Είπαν και επισήμως το «ναι» οι 27 για το σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι θα λάβουν αποφασιστικά και συντονισμένα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα στο σύνολό της. Ακόμη, καλούν την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει όλα αυτά τα μέτρα με αποφασιστικό τρόπο για την αποτελεσματική μείωση του ελλείμματος κατά 4% το 2010. Όπως επισημαίνεται στη δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, τα κράτη-μέλη «καλούν το Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ στη συνεδρίασή του της 16ης Φεβρουαρίου να υιοθετήσει συμπεράσματα για την Ελλάδα με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής και τα πρόσθετα μέτρα που έχει ανακοινώσει η Ελλάδα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ υπογραμμίζει ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε καμία οικονομική στήριξη».
Προσθέτουν, δε, ότι «έχουμε μια κοινή ευθύνη για την οικονομική και νομισματική σταθερότητα στην ευρωζώνη. Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες και την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να πράξει ότι χρειαστεί, συμπεριλαμβανομένης και της υιοθέτησης συμπληρωματικών μέτρων ώστε να διασφαλιστεί ότι οι φιλόδοξοι στόχοι που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σταθερότητας για το 2010 και τα επόμενα χρόνια θα επιτευχθούν».
Σύμφωνα με τους ευρωπαίους ηγέτες, «η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των συστάσεων σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα προτείνει τα απαραίτητα πρόσθετα μέτρα βάσει της τεχνογνωσίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μια πρώτη αξιολόγηση θα γίνει τον Μάρτιο».
Την καταρχήν συμφωνία των 27 να στηρίξουν την Ελλάδα, αλλά και την ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει απαρέγκλιτα το πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας τόνισαν η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα, μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ειδικότερα, ο Ν. Σαρκοζί υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια ευρωπαϊκή συμφωνία έκφρασης αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, η οποία είναι αρκετή για να αντιμετωπίσει τις κερδοσκοπικές πιέσεις των αγορών. Ωστόσο, ερωτηθέντες από δημοσιογράφους ποιές θα είναι οι χώρες που θα βοηθήσουν οικονομικά την Ελλάδα αν χρειαστεί και με ποιόν τρόπο, τόσο ο Ν. Σαρκοζί όσο και η Α. Μέρκελ αρνήθηκαν να μπουν σε λεπτομέρειες και να δώσουν διευκρινίσεις.
Υπογράμμισαν αμφότεροι ότι η ευρωπαϊκή απάντηση στις αγορές είναι η έκφραση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα. «Στέλνουμε ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα προς τις αγορές» ανέφεραν οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική ενίσχυση.
Ειδικότερα, ο Ν. Σαρκοζί δήλωσε ότι δεν είναι οι αγορές αυτές που θα επιλέξουν ποιά θα είναι η συνεισφορά της Γερμανίας και της Γαλλίας προς την Ελλάδα, αν χρειαστεί. «Ο ρόλος μας δεν είναι να δημιουργούμε αναταράξεις και να ευνοούμε τους κερδοσκόπους. Έργο μας είναι να παίρνουμε τις κατάλληλες αποφάσεις τη στιγμή που χρειάζεται. Αυτή είναι η απάντηση της ΕΕ. Η στρατηγική μας είναι ξεκάθαρη και οι αγορές θα την καταλάβουν».
Συνεχίζοντας, ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι σήμερα οι 27 συμφώνησαν σε τρία βασικά σημεία. Πρώτον, ότι η Ελλάδα θα κάνει αυτό που πρέπει για να μειώσει το έλλειμμά της. Δεύτερον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρακολουθούν στενά την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας. Τρίτον, υπάρχει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα. Συνεχίζοντας ο Ν. Σαρκοζί χαρακτήρισε «θαρραλέα» τα βήματα που έχει κάνει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου και συμπλήρωσε λέγοντας: «Η Ελλάδα ανήκει στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη και την στηρίζουμε. Εμμένουμε σε αυτή την ισχυρή πολιτική δήλωση, η οποία δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών».
Από τη δική της πλευρά, η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε ότι είναι απολύτως αναγκαίο η Ελλάδα να εφαρμόσει το πρόγραμμα σταθερότητας και η Γερμανία παρακολουθεί τις εξελίξεις. «Η καλύτερη λύση είναι η Ελλάδα να εφαρμόσει τα μέτρα που έχει εξαγγείλει για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της», τόνισε χαρακτηριστικά η Α. Μέρκελ συμπληρώνοντας ότι οι αγορές θα πρέπει να εμπιστευτούν το πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας.
Ο επικεφαλής των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απέκλεισε σήμερα την υπόθεση μιας πτώχευσης της Ελλάδας, η οποία «δεν θα πρέπει να θεωρείται ως ενδεχόμενη. Οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει σχετικά με τα μέσα που θα χρησιμοποιήσουν για την οικονομική βοήθεια της Ελλάδας σε περίπτωση ανάγκης», δήλωσε. «Θα τελειοποιήσουμε τις συμφωνίες που έχουμε αλλά η επιλογή του μέσου δε θα είναι μία δύσκολη στιγμή», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από τη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ για την Ελλάδα.
«Ωστόσο, δεν θα μπω σε λεπτομέρειες σχετικά με τη φύση των μέσων που απαιτούνται», πρόσθεσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας ότι το σενάριο μιας πιθανής χρεοκοπίας της Ελλάδας δε θα πρέπει να εξετάζεται σήμερα. Ο επικεφαλής των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης δήλωσε ακόμη ότι οποιαδήποτε ενίσχυση προς την Ελλάδα θα πρέπει να είναι «συντονισμένη», σημειώνοντας ότι «αυτό αποκλείει ένα ευρωπαϊκό μέσο, όπως τα ευρωομόλογα, που εκδίδονται από τις διάφορες χώρες. Αντίθετα, η διμερής βοήθεια από ορισμένες χώρες θα εξετάζονται και θα πρέπει να είναι συντονισμένες» σημείωσε ο κ. Γιούνκερ.
Λίγες ώρες νωρίτερα, αμέσως μετά την έκτακτη σύσκεψη Παπανδρέου, Μέρκελ και Σαρκοζί, ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι, σε ανεπίσημη δήλωσή του, ανακοίνωσε ότι επετεύχθη συμφωνία για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας.
Αμέσως μετά σε γραπτή ανακοινωσή του ο κ. Ρομπάι σημείωσε ότι:
«Ολα τα μέλη της ευρωζώνης πρέπει να εφαρμόζουν υγιείς οικονομικές πολιτικές σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί. Εχουμε μια κοινή ευθύνη για την οικονομική και νομισματική σταθερότητα στην ευρωζώνη. Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζουμε πλήρως την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να πράξει ό,τι χρειαστεί, συμπεριλαβανομένης της υιοθέτησης συμπληρωματικών μέτρων ώστε να διασφαλιστεί ότι οι φιλόδοξοι στόχοι που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σταθερότητας για το 2010 και τα ακόλουθα χρόνια θα επιτευχθούν.
Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει όλα αυτά τα μέτρα με αποφασιστικό τρόπο για την αποτελεσματική μείωση του ελλείμματος κατά 4% το 2010. Καλούμε το Συμβούλιο ECOFIN στη συνεδρίασή του της 16ης Φεβρουαρίου να υιοθετήσει συμπεράσματα για την Ελλάδα με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής και τα πρόσθετα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα. Η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των συστάσεων σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα προτείνει τα απαραίτητα πρόσθετα μέτρα βάση της τεχνογνωσίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μια πρώτη αξιολόγηση θα γίνει τον Μάρτιο.Τα μέλη της ευρωζώνης θα λάβουν αποφασιστικά και συντονισμένα μέτρα για να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα στο σύνολό της. Η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε καμία οικονομική στήριξη».
Τα μέτρα στήριξης θα εξειδικευτούν στις 16 Φεβρουαρίου στη Σύνοδο του Eco/Fin.
Νωρίτερα, πριν την άτυπη σύνοδο κορυφής, πραγματοποιήθηκε εκτάκτως στις Βρυξέλλες σύσκεψη μεταξύ της γερμανίδας Καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ, του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.Σκοπός της «μίνι-σύσκεψης» κατά τη γαλλική εφημερίδα «Le Monde», και όπως αναφέρουν ανωνύμως γαλλικές πηγές, ήταν να πεισθεί η κυρία Μέρκελ να παράσχει την πολυσυζητημένη βοήθεια προς την Ελλάδα παρά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας.
Το σενάριο στήριξης της ελληνικής οικονομίας βρίσκει αντίθετους τους οικονομολόγους της γερμανικής κυβέρνησης- κάτι που αντανακλάται και στον γερμανικό Τύπο.
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ κατά την έναρξη των εργασιών της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες σημείωσε ότι πρέπει «να επεξεργασθούμε μηχανισμούς βοήθειας για χώρες που απειλούνται από οικονομική κρίση. Εν προκειμένω, το θέμα είναι η Ελλάδα ... Θα μπορούσε να πρόκειται για εθελοντικά δάνεια από χώρες μέλη. Αυτό φαίνεται να είναι η καλύτερη λύση», είπε - προσθέτοντας ότι η στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και η έκδοση κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων δεν πρέπει να αποκλεισθούν.
Διαβάστε Επίσης
- Γ. Παπανδρέου-Συνέντευξη στις Βρυξέλλες «Απόφαση στήριξης της ευρωζώνης και της Ελλάδας» [ πριν 52 ' ]
- Γερμανός Αντικαγκελάριος
«Πολιτική στήριξη αλλά όχι λευκή επιταγή στην Ελλάδα» [ 13:07 ] - Γιώργος Παπανδρέου στην εφημερίδα «Le Monde»: Η Ελλάδα έχει ανάγκη την Ευρώπη [ 12:50 ]
- Κατά των κερδοσκόπων και υπέρ της Ελλάδας στρέφεται ο γαλλικός Τύπος [ 09:51 ]
- Το ΔΝΤ θα «προσφέρει την αναγκαία τεχνογνωσία» [ πριν 70 ' ]
- Συμφωνία στήριξης της Ελλάδας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου