Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Τέλος στις συντάξεις πριν από τα 60

Στα 40 χρόνια ασφάλισης (από 37 που είναι σήμερα) μεταφέρεται η έξοδος άνευ ορίου ηλικίας
Κίνητρα για παραμονή και μετά τα 65

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΗΣ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Καμία σύνταξη δεν θα απονέμεται σε ηλικία μικρότερη των 60 ετών του ασφαλισμένου. Με βάση αυτόν τον σχεδιασμό διαμορφώνονται τα κυβερνητικά μέτρα για τις επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα από τον υπουργό Εργασίας κ. Α. Λοβέρδο και τον υφυπουργό κ. Γ. Κουτρουμάνη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Οι αυξήσεις των ορίων ηλικίας σε όλες τις περιπτώσεις πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, δηλαδή προ του 65ου έτους της ηλικίας, η σταδιακή προσαρμογή των ορίων των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων στο 65ο έτος της ηλικίας, η θέσπιση κινήτρων για την εθελουσία παράταση του ορίου ως τα 67 έτη, η εφαρμογή της βασικής σύνταξης αλλά και ενιαίων κανόνων ασφάλισης για όλους, και η σύντμηση της «περιόδου χάριτος» σε μόλις δύο έτη μετά την έλευση των οποίων θα ισχύσουν τα νέα μέτρα για τους υποψήφιους συνταξιούχους αποτελούν τον βασικό κορμό των κυβερνητικών αποφάσεων για το Ασφαλιστικό.

Αντιθέτως διισταμένες απόψεις και ενδοκυβερνητικές τριβές επικρατούν γύρω από την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των ένστολων υπαλλήλων (αστυνομικών και στρατιωτικών), καθώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προτείνει την αυστηρή τήρηση της 35ετίας με την ταυτόχρονη εφαρμογή ορίου ηλικίας, ώστε να αποφευχθούν οι συνταξιοδοτήσεις σε ηλικίες των 50-55 ετών και σε ορισμένες περιπτώσεις και σε χαμηλότερες αυτών.

Στην πρόταση αυτή αντιτίθενται οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος και Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδης οι οποίοι επιμένουν στη διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος, εξαιτίας της ιδιομορφίας των συγκεκριμένων επαγγελμάτων. Σημειωτέον ότι σήμερα οι ένστολοι έχουν δικαίωμα σύνταξης στα 25 χρόνια υπηρεσίας στα οποία συμπεριλαμβάνονται και έτη φοίτησης στη σχολή.

Πάντως η προοπτική αύξησης των ορίων ηλικίας αλλά και το ενδεχόμενο οι νέες ρυθμίσεις να εφαρμοστούν εντός των επομένων δύο ετών, αντί των πέντε ετών που συνήθως προέβλεπαν οι παλαιότερες ασφαλιστικές αλλαγές, έχουν προκαλέσει κύμα φυγής ιδιαιτέρως στις γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και στους ένστολους που διαθέτουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για πρώτη φορά εφέτος υπάρχουν χιλιάδες αιτήσεις αποχώρησης υπαλλήλους τους πρώτους μήνες του έτους, ενώ τα προηγούμενα έτη η πλειονότητα των αιτήσεων υποβάλλονταν πάντα το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό σχέδιο μεταξύ των άλλων προβλέπει τα εξής:

1 Δραστικό περιορισμό όλων των συνταξιοδοτήσεων προ 65 έτους της ηλικίας με τη θέσπιση ορίου ηλικίας στη συνταξιοδότηση με 37 έτη ασφάλισης και αύξηση του ορίου στις περιπτώσεις 35ετίας. Αναμένεται σταδιακή αύξηση στα 40 των ετών ασφάλισηςγια τη συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας, αντί των 37 ετών που ισχύουν σήμερα. Αυτό μπορεί να γίνει και με την προθήκη στην ισχύουσα ρύθμιση ορίου ηλικίας στην έξοδο με 37 έτη ασφάλισης. Δηλαδή αν καθιερωθεί η έξοδος με 37 έτη και ηλικία 60-62 ετών, κατ΄ ουσίαν ελάχιστοι ασφαλισμένοι θα πληρούν αυτή την προϋπόθεση καθώς πλέον οι εργαζόμενοι εισέρχονται στην αγορά εργασίας σε μεγαλύτερη ηλικία σε σχέση με το παρελθόν.

2 Τίθεται όριο ηλικίας συνταξιοδότησης με 35ετία άνω των 60 ετών για δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους και καταργείται η υποχρεωτική έξοδος για τους δημοσίους υπαλλήλους με 35 έτη ασφάλισης. Οι ρυθμίσεις αυτές θα εφαρμοστούν σταδιακά από το 2012 ή το 2013, περιορίζοντας σημαντικά τον αριθμό των ασφαλισμένων με «ώριμα δικαιώματα» που δεν θα θιγούν από τις νέες ρυθμίσεις.

3 Παρέχονται κίνητρα για την παραμονή στην εργασίας ως το 67ο έτος της ηλικίας με τη χορήγηση μπόνους αυξημένης σύνταξης κατά 3,5%-4% για κάθε επιπλέον έτος παραμονής στην εργασία.

4 Εξισώνονται τα όρια ηλικίας ανδρών και γυναικών στον δημόσιο τομέα με αποτέλεσμα την αύξηση τουλάχιστον κατά πέντε έτη της παραμονής των γυναικών στην υπηρεσία τους. Αναμένεται να θιγούν 140.000 εργαζόμενες στο Δημόσιο, καθώς θα υποχρεωθούν να συνταξιοδοτηθούν είτε στα 60 με μειωμένη είτε στα 65 με πλήρη σύνταξη. Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα τεθεί σε ισχύ σταδιακά από 1.1.2011, ενώ όλες οι άλλες ρυθμίσεις θα ισχύουν ένα έτος αργότερα, δηλαδή από την 1.1. 2012.

Με την υποχρεωτική αυτή αλλαγή πλήττονται ιδιαίτερα οι παλαιές ασφαλισμένες, δηλαδή όσες άρχισαν να εργάζονται την 1η.1.1983 ως και τις 31.12.1992, των οποίων τα όρια συνταξιοδότησης αυξάνονται σημαντικά. Ακόμη θίγονται οι μητέρες ανηλίκων που χάνουν το δικαίωμα να συνταξιοδοτούνται πρόωρα σε ηλικία 50 ετών έπειτα από 25 χρόνια υπηρεσίας. Οι τρίτεκνες που σήμερα δικαιούνται να συνταξιοδοτηθούν ύστερα από 20 χρόνια υπηρεσίας ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Και οι γυναίκες που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες αλλά είχαν το δικαίωμα να αποχωρήσουν πρόωρα, στα 55, με μειωμένη σύνταξη.

5 Καθιερώνεται από το 2018 η ενιαία σύνταξη για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Η σύνταξη θα έχει τον χαρακτήρα της κρατικής ενίσχυσης και θα αποτελεί την ενιαία βάση για όλες τις συντάξεις. Πέραν αυτής, το τελικό ποσόν της σύνταξης θα διαμορφώνεται ανάλογα με τον χρόνο ασφάλισης και το ύψος των αποδοχών που ασφάλιζε ο εργαζόμενος καθ΄ όλη τη διάρκεια του εργασιακού του βίου. Η ενιαία σύνταξη υπολογίζεται γύρω στα 360 ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου