Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

«Ορφανό» παραμένει το τρομοκρατικό χτύπημα στο Πρωτοδικείο Αθηνών

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης έξω από το διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, στην οδό Λουίζης Ριανκούρ. Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία αναμένει την προκήρυξη για ανάληψη ευθύνης και μέχρι στιγμής μόνο εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν με βάση τα ευρήματα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, οι περισσότερες πιθανότητες δίνονται στην εκδοχή να πρόκειται για τη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», χωρίς όμως να αποκλείεται οποιαδήποτε άλλη εκδοχή. Στους «Πυρήνες» παραπέμπουν η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε στη βομβιστική επίθεση, τα δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα.

Όπως διαπιστώθηκε, τουλάχιστον το ένα από τα δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα έγιναν από την πλατεία Βικτωρίας.

Σημειώνεται ότι στην τελευταία προκήρυξη της οργάνωσης, για τα παγιδευμένα δέματα, υπάρχουν απειλές κατά της Δικαιοσύνης. Επίσης, στις 17 Ιανουαρίου ξεκινά η δίκη για τους κατηγορούμενους στην υπόθεση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Για την υπόθεση υπάρχουν τέσσερις καταζητούμενοι.
  • Λιγοστά τα ευρήματα
Από την έρευνα στο χώρο της έκρηξης και στα υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού, προέκυψε ότι πρόκειται για ωρολογιακό μηχανισμό με εκρηκτική ύλη ζελατοδυναμίτιδα ή αμμωνιοδυναμίτιδα ή ΤΜΤ σε ποσότητα περίπου δέκα κιλών. Η έκρηξη ήταν πλήρης για αυτό δεν υπήρξαν πολλά υπολείμματα.

Η αστυνομία δεν έχει προσδιορίσει ακόμη τον τρόπο με τον οποίο ο δράστης, ή οι δράστες, διέφυγαν από το σημείο που τοποθέτησαν τη βόμβα. Εκτιμούν πάντως ότι, όπως και σε άλλες τρομοκρατικές ενέργειες στο παρελθόν, υπήρχε ομάδα υποστήριξης που βοήθησε στη διαφυγή.

Στο μικροσκόπιο έχει μπει τηλεφώνημα που έγινε το πρωί σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, όπου ένας άνδρας είπε ότι γύρω στις 06.20 είδε δύο νεαρούς άνδρες ηλικίας 25-26 χρονών, ντυμένους αστυνομικούς οι οποίοι είχαν εξάρτηση και έφεραν οπλισμό, δύο πιστόλια. Ο ίδιος υποστήριξε ότι άφησαν το μηχανάκι μικρού κυβισμού δίπλα στο Πρωτοδικείο, μίλησε μαζί τους και αφού τηλεφώνησαν από διπλανό καρτοτηλέφωνο επιβιβάστηκαν σε ένα λευκό βαν όπου οδηγούσε άλλο άτομο και εξαφανίστηκαν. Το άτομο αυτό δεν έχει εντοπιστεί για να καταθέσει.

Επίσης, θα εξεταστούν στα εργαστήρια της εγκληματολογικής υπηρεσίας δύο παλιά κράνη που βρέθηκαν σε κοντινή απόσταση, αν και εκφράζονται επιφυλάξεις εάν όντως σχετίζονται με την υπόθεση.
  • «Ελλιπής η φύλαξη»
Όπως μετέδωσε το Mega, oι δικαστικοί υπάλληλοι, με επιστολή τους προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, από τον περασμένο Αύγουστο, ζητούσαν την τοποθέτηση καμερών σε συγκεκριμένους χώρους των δικαστηρίων, κρίνοντας ανερπαρκή τα μέτρα προστασίας του Πρωτοδικείου. Το κονδύλι για την τοποθέτηση καμερών και συστήματος συναγερμού εγκρίθηκε πριν από λίγες ημέρες. Ήταν όμως αργά.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, Γ.Φαλτσέτος, σε δήλωσή του τόνισε ότι έχει ζητηθεί, κατ’ επανάληψη, η φρούρηση των δικαστηρίων, η οποία σήμερα είναι πλημμελής, όπως ανέφερε. Υπάρχει μόνο ένας φρουρός ανάμεσα στα δύο δικαστικά κτίρια, που δεν μπορεί να παρέχει ουσιαστική κάλυψη, επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης. Η διοίκηση των Διοικητικών Δικαστηρίων έχει ζητήσει και τη φρούρηση, αλλά και τη τοποθέτηση καμερών, η έλλειψη των οποίων δημιουργεί ανασφάλεια, κατέληξε ο κ. Φαλτσέτος.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου