Τα παράπονα για τις οφειλές του δημοσίου, τις μη επιστροφές του ΦΠΑ και τα δάνεια
- Του Μπάμπη Παπαδημητρίου, Η Καθημερινή, Kυριακή, 5 Δεκεμβρίου 2010
«Ο μόνος ασφαλής τρόπος να λειτουργήσει, άμεσα και αποτελεσματικά, η αγορά είναι να αποπληρωθεί το εσωτερικό χρέος», εξηγεί ήρεμα, αν και με κάποια μελαγχολία, έμπειρο ανώτατο στέλεχος μεγάλης τράπεζας. Προμήθειες, εκτελεσμένα και ελεγμένα έργα, επιστροφές ΦΠΑ για εξαγωγές ή για επενδύσεις, επιδοτήσεις παλαιότερων αναπτυξιακών επενδυτικών προγραμμάτων και κάθε άλλου είδους πληρωμή του Δημοσίου, σε επιχειρήσεις και ιδιώτες βρίσκεται σε καθυστέρηση και φουσκώνει αυτό ακριβώς το εσωτερικό χρέος. Μέσα στη χώρα τουλάχιστον, το κράτος έχει κηρύξει στάση πληρωμών στους πιστωτές του.
Κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια το συνολικό ποσό των υποχρεώσεων του κράτους προς τις επιχειρήσεις. Προσεκτικοί υπολογισμοί μιλούν για 10 δισ. ευρώ. Η κρίση του κράτους διαδίδεται πλέον με απίθανα επικίνδυνο ρυθμό. Η κατάσταση αυτή έχει φέρει σε απόγνωση και τους ελεγκτές της περίφημης τρόικας. Είναι πρόδηλη η αδυναμία των υπαλλήλων του Ταμείου, της Επιτροπής και της ΕΚΤ να ελέγξουν το κρατικό λογιστήριο στο συγκεκριμένο ζήτημα. Μάλιστα, επιτρέποντας, κατά τον προηγούμενο έλεγχο, στην κυβέρνηση να πραγματοποιήσει λιγότερες δαπάνες, προκειμένου να πιάσει τον στόχο του ελλείμματος, έγιναν συνυπεύθυνοι της ασφυξίας της αγοράς.
Την εβδομάδα αυτή, οι τεχνίτες που δουλεύουν τα συγχρηματοδοτούμενα μεγάλα οδικά έργα, πρόσεξαν με ανησυχία την περιοδεία στελεχών των μεγάλων ξένων τραπεζών που εκταμιεύουν την τροφοδοσία για τις μόνες μεγάλες επενδύσεις, που συνεχίζονται. «Κινδυνεύουμε πλέον να ανατραπούν οι συμφωνίες που είχαν γίνει σε καλύτερους χρόνους, το 2007 και 2008, με ανυπολόγιστες συνέπειες», υπογραμμίζει ο Γ. Περιστέρης, πρόεδρος του κατασκευαστικού ομίλου ΓΕΚ-Τέρνα.
Τις ημέρες αυτές μπήκαν οι υπογραφές για την πληρωμή ΦΠΑ ύψους 55 εκατ., διαβεβαιώνει ο υφυπουργός Υποδομών, Γιάννης Μαγκριώτης. Στο υπ. Οικονομικών προσθέτουν ότι σύντομα θα απεμπλακούν 150 εκατ. ακόμη. Μακρές συσκέψεις υπό τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου καταλήγουν στο λογικό συμπέρασμα ότι η δικαιολογία του ελέγχου για «εικονικά» τιμολόγια πρέπει να αντικατασταθεί με τη διορία 30 ημερών από τη στιγμή της εμφάνισης των τιμολογημένων εργασιών. Μέχρι σήμερα, πάντως, οι υπηρεσίες δεν έκαναν κανέναν έλεγχο, ώστε να μη βεβαιώνεται κανένα ποσό και, τελικά, να μην εμφανίζονται ως υποχρεώσεις!
Ιδια κατάσταση και εκεί, όπου υποτίθεται ότι το κράτος θα εξοφλούσε με ομόλογα, δηλαδή στα φάρμακα και τα νοσοκομειακά υλικά. Να σκεφτεί κανείς ότι η συζήτηση είχε ξεκινήσει το 2008! Ο Κ. Ευριπίδης, διευθύνων σύμβουλος της Genesis-Pharma, διαχέει μια συγκρατημένη αισιοδοξία, παρά τα 450 εκατ. ευρώ που «τους» χρωστάει το κράτος. «Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα προσφέρει μεγάλα πλεονεκτήματα», σημειώνει, αν και εφέτος, από τους 11 τιμολογημένους μήνες παράδοσης φαρμάκων, μόνον ο ένας έχει πληρωθεί.
Η καθυστέρηση πληρωμών, για την επιχείρηση αποτελεί πρόσθετο κόστος. Το οποίο πρέπει να μοιραστεί σε όλες τις λειτουργίες. Συνήθως στις τιμές. Οταν όμως οι τιμές είναι κλειστές, όπως συμβαίνει στα μεγάλα οδικά έργα και στα φάρμακα, το πρόσθετο κόστος αναζητάει άλλες διεξόδους. Κατά κανόνα, στην πλευρά του κόστους εργασίας. Στα συγχρηματοδοτούμενα, δουλεύουν μέχρι και 6.000 άτομα. Χωρίς να υπολογίζεται η διάχυση στους κοντινούς κλάδους της οικονομίας, από τον τζίρο που κάνουν οι εταιρείες των έργων, που υπολογίζεται σε 200 εκατ. ευρώ τον μήνα. «Είναι τα μόνα έργα που δίνουν ακόμη απασχόληση στην επαρχία», λέει ο κ. Περιστέρης.
Ο Ηλίας Βαρελάς είναι επίσης κατασκευαστής, αλλά το εύρος των εργασιών του είναι αυτό ακριβώς, η περιφέρεια της χώρας. «Σε εμάς, στη Βοιωτία, δεν υπάρχουν πολλές επιλογές. Τουρισμός δεν υπάρχει. Ούτε μεγάλος πληθυσμός. Βαμβάκια και δημόσια έργα. Αν σταματήσουν αυτά, δεν θα υπάρχει τίποτε. Στα καφενεία, μετά τις οκτώ, δεν υπάρχει πλέον κανείς. Μελαγχολία και ανασφάλεια», διηγείται.
Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010
Εξομολογήσεις επιχειρηματιών για το κράτος στην κρίση...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου