Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Προς γερμανικό σχέδιο διάσωσης. Δήλωση στήριξης από Aλμούνια


Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, καταφθάνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να παρουσιάσει τη νέα ομάδα επιτρόπων ενόψει της σχετικής ψηφοφορίας. Η σύνθεση της Κομισιόν εγκρίθηκε με 488 ψήφους υπέρ, 137 κατά και 72 αποχές.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο θέμα του ευρωπαϊκού σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας. Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης στο πρακτορείο Reuters, οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν έλθει σε κατ' αρχήν συμφωνία για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα. Εξετάζονται εναλλακτικές προτάσεις, αλλά δεν έχει ληφθεί απόφαση.

Το πιο πιθανό όμως είναι να δοθεί διμερής βοήθεια, σύμφωνα με δημοσίευμα των γερμανικών Financial Times με τίτλο «Η Γερμανία σώζει την Ελλάδα». Μάλιστα σήμερα, παραμονή της συνόδου κορυφής, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Γ. Σόιμπλε θα ενημερώσει για το σχέδιο τις ηγεσίες των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού. Εν τω μεταξύ, ο απερχόμενος επίτροπος για θέματα Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Χοακίν Αλμούνια, ζήτησε χθες δημόσια και ξεκάθαρη στήριξη της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Σημειώνεται πως, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου που ενέκρινε, εν μέσω των σεναρίων διάσωσης, την εισοδηματική πολιτική και το φορολογικό νομοσχέδιο, δεν έλειψαν οι εντάσεις. Κατά πληροφορίες, η κ. Λούκα Κατσέλη άσκησε κριτική στον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου πως δεν την είχε ενημερώσει και διατύπωσε την άποψη ότι υπάρχει κίνδυνος ύφεσης, ενώ εκτίμησε πως η αύξηση του φόρου στα καύσιμα θα οδηγήσει σε έκρηξη της ακρίβειας.

Σε παρεμφερείς επισημάνσεις φέρεται να προέβη και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

ΣXETIKA ΘEMATA
«Πράσινο φως» με επιμέρους επιφυλάξεις_
Η Ελλάδα και το δίλημμα της Γερμανίας
Αποκλιμάκωση στα spreads των ομολόγων έφεραν τα σενάρια διάσωσης από την Ε.Ε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου