Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Συνάντηση με Σαρκοζί για τον «ιό του χρέους»

ΑΓΩΝΙΑ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΚΑΘΩΣ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΚΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ ΤΩΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ * ΠΙΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΒΟΡΡΑ

Στη σκιά του φόβου, για επέκταση της κρίσης που ήδη πλήττει την Ελλάδα στη Γαλλία, πραγματοποιείται σήμερα η συνάντηση Παπανδρέου-Σαρκοζί. Η Γαλλία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα είναι ο νέος στόχος που ετοιμάζονται να «κλειδώσουν» στα ραντάρ τους, μαζί με την Ελλάδα και τις άλλες αδύναμες χώρες του Νότου.

Παπανδρέου και Σαρκοζί στη συνάντησή τους στις 29 Οκτωβρίου 2009. Τα χαμόγελα από τότε περίσσευαν

Παπανδρέου και Σαρκοζί στη συνάντησή τους στις 29 Οκτωβρίου 2009. Τα χαμόγελα από τότε περίσσευαν

Τούτο προκύπτει από τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία αναλυτών και τραπεζικών στελεχών που διαχειρίζονται ομόλογα τα οποία έχουν «πάρει φωτιά» τις δύο τελευταίες ημέρες, ανταλλάσσοντας απόψεις για το εύρος που θα έχει η εξάπλωση του «ιού του χρέους» που ήδη έχει χτυπήσει τις ασθενέστερες χώρες. Ετσι για τη Γαλλία, ενώ αναγνωρίζουν ότι βρίσκεται σε πολύ καλύτερη δημοσιονομική θέση, αρχίζουν πλέον να διαβλέπουν την ανάγκη για την επιβολή πιο σκληρών μέτρων που θα επιτρέψουν την ταχύτερη μείωση του χρέους της από το 80% του ΑΕΠ που βρίσκεται σήμερα.

Ομως η ανταλλαγή αυτή απόψεων σε μεγάλο βαθμό επιταχύνει τις επερχόμενες εξελίξεις στις αγορές, και υπό το πρίσμα αυτό η χείρα βοηθείας που θα τείνει ο Γάλλος πρωθυπουργός στον Ελληνα ομόλογό του διαλαμβάνει άλλες διαστάσεις. Με άλλα λόγια η Γαλλία, βλέποντας την «καυτή ανάσα» των κερδοσκόπων να την πλησιάζει απειλητικά, δεν έχει άλλη επιλογή από το να προωθήσει άμεσα ένα συνολικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση.

Το πρόβλημα αρχίζει πλέον να γίνεται πανευρωπαϊκό επηρεάζοντας ακόμη και τους ισχυρούς της ευρωζώνης. Χθες, μάλιστα, ακόμη και τα γερμανικά ομόλογα λύγισαν υπό το βάρος του νέου κρατικού δανεισμού όχι των ασθενεστέρων αλλά του κραταιού Βορρά. Η Αυστρία και η Ολλανδία ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να προχωρήσουν σε νέο δανεισμό (τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ η δεύτερη).

Στο άκουσμα της είδησης αυτής τα γερμανικά ομόλογα δέχτηκαν πρωτοφανείς πιέσεις, με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν οι τιμές τους και η απόδοση του δεκαετούς ν' αυξηθεί στο 3,15% από το 3,11% που ήταν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Αντίθετα, χθες, τα ελληνικά ομόλογα εμφάνισαν μία οριακή βελτίωση, καθώς ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ζητήσει η χώρα έξωθεν βοήθεια καθώς τούτο θα «έστελνε λάθος μήνυμα» στις αγορές.

Στο μεταξύ χθες και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ξεκαθάρισε ότι δεν διαθέτει μηχανισμό υποστήριξης για χώρες όπως η Ελλάδα που αντιμετωπίζουν πιέσεις στην αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους της.

Με τα δεδομένα αυτά η εκδήλωση μιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας, η οποία πιθανότατα θα ανακοινωθεί στη σύνοδο κορυφής, φαίνεται να προεξοφλείται πλέον και από τις ίδιες τις αγορές. Ετσι χθες το ευρώ άρχισε να κερδίζει έδαφος (+0,6%) έναντι του δολαρίου (1,3705), ενώ σε ευφρόσυνους ρυθμούς κινήθηκαν και σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου