Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Συμφόρηση προκαλούν στη Βουλή οι Εξεταστικές

  • Αδυναμία δηλώνουν όσοι συμμετέχουν να παρακολουθούν το κοινοβουλευτικό έργο, ενώ διαμαρτύρονται και τα μικρά κόμματα


Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος τη σύσταση και λειτουργία μιας ακόμη Εξεταστικής Επιτροπής, αυτής για την οικονομία, τη στιγμή που ήδη λειτουργούν δύο για το Βατοπαίδι και τη Siemens. Οι βουλευτές που μετέχουν σε αυτές δηλώνουν κόπωση, οι αίθουσες δεν επαρκούν, ενώ τα μικρά κόμματα διαμαρτύρονται διότι δεν επαρκούν οι βουλευτές τους για νομοθετική εργασία και νομοθετικό έλεγχο. Οι υπάλληλοι της Βουλής που συμμετέχουν σε αυτές επίσης δεν επαρκούν και- το σημαντικότερο- όσοι βουλευτές μετέχουν στις Εξεταστικές αφενός δεν πληρώνονται και αφετέρου χάνουν συνεδριάσεις και επιδόματα όταν δεν μετέχουν στις διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές, όπως κάνουν οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους που δεν μετέχουν στις εξεταστικές.

Ο Πρόεδρος της Βουλής σε συνομιλία του με «Το Βήμα» παραδέχθηκε ότι «είναι δύσκολη η παράλληλη λειτουργία και τρίτης Εξεταστικής Επιτροπής» και ότι το θέμα πρόκειται να το συζητήσει με την κυβέρνηση. Ηδη ο ΛΑΟΣ εμφανίζεται απρόθυμος να συμμετάσχει στην Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία, η ΝΔ επιθυμεί η Εξεταστική να ελέγξει και την περίοδο από το 1981 και μετά, ενώ πολλοί βουλευτές του ΠαΣοΚ που δεν συμφωνούν με τη σύσταση της Εξεταστικής εμφανίζονται και αυτοί απρόθυμοι να συμμετάσχουν.

Σε κάθε Εξεταστική συμμετέχουν συνολικά 19 βουλευτές, οι δέκα από το κυβερνών κόμμα, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η νομοθετική εργασία, όπως δηλώνει μέλος του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ. Οι δύο ήδη συσταθείσες Εξεταστικές Επιτροπές συνεδριάζουν τρεις φορές την εβδομάδα από έξι ως οκτώ ώρες κατά μέσον όρο συνεδρίασης η καθεμιά και, αν υπάρξει και τρίτη Εξεταστική, επισημαίνουν, τότε οι δυνατότητες των βουλευτών όλων των κομμάτων να ανταποκριθούν πλήρως στα βουλευτικά τους καθήκοντα περιορίζονται σημαντικά, άποψη με την οποία συμφωνεί και ο Πρόεδρος της Βουλής.

Η κόπωση- αν και ακόμη οι Εξεταστικές βρίσκονται στην αρχή του έργου τους - είναι εμφανής και οι πάντες, περιλαμβανομένου και του κ. Πετσάλνικου, προεξοφλούν από τώρα ότι οι ημερομηνίες που είχαν καθοριστεί για να συνταχθούν τα πορίσματα (δηλαδή, ως τις 15 Μαρτίου για το Βατοπαίδι και ως τις 19 Μαρτίου για τη Siemens) δεν πρόκειται να τηρηθούν και ήδη άρχισε η συζήτηση ώστε να δοθεί... δίμηνη παράταση. Η Βουλή προσπαθεί να απαλύνει τον «πόνο» και την κόπωση των βουλευτών που μετέχουν στις Εξεταστικές Επιτροπές με σαντουιτσάκια, μπριός, καφέδες και φρέσκους χυμούς που προσφέρει δωρεάν, ενώ έκανε δεκτό και το αίτημα βουλευτών της ΝΔ που μετέχουν στην Εξεταστική για το Βατοπαίδι να επιτραπεί και η... σιέστα το μεσημέρι ώστε να κλέβουν τα μεσημέρια λίγες ώρες ξεκούρασης. Ετσι από την προσεχή εβδομάδα η Εξεταστική για το Βατοπαίδι, αντί να αρχίζει στις 3 μετά το μεσημέρι, θα αρχίζει στις 11 το πρωί, με ένα μικρό διάλειμμα στις 2 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου