεσία (το σχετικό σχέδιο νόμου θα πρέπει να έχει ψηφισθεί), η εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων των Σωμάτων Ασφαλείας, η απελευθέρωση των υπηρεσιών και η ποσοτικοποίηση των περικοπών επιδομάτων.
Η δεύτερη απόφαση θα αφορά την έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η οποία θα συνοδεύεται από δήλωση του Εco/Fin ότι δεσμεύσεις που περιγράφονται σε αυτό θα πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα.
Η τρίτη και τελευταία απόφαση θα αφορά πακέτο κοινοτικών παρεμβάσεων στην οικονομία πλέον εκείνων που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση μέσω του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Παράλληλα το Εco/Fin θα απευθύνει Σύσταση προς την ελληνική πλευρά όπου μεταξύ άλλων θα αναφέρεται ότι πρέπει να δοθεί τέλος στην ασυνέπεια «για να απομακρυνθούν οι κίνδυνοι που απειλούν την ίδια τη λειτουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης». Επομένως, το Εurogroup και το Εco/Fin καθιστούν την Ελλάδα υπεύθυνη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της ώστε να υποχωρήσουν οι κίνδυνοι που απειλούν την ΟΝΕ. Πρόκειται φυσικά για πολύ σοβαρή τοποθέτηση.
Επίσης σύμφωνα με το Αρθρο 121 παρ. 4 της Συνθήκης το Συμβούλιο θα αξιώσει από την Ελλάδα την υιοθέτηση ολοκληρωμένου πακέτου δομικών μεταρρυθμίσεων που θα αυξήσουν την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης καθώς και την αποτελεσματικότητα του συστήματος διαπραγμάτευσης των αποδοχών. Ο στόχος είναι προφανής, να μειωθεί το ύψος των μισθών στον δημόσιο τομέα και να συγκρατηθούν οι αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα. Ακόμη τίθεται το θέμα των ορίων απολύσεων και άλλων μέτρων που θα οδηγούν σε πιο χαλαρή αγορά εργασίας.
Επιπροσθέτως ζητούνται μέτρα που θα ενισχύσουν τη λειτουργία της αγοράς προϊόντων, δηλαδή την απελευθέρωση και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος η οποία περνάει ανάμεσα από την απλοποίηση των διαδικασιών για επενδύσεις αλλά και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, και θα διατηρήσουν τη σταθερότητα χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Αυτές οι συστάσεις που αποσκοπούν στον τερματισμό της ασυνέπειας της οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας και στην απομάκρυνση των κινδύνων για τη λειτουργία της ΟΝΕ περιλαμβάνονται, σε μεγάλο βαθμό, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.
- Σοβαρή αμέλεια του Eurogroup απέναντι στην Ελλάδα αναγνώρισε ο Γιούνκερ
- «Δεν ξέρουμε τι θα συναντήσουμε στον δρόμο προς την Ιθάκη» λέει ο Παπανδρέου στους υπουργούς του
- Λούκα Κατσέλη: Δεν θα χρειασθεί να περικοπεί ο 14ος μισθός
- Επιμένει η κυβέρνηση για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων
- Ο Ολι Ρεν προαναγγέλλει πρόσθετα μέτρα
- Νευρικότητα στις αγορές και υποχώρηση του ευρώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου