Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

«Δείχνουν» έκτακτα μέτρα

Το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας περιλαμβάνει φιλόδοξους στόχους. Ο Επίτροπος Χ.Αλμούνια και ο γ.γ. του ΥΠΟΙΚ Ηλ.Πλασκοβίτης υπογράμμισαν την ανάγκη άμεσης λήψης έκτακτων μέτρων σε περίπτωση που υπάρχουν αποκλίσεις

Ο Χοακίν Αλμούνια επανέλαβε ότι το ελληνικό ΠΣΑ και οι φιλόδοξοι στόχοι που θέτει για την αποκλιμάκωση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους «απειλούνται από κινδύνους» και γι' αυτό η ΕΕ παρέχει πλήρη στήριξη. Ωστόσο δεν απέκλεισε τη πιθανότητα επιβολής νέων μέτρων εάν παρατηρηθούν αποκλίσεις στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

«Αυτό που λέμε στις ελληνικές Αρχές είναι το εξής: το Πρόγραμμα Σταθερότητάς σας έχει θέσει φιλόδοξους στόχους και επιδιώξεις και τους ενστερνιζόμαστε πλήρως. Θεωρούμε ότι η επίτευξή τους την επόμενη τριετία, πριν το τέλος του 2012, είναι απολύτως απαραίτητη. Αυτές οι επιδιώξεις είναι εφικτές, αλλά περιβάλλονται από κινδύνους», σημειώνει σε δήλωσή του στο Reuters.

«Δείχνουν» έκτακτα μέτρα

Νέα μέτρα εάν παρατηρηθούν αποκλίσεις

Ο κ. Αλμούνια δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο νέων μέτρων: «Δημιουργούμε μια διαδικασία ελέγχου της εφαρμογής του προγράμματος που περιλαμβάνει την ανάγκη λήψης επιπρόσθετων μέτρων σε περίπτωση που κάποιοι από τους κινδύνους αυτούς επαληθευτούν.

Δεν θα ανεχθούμε αποκλίσεις στη διαδρομή έως την επίτευξη των στόχων. Κάθε φορά που θα βλέπουμε αποκλίσεις, θα ζητούμε έξτρα μέτρα π[ροκειμένου να διορθώσουμε αυτές τις αποκλίσεις. Θεωρούμε ότι οι ελληνικές αρχές είναι έτοιμες ανα πάσα στιγμή να εφαρμόσουν τα πρόσθετα αυτά μέτρα, εάν κατα τη διαδικασία ελέγχου, τους το ζητήσουμε».

«Δείχνουν» έκτακτα μέτρα

Σχολιάζοντας μάλιστα τη διαδικασία επιτήρησης ο κ. Αλμούνια είπε: «Ουδέποτε στο παρελθόν έχει στηθεί ένα τόσο σφικτό και λεπτομερές σύστημα παρακολούθησης ελέγχου και εάν χρειαστεί επιπρόσθετων μέτρων για να αποφύγουμε τις αποκλίσεις».

Εξάλλου, η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Αμέλια Τόρες, σημείωσε ότι «το ΠΣΑ της Ελλάδας είναι φιλόδοξο αλλά και ρεαλιστικό», για να προσθέσει ότι «λαμβανομένων υπόψη των κινδύνων που υπάρχουν η οικονομική συγκυρία να αποδειχθεί δυσμενέστερη της αναμενόμενης, θα πρέπει να εξειδικευτούν τα μέτρα τα οποία θα υιοθετηθούν στην περίπτωση επαλήθευσης των κινδύνων αυτών».

Μέτρα ως το Μάρτιο

Ταχύτατη θα είναι η αντίδραση του οικονομικού επιτελείου, εάν εντοπιστούν αποκλίσεις στην υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας, που να θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη των στόχων του για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών Ηλ.Πλασκοβίτης μιλώντας σε συνέδριο απογευματινής εφημερίδας με θέμα «Τράπεζες και Οικονομία-Το επόμενο βήμα», παραδέχθηκε ότι «προφανώς και θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα στον τομέα των δαπανών εάν δεν υπάρξουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα στον τομέα των εσόδων».

Ηδη η υλοποίηση του προϋπολογισμού και η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών παρακολουθείται στενά ανά μήνα, έτσι, όπως σημείωσε, τα όποια πρόσθετα μέτρα θα ληφθούν εντός του πρώτου τριμήνου του έτους (δηλαδή τον Μάρτιο), αντί να γίνουν διοθρωτικές κινήσεις στο τέλος του 2010.

Ο κ.Πλασκοβίτης πάντως εκτίμησε ότι είναι εφικτό τα έσοδα να φθάσουν στα επιθυμητά επίπεδα... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου