Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

«Καμπανάκι» για καλύτερη συνεργασία

Ο Γ.Παπανδρέου ζήτησε από τους υπουργούς αποτελεσματικότητα και στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής με όλες τους τις δυνάμεις. «Θετικά τα μηνύματα από την Ευρώπη για την επιμήκυνση του χρέους», επεσήμανε

Ταχύτητα, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα ζήτησε από τους υπουργούς του για το 2011 ο Γ. Παπανδρέου. Μιλώντας στη συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου, επισήμανε την κρισιμότητα της περιόδου μέχρι να εγκριθεί η 4η δόση και επισήμανε την ανάγκη της συνεργασίας όλων.

«Των υπουργών μεταξύ τους, των υπουργών με τους βουλευτές και τους κοινωνικούς φορείς», διευκρίνιζαν οι συνεργάτες του μετά το πέρας της συνεδρίασης. Γιατί τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής φαίνεται να εξασφαλίζουν την επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. ευρώ, όχι όμως και την επιτυχία της κυβέρνησης.


Ο Γ. Παπανδρέου προήδρευσε σύσκεψης με τον Μ. Χρυσοχοΐδη και τη Λ. Κατσέλη για θέματα ανάπτυξης
Ο Γ. Παπανδρέου προήδρευσε σύσκεψης με τον Μ. Χρυσοχοΐδη και τη Λ. Κατσέλη για θέματα ανάπτυξης

Για την επιτυχία της κυβέρνησης πρέπει και οι επιδόσεις της να βελτιωθούν και η συγκρότηση ενός μετώπου υποστήριξης των πολιτικών της να επιτευχθεί. Για το θέμα της επιμήκυνσης ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους υπουργούς του πως «είχα την ευκαιρία να μιλήσω με πολλούς για το θέμα αυτό στη σύνοδο κορυφής και όλοι είναι θετικοί. Πιστεύω ότι δεν θα έχουμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Υπάρχουν κάποια τεχνικά θέματα, αλλά τουλάχιστον δεν αναμένουμε σοβαρά προβλήματα. Θα είναι νομίζω μια θετική εξέλιξη». Στο εσωτερικό μέτωπο ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως λόγω των αδυναμιών της διοίκησης το βάρος πέφτει στις πλάτες των υπουργών, τους οποίους και κάλεσε να στηρίξουν την κυβερνητική πολιτική με όλες τους τις δυνάμεις. «Αλλάζουμε τη δημόσια διοίκηση, ακόμα και με το λεγόμενο by pass, με καινοτομίες που επιτρέπουν πραγματικά την πιο γρήγορη αντιμετώπιση των προβλημάτων, των δυσλειτουργιών και των αγκυλώσεων στη δημόσια διοίκηση», σημείωσε.

Στο πλαίσιο αυτό τους επισήμανε πως θα πρέπει να αξιοποιήσουν την περίοδο των γιορτών για να βρεθούν κοντά στους πολίτες και να τους ενημερώσουν.

Αν και σε γενικές γραμμές εμφανίστηκε αισιόδοξος, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τις εξελίξεις στην ΕΕ. «Οπως ξέρετε, πήραμε μια απόφαση προχθές, που ήταν ένα μεγάλο βήμα, όμως δεν είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα είναι και επαρκές για να σταθεροποιηθεί η Ευρωζώνη», τόνισε. «Θα χρειαστεί ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για να μπορέσουμε με αυτές τις ριζικές αλλαγές, ως εθνική προτεραιότητα πια, να θωρακίσουμε τη χώρα μας από τις όποιες αλλαγές ή αναταράξεις που είναι πιθανόν να περάσει η Ευρώπη ή η διεθνής κοινότητα», πρόσθεσε ο Γ. Παπανδρέου.

  • Πυρά
    Επίθεση στους οίκους αξιολόγησης

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε πυκνά πυρά κατά των οίκων αξιολόγησης: «Εδώ επικρατεί βεβαίως μια απαράδεκτη λογική από πλευράς των οίκων αξιολόγησης, που ήταν εκείνοι οι οποίοι βαθμολογούσαν με 3Α τις τράπεζες που κατέρρευσαν, για να μπορούν να δανειοδοτούνται και δημιούργησαν τελικά τη φούσκα στις ΗΠΑ. Τότε έλεγαν ότι «όλα είναι καλά και άγια», ενώ τώρα έρχονται και, παρά τις μεγάλες προσπάθειες πολλών λαών και όχι μόνο τη δική μας, εύκολα τις υποβαθμίζουν, χωρίς να λογοδοτούν πουθενά».

Ευ. Βενιζέλος
Απρόβλεπτη η πορεία της κρίσης

Ο Γ. Παπανδρέου έδωσε ο ίδιος το σήμα της έντασης των προσπαθειών, καθώς χθες, πέρα από το υπουργικό, προήδρευσε σε σύσκεψη με τον Μ. Χρυσοχοΐδη και τη Λ. Κατσέλη για θέματα ανάπτυξης και συναντήθηκε με ομάδα γραμματέων των ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ. Στο άτυπο υπουργικό οι περισσότεροι υπουργοί περιορίστηκαν στην απαρίθμηση των προετεραιοτήτων τους.

Ο Ευ. Βενιζέλος επισήμανε πως «ακόμη δεν έχουμε περάσει την κρίση, η πορεία της οποίας είναι απρόβλεπτη εξαιτίας τη διστακτικότητας και της αντιφατικότητας της ΕΕ». Ως υπ' αριθμόν 1 πρόβλημα ανέφερε τη ρευστότητα των τραπεζών, μέτωπο που επιδεινώνεται από την απόφαση της συνόδου κορυφής που αναβαθμίζει τον ρόλο των οίκων αξιολόγησης. «Πρέπει να αντιδράσουμε με μη συμβατικό τρόπο», πρόσθεσε ο υπουργός Αμυνας και τόνισε ότι «η συναίνεση έχει να κάνει με την κοινωνία και όχι με κομματικές διευθυτήσεις».

Σήμερα θα συνεδριάσει και πάλι το υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να εξετάσει τα νομοσχέδια για τις αποκρατικοποιήσεις, τα κλειστά επαγγέλματα και τα ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια. Θα ολοκληρωθεί επίσης η έγκριση του επενδυτικού νόμου, ο οποίος θα βρεθεί στο τραπέζι της συνεδρίασης για τη λεγόμενη «δεύτερη ανάγνωση».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ, ΕΘΝΟΣ 21/12/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου