- Του Γιωργου Σ. Μπουρδαρα, Η Καθημερινή, 21/12/2010
Μέσα στο εξαιρετικά βεβαρημένο πολιτικό και κοινωνικό κλίμα που συνδιαμορφώνουν οι δημοσιονομικές υποχρεώσεις της χώρας, αλλά και γεγονότα όπως η διαγραφή του κ. Ευ. Παπαχρήστου από το ΠΑΣΟΚ και η προσπάθεια λιντσαρίσματος του κ. Κ. Χατζηδάκη, συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα σήμερα στη Βουλή, η συζήτηση επί του Προϋπολογισμού για το 2011. Η ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί αύριο τα μεσάνυχτα χαρακτηρίζεται μεν ως διαδικασία παροχής «ψήφου εμπιστοσύνης» προς την κυβέρνηση, οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών, ωστόσο, καταδεικνύουν ότι αν υπάρχει «φόβος» απώλειας μέρους της κοινοβουλευτικής δύναμης του ΠΑΣΟΚ, αυτός δεν εντοπίζεται τόσο στην αυριανή, όσο σε μελλοντικές ψηφοφορίες για «επιμέρους νομοθετήματα». Τέτοια και μάλιστα μείζονος σημασίας, αναμένονται πολλά το προσεχές διάστημα.
Η πρωθυπουργική απόφαση να διαγράψει αμέσως τον «αιρετικό Παπαχρήστο» και η επιλογή του να σημειώσει, απευθυνόμενος στους βουλευτές του, ότι «βρισκόμαστε ακόμα σε πόλεμο», αποδείχτηκαν επί του παρόντος αρκετές να πείσουν τους «διαφωνούντες» ότι δεν είναι ώρα τώρα για «λιποταξίες». «Δεν έχουμε πουλήσει την ψυχή μας», σχολίασε σε ανάλογο μήκος κύματος ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, που βρίσκεται διαρκώς στο στόχαστρο των δυσφορούντων βουλευτών της κυβερνώσας πλειοψηφίας.
«Είμαστε στρατευμένοι στον αγώνα, αλλά εκφράζουμε την αγωνία μας καθώς δίνονται συνεχή χαστούκια στην κοινωνία», απάντησε στην ηγεσία ο κ. Ν. Σαλαγιάννης (ΠΑΣΟΚ) και συνέχισε απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρανα: «Στηρίζω και θα στηρίζω. Ακούστε όμως: Θα κρίνουμε αυστηρά πολιτικές και υπουργούς. Δεν υπάρχει θέμα “αντάρτικου”, αλλά δεν θα σιωπήσω. Δεν φοβάμαι κανένα»! Νωρίτερα, η κ. Τόνια Αντωνίου έβαζε στο στόχαστρο τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. «Οι πολίτες γνωρίζουν ότι ποτέ δεν ήταν στο ίδιο πάρτι καλεσμένοι και δεν τα έφαγαν όλοι μαζί», είπε χαρακτηριστικά αποδοκιμάζοντας τη γνωστή πρόσφατη δήλωση του κ. Θ. Πάγκαλου. Αλλοι περιορίστηκαν να επισημάνουν απλώς ότι απαιτούνται άμεσα κυβερνητικές πρωτοβουλίες, για να σπάσει το κλίμα απαισιοδοξίας που έχει καλλιεργηθεί στην ελληνική κοινωνία.
Απέναντι σ’ ένα τέτοιο κλίμα, τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου είχαν να επιδείξουν μια μάλλον «θεωρητικού» χαρακτήρα προσέγγιση: «Πρέπει να ξεβολέψουμε και να ξεβολευτούμε», ανέφερε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο κ. Κ. Σκανδαλίδης τάχθηκε υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης, κάνοντας λόγο για ανάγκη επανίδρυσης της δημοκρατίας μέσα από μια τέτοια διαδικασία. «Το Μνημόνιο είναι ένα δεκανίκι που έχει απόλυτη ανάγκη η χώρα», υποστήριξε η κ. Διαμαντοπούλου. «Η εφαρμογή των αλλαγών που έχει ανάγκη ο τόπος προϋποθέτει σταθερό πολιτικό σύστημα και συναινετικό πολιτικό περιβάλλον», σημείωσε ο κ. Α. Λοβέρδος, ο οποίος αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κατάργηση των εισοδηματικών κριτηρίων που είχαν τεθεί ως προς την καταβολή των πολυτεκνικών επιδομάτων. «Το 2011 δεσμευόμαστε να αναδείξουμε την Ελλάδα που θέλουμε», υποστήριξε ο κ. Π. Γερουλάνος. «Η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει το fast track πρώτα απ’ όλα στην ίδια της τη λειτουργία», σχολίασε από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου. «Η ανασφάλεια της κοινωνίας γιγαντώνεται», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δ.Α. κ. Φ. Κουβέλης.
Τέλος, και στο περιθώριο της εξελισσόμενης συζήτησης, δεκαέξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών, θέτουν το ζήτημα της λειτουργίας των τραπεζών, σε συνάρτηση με τις ανάγκες των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010
Στοιχισμένο το ΠΑΣΟΚ στη μάχη του προϋπολογισμού
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου