«Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε» τόνισε ο κ. Παπανδρέου
«Θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο» είπε ο κ. Σαμαράς
«Ελληνας και γεννιέσαι και γίνεσαι, όπως συνέβαινε διαχρονικά στην ιστορία του Ελληνισμού» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου κατά τη χθεσινοβραδινή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τη μεταναστευτική πολιτική που διεξήχθη σε υψηλούς τόνους, καθώς η κυβέρνηση βρέθηκε ενώπιον δύο αντικρουόμενων πυρών. Από τη μία ο αρχηγός της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης κατέφυγαν σε κορόνες κινδυνολογικού χαρακτήρα ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου που εκκρεμεί στη Βουλή και από την άλλη η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος του ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας διατύπωναν επικρίσεις για κυβερνητικές υπαναχωρήσεις ως αντάλλαγμα στη στήριξη στην οικονομική πολιτική που δίνουν τα κόμματα της Δεξιάς.
«Ούτε δογματικοί είμαστεούτε προχωράμε με κλειστά αφτιά» απάντησε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι «ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο χρήσιμες σκέψεις και από τη δημόσια διαβούλευση». «Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε και να κρατάμε τους ανθρώπους αυτούς για πάντα χωρίς φωνή,χωρίς συμμετοχή σε αποφάσεις που παίρνουμε και που τους αφορούν» ανέφερε. «Τους εμπιστευόμαστε στις οικοδομές μας, τους εμπιστευόμαστε τα αγροκτήματά μας,τους εμπιστευόμαστε στον τουρισμό, τους εμπιστευόμαστε ακόμα και το πιο πολύτιμο,τους γέροντες και τα παιδιά μας».
«Δεν θέλουμε την Ελλάδα περίκλειστο φρούριο, αλλά δεν θα την αφήσουμε ποτέ να γίνει και ξέφραγο αμπέλι» τόνισε ο κ. Σαμαράς που επέμεινε ότι το κόμμα του όχι μόνο θα καταψηφίσει το κυβερνητικό νομοσχέδιο, αλλά και θα το καταργήσει όταν γίνει κυβέρνηση, ενώ προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι «αν θέλει στήριξη στα δύσκολα, πρέπει να μάθει να νομοθετεί με συναίνεση». «Οταν βρισκόμαστε στην καρδιά της χειρότερης οικονομικής κρίσης το να χορηγούμε μαζικά ιθαγένεια σε μισό εκατομμύριο μετανάστες εγκυμονεί κινδύνους κοινωνικών εκρήξεων» ανέφερε, υποστηρίζοντας «το κοινωνικό πρόβλημα από τη νόμιμη παραμονή των μεταναστών και την πολιτογράφησή τους έχει ήδη αντιμετωπιστεί» από τις κυβερνήσεις της ΝΔ.
Ο κ. Σαμαράς διαφώνησε με την παροχή ψήφου στις δημοτικές εκλογές λέγοντας ότι μια τέτοια ρύθμιση «είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει μεγάλες εντάσεις και πολώσεις στις τοπικές κοινωνίες» και δημιουργεί «καχυποψίες για ψηφοθηρικά κριτήρια». Κάλεσε την κυβέρνηση «να αποσύρει ολοκληρωτικά αυτό το σημείο» και «όχι να αναστείλει την εφαρμογή του για τις μεθεπόμενες εκλογές», αν και πρόσθεσε ότι «και μετά εμείς πάλι θα διαφωνήσουμε». Ζήτησε πάντως εξαίρεση των ομογενών λέγοντας ότι πρέπει να πολιτογραφηθούν και να πάρουν πλήρη δικαιώματα ψήφου.
Μ ετωπική επίθεση ενάντια στον ΛΑΟΣ εξαπέλυσε η κυρία Παπαρήγα κάνοντας λόγο για «ακραίες και δηλητηριώδεις απόψεις» για το Μεταναστευτικό. «Τεστάρισα την υπομονή μου και την αυτοσυγκράτησή μου όλη αυτή την ώρα και δυσκολευόμουν να πιστέψω ότι θα ακούγαμε τέτοιες απόψεις» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Πρόκειται για δηλητήριο» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι με έκπληξη άκουσε και τις θέσεις του αρχηγού της ΝΔ.
Ο κ. Καρατζαφέρης, ο οποίος προκάλεσε τη χθεσινή συζήτηση, εμφανίστηκε στην αίθουσα έχοντας δίπλα του δύο κάλπες που περιείχαν κείμενα με υπογραφές για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μεταναστευτικό νομοσχέδιο, καλώντας και τον «συμμαχητή», όπως είπε, πρόεδρο της ΝΔ να στηρίξει την καμπάνια του κόμματός του.
Επιμένοντας ότι «δεν είναι νόμιμοι, αλλά νομιμοποιημένοι» οι μετανάστες που θα πολιτικογραφηθούν, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κλονίζει την ομοψυχία με τη βιασύνη της να ψηφίσει το νομοσχέδιο.
Να «μην υποχωρήσει στις πιέσεις του ακροδεξιού λαϊκισμού» κάλεσε τον Πρωθυπουργό ο κ. Τσίπρας, ασκώντας του κριτική ότι «σαράντα ημέρες αντέξατε στις κραυγές και στα μισαλλόδοξα κηρύγματα» προβαίνοντας σε αλλαγές στο νομοσχέδιο που παρουσίασε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου