Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Τα ξένα ΜΜΕ για το διάγγελμα Γ. Παπανδρέου

Στο διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου αναφέρονται με σημερινά τους δημοσιεύματα αρκετά διεθνή ΜΜΕ.

Σκληρά μέτρα με στόχο τη μείωση του ελλείμματος εξήγγειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του BBC. Το βρετανικό δίκτυο προσθέτει ότι στο πακέτο μέτρων περιλαμβάνεται το πάγωμα μισθών στο δημόσιο τομέα.

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του BBC, Γκάβιν Χιούιτ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι το πλάνο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας εμπεριέχει ρίσκο αλλά κρίνεται πραγματοποιήσιμο.

Στο εσωτερικό της χώρας, όπως υπογραμμίζει το BBC, το πακέτο λιτότητας που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις. Την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα πάντα με τον Γκ. Χιούιτ, εργάτες του δημοσίου τομέα θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

Εξάλλου, αναφορά γίνεται και στα αγροτικά μπλόκα στους δρόμους της χώρας. Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι βασικό αίτημα των αγροτών είναι να λάβουν υψηλότερα τιμές για τα προϊόντα τους.

Η βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν σε ανταπόκριση της Ελίνα Σμιθ από την Αθήνα αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου απηύθυνε έκκληση από την τηλεόραση για εθνική ενότητα και συναίνεση με στόχο την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης .

Από την πλευρά της, η ισπανική Ελ Παΐς σημειώνει σε κύριο άρθρο της ότι " η Ελλάδα θα αυξήσει τους φόρους και την ηλικία συνταξιοδότησης, με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης". "Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι η χώρα του βρίσκεται αντιμέτωπη με άνευ προηγουμένου κερδοσκοπικές επιθέσεις" σημειώνει η ισπανική εφημερίδα. Αναφέρει επίσης εκτίμηση του υπουργού Οικονομικών ότι "η Ισπανία και η Πορτογαλία θα είναι οι επόμενες χώρες που θα υποφέρουν από τα οικονομικά τους προβλήματα".

Το αμερικανικό περιοδικό Business Week στην ηλεκτρονική του έκδοση γράφει: "Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ανακοίνωσε ότι δεν θα δοθούν αυξήσεις στους δημόσιους υπάλληλους"

"Ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι θα επεκτείνει το πάγωμα των μισθών στο δημόσιο ,διευρύνοντας το πρόγραμμα λιτότητας με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης με το χρέος της χώρας",

Στη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι "η Ελλάδα δέχεται επιθέσεις από τους κερδοσκόπους" αναφέρεται η ιταλική εφημερίδα Ρεπούμπλικα. "Η Ελλάδα είναι στο κέντρο κερδοσκοπικών επιθέσεων, που στραγγαλίζουν την οικονομία μας, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι το επίπεδο των spreads των κρατικών ομολόγων είναι εντελώς αδικαιολόγητο με βάση την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας" γράφει η ιταλική εφημερίδα.

Στο τηλεοπτικό διάγγελμα του Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, αναφέρεται ανταπόκριση του κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων Νέα Κίνα από την Αθήνα.Σύμφωνα με την ανταπόκριση, ο Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη "να σταματήσει την πορεία της χώρας προς τον γκρεμό", και απηύθυνε έκκληση για εθνική συναίνεση. Ο Γ. Παπανδρέου, όπως γράφει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, "ολοκλήρωσε το διάγγελμα με τη δήλωση "θα πρέπει να αγωνιστούμε για τη χώρα, όπως αγωνιζόμαστε για το ίδιο μας το σπίτι, την ίδια μας την οικογένεια". :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου