Αργά απόψε αναμένεται να ψηφιστεί ο «σκληρός» προϋπολογισμός για το 2011, με βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά και του κυβερνώντος ΠΑΣΟΚ να ασκούν έντονη κριτική, ενώ δεν έλλειψε και μια απειλή παραίτησης από τον βουλευτή Θ. Ρομπόπουλο.
- Κουτρουμάνης: Μάχη για την ανεργία με 17 προγράμματα
Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενων και εργοδοτών μέχρι 25% σε βάθος τριετίας, μέσω της δημιουργίας κατάλληλων προϋποθέσεων, προανήγγειλε από του βήματος της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης και ταυτόχρονα ανακοίνωσε τη διεύρυνση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, με τοπικά ολοκληρωμένα προγράμματα, με στόχο αφενός τη διατήρηση θέσεων εργασίας, αφετέρου τη δημιουργία νέων.
Κατά την ομιλία του επί του προϋπολογισμού 2011 αναφέρθηκε ειδικά στο θέμα της ανεργίας, τονίζοντας πως με τα 17 προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη έχει επιτευχθεί περιορισμός του ρυθμού αύξησης της ανεργίας.
Τα τελευταία στοιχεία του ΟΑΕΔ (21/12/2010), δείχνουν ότι με αυτά τα προγράμματα δημιουργήθηκαν 103.939 νέες θέσεις εργασίας, από τις οποίες 52.425 θέσεις για συνεχή εργασία και 51.514 σε εποχική εργασία (πρόκειται για ανέργους).
Παράλληλα μέχρι χθες, ενημέρωσε ότι έγιναν 111.873 αιτήσεις επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για διατήρηση 247.000 θέσεων εργασίας.
«Τα προγράμματα αυτά θα συνεχισθούν και θα διευρυνθούν το 2011 με νέα προγράμματα τοπικά ολοκληρωμένα, ενώ παράλληλα κατατίθεται στις αρχές του χρόνου το νομοσχέδιο για την Κοινωνική Οικονομία και την Κοινωνική Εργασία», προανήγγειλε.
Τόνισε ειδικά ότι παραμένει μεγάλο το πρόβλημα της ανεργίας και η λύση του προϋποθέτει να αντιμετωπισθεί η κρίση και να ξαναμπεί η χώρα σε πορεία ανάπτυξης.
Αναφορικά με την προαναγγελία του για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι στόχος του υπουργείου είναι να πληρώνουν όλοι λιγότερα, και όχι τα 2/3 να επιβαρύνονται με μεγαλύτερες εισφορές. Επισήμανε ότι σε μία χώρα που η αδήλωτη εργασία ανέρχεται στο 25% και η συνολική εισφοροδιαφυγή αγγίζει το 30%, δηλαδή πάνω από 9 δισ. ευρώ το χρόνο, «είμαστε υποχρεωμένοι να αξιοποιήσουμε κάθε σύγχρονο μέσο για την καταπολέμησή της και να δημιουργήσουμε νέα ασφαλιστική συνείδηση για να αυξήσουμε και όχι να μειώσουμε τα έσοδα των Ταμείων».
- Ξενογιαννακοπούλου: Δύσκολη χρονιά το 2011
«Δύσκολη, επώδυνη αλλά αναγκαία προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί η πρωτοφανής οικονομική κρίση» στην Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, «βρίσκεται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης», χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2011 η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Μιλώντας στη Βουλή, η κ. Ξενογιαννακοπούλου υπεραμύνθηκε των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «έχουμε ευθύνη και χρέος να σταθεροποιήσουμε την πατρίδα μας που έφτασε στο κατώφλι της χρεοκοπίας». Χαρακτήρισε τα μέτρα «πέρα από τις ιδεολογικές αξίες του ΠΑΣΟΚ» και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας για τους Ελληνες.
«Το 2011 είναι μια δύσκολη χρονιά για τους Έλληνες που έχουν ανάμεικτα συναισθήματα. Αισθάνονται ταυτόχρονα θυμό, ανασφάλεια, απαιτούν μέτρα που θα τους στηρίξουν. Είναι δύσκολη περίοδος για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ γιατί ξέρουμε ότι τα μέτρα που πήραμε είναι πέρα από τις ιδεολογικές μας αξίες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η κ. Ξενογιαννακοπούλου και συμπλήρωσε:
«Καλούμε τη Βουλή να ψηφίσει τον προϋπολογισμό αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τέσσερις δεσμεύσεις. Αναγνωρίζουμε τις θυσίες του ελληνικού λαού, οφείλουμε δίκαια να κατανέμονται και να πιάνουν τόπο και πρέπει η πολιτική μας να έχει συνεχές αναπτυξιακό πλαίσιο. Μέσα στη φουρτούνα πρέπει να περάσουμε το ποτάμι χωρίς να αφήσουμε πίσω μας κανέναν, δημιουργώντας ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας».
- Ρομπόπουλος: Θα παραιτηθώ… εάν δεν συζητούνται κρίσιμα νομοσχέδια
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θωμάς Ρομπόπουλος επανέλαβε τις προειδοποιήσεις του για παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα αν δεν συζητούνται κρίσιμα νομοσχέδια ή ο προϋπολογισμός, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.
«Τριάντα δύο χρόνια είμαι επιχειρηματίας – ανέφερε - ένα χρόνο βουλευτής, δεν μπορείς να έρχεσαι να μου δίνεις έναν προϋπολογισμό και να μου πεις, «αυτός είναι, ψήφισε τον», ή να έρθουν τα νομοσχέδια με τη μέθοδο του κατεπείγοντος να ψηφιστούν χωρίς να συζητηθούν, θέλει συζήτηση, θέλει διεξοδική συζήτηση. Ο κόσμος, αν μας έχεις στείλει στη βουλή, μας έστειλε για ένα και μοναδικό λόγο, να πάμε να υπερασπιστούμε αυτά τα οποία πιστεύουμε, αυτά τα οποία πρέπει να αλλάξουμε. Δεν μπορεί να έρχονται να λένε, αυτά είναι λόγω της εκτάκτου στιγμής και της έκτακτης κρίσης που υπάρχει, θα τα ψηφίσουμε, πρέπει να τα περάσουμε. Αυτό λοιπόν είπα: τελευταία φορά, δεν θα επαναληφθεί τουλάχιστον από εμένα. Δηλαδή παίρνω το καπελάκι μου και φεύγω».
Πάντως, ο κ. Ρομπόπουλος δήλωσε ικανοποιημένος από το κυβερνητικό έργο και τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται.
«Είμαι ικανοποιημένος διότι έχουν γίνει και θα γίνουν πάρα πολλά πράγματα, η χώρα θα αλλάξει, θα εκσυγχρονιστεί, γίνονται μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έπρεπε να έχουν γίνουν εδώ και 30 χρόνια», είπε και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι από το 2012 η Ελλάδα θα είναι μια άλλη χώρα».
- Μ. Παπαϊωάννου: Υπάρχει θεσμικό έλλειμμα και βραδύτητα της Δικαιοσύνης
Την πίστη του ότι θα τα βγάλει πέρα η χώρα, έχοντας όλες τις δυνατότητες, εξέφρασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, μιλώντας επί του προϋπολογισμού του 2011.
Ταυτόχρονα, είπε, ότι είναι ώρα να τρέξει η κυβέρνηση με μεγαλύτερες ταχύτητες και να μπει μπροστά στο θέμα των συνεργασιών, που κρίνονται περισσότερο από κάθε άλλη φορά απαραίτητες στην παρούσα συγκυρία.
Η δική μας κρίση αθροίζεται με ό,τι συμβαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αυτές τις κρίσιμες ώρες το μήνυμα είναι ότι ήρθε η ώρα των μεγάλων συμφωνιών κι αυτό είναι πατριωτικό μας καθήκον, σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο πολιτικός λόγος πρέπει να πάρει άλλα χαρακτηριστικά.
Ο κ. Παπαϊωάννου θύμισε ότι το 1993 η οικονομική κατάσταση που παρέλαβε η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν εξίσου οικτρή και αντεπεξήλθε τότε με τη συνεννόηση και συναίνεση με τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, ένα μοντέλο, που πρότεινε να ακολουθηθεί και τώρα.
Ο ίδιος είπε, ότι θα πρέπει μέσω των εξεταστικών επιτροπών να αναζητηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών για τη σημερινή κρίση, ενώ σημείωσε ότι η σκανδαλολογία του παρελθόντος δηλητηρίασε την πολιτική ζωή.
Κατά το ίδιο, τα προβλήματα είναι δύο κυρίως, το θεσμικό έλλειμμα, δηλαδή το ότι δεν λειτουργούν οι θεσμοί και δεύτερον η βραδύτητα της Δικαιοσύνης που περνά με τον τρόπο αυτό μηνύματα ατιμωρησίας ή και εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων.
Τόνισε ότι στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής υπάρχουν σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις για το «πόθεν έσχες» και το νόμο περί ευθύνης υπουργών, ενώ χαρακτήρισε εγκληματικό το γεγονός, ότι κάποιοι και κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση θέτουν ζήτημα πολιτικής σταθερότητας και πρόωρων εκλογών.
- Σιούφας: «Στρίψτε τώρα το τιμόνι… σας το λένε κι οι δικοί σας»
«Στρίψτε τώρα το τιμόνι», κάλεσε την κυβέρνηση από του βήματος της Βουλής, ο πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Δημήτρης Σιούφας και ταυτόχρονα ζήτησε να αλλάξει αντίληψη και στρατηγική «τώρα, όχι αύριο».
«Σας το λένε κι οι δικοί σας», είπε ο κ. Σιούφας, απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα κατά την ομιλία του επί του Προϋπολογισμού, προσθέτοντας «μην ολιγωρείτε άλλο».
Ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, επισήμανε ότι αυτή την ώρα - ειδικά καθώς και η κυβέρνηση λέει πως βρισκόμαστε σε πόλεμο - χρειάζεται να λειτουργεί σε 24ωρη βάση «πολεμικό συμβούλιο», «χρειάζεται ουσιαστική συνεννόηση και όχι αξίωση υποταγής σε προειλημμένες αποφάσεις, εθνική στρατηγική και όχι τυφλή πορεία σε δρόμους άγνωστους και αβέβαιους».
«Αυτό είναι το κλειδί για την έξοδο από την κρίση», είπε και απηύθυνε παραίνεση να το αντιληφθεί η κυβέρνηση αυτό, αιτιολογώντας πως ο καιρός μπροστά μας στερεύει, «δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια του χρόνου που είχαμε στο παρελθόν» και τονίζοντας: «Χρειάζεται εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση».
Ο κ. Σιούφας αναφέρθηκε επίσης ειδικά στο ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης τότε, που - όπως είπε - χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία, για να επισημάνει την ανάγκη, το πολιτικό σύστημα να αυξήσει τον βαθμό αξιοπιστίας του, λέγοντας μόνον αλήθειες.
«Μόνον ολόκληρη η αλήθεια για όλους και από όλους, μπορεί να απελευθερώσει τις δημιουργικές δυνάμεις των Ελλήνων που θα απομακρύνουν την πατρίδα μας από την οικονομική λαίλαπα που υφίσταται», κατέληξε.
- Σακοράφα: «Το Μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος»
Κατά του Προϋπολογισμού του 2011 τάχθηκε η ανεξάρτητη βουλευτής, Σοφία Σακοράφα, στην ομιλία της στη Βουλή, διατυπώνοντας αιχμές κατά της κυβέρνησης, αλλά και μια πρόταση εξόδου από την κρίση χρέους.
Κατά την κ. Σακοράφα, «η χώρα μας, είτε από άγνοια, είτε από σκοπιμότητα, αφέθηκε κι έγινε το επίκεντρο κερδοσκοπικών επιθέσεων. Η πολιτική κρίση του καθενός, αφορά στο εάν αυτό έγινε από άγνοια ή σκοπιμότητα, αν η κυβέρνηση υπήρξε αφελής ή ακούσια χειραγωγούμενη, ή εάν υπήρξε ο άλλος πόλος μιας συμφωνίας με καταστρεπτικές συνέπειες για το λαό και τη χώρα μας».
Η ανεξάρτητη, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε πως το Μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος, επικαλούμενη το παράδειγμα της Ουγγαρίας, η συντηρητική κυβέρνηση της οποίας «είπε «όχι» στο ΔΝΤ, αλλά επέβαλε για τρία χρόνια έκτακτη εισφορά στις τράπεζες, στις ασφαλιστικές και χρηματιστηριακές εταιρείες» - αλλά και το υπόδειγμα του Ισημερινού, το οποίο επανεξέτασε τις διεθνείς του συμβάσεις σε βάθος 30 ετών και αρνήθηκε να πληρώσει εκείνες που ήταν εμφανώς υπερτιμολογημένες.
Η βουλευτής επεσήμανε την ανάγκη σύμπηξης ενός Μετώπου με μιαν άλλη λογική, «που δεν θα απαντά στο ερώτημα εάν μπορεί η Ελλάδα να πληρώσει το δημόσιο χρέος της, αλλά τι πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα απ’ το δημόσιο χρέος της».
- Βουδούρης: «Όχι βιάση»
Σε χθεσινοβραδυνή ομιλία του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Βουδούρης, δήλωσε πως στηρίζει την οικονομική πολιτική του υπουργείου Οικονομικών, διαφωνεί ωστόσο με τη διαδικασία της ταχείας υπερψήφισης των λαμβανόμενων μέτρων, χωρίς να έχει προηγηθεί η κατάλληλη ζύμωση και υπέρ αυτών επιχειρηματολογία.
«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι βουλευτές δεν είναι ούτε ντεσπεράντος βέβαια, αλλά ούτε και στρατιωτάκια. Ο τρόπος με τον οποίο πορευθήκαμε πρόσφατα είναι για μένα παράδειγμα προς αποφυγή. Η κυβέρνηση που ανέλαβε μετά τον ανασχηματισμό του Σεπτεμβρίου, έχει την αμέριστη υποστήριξη της κοινοβουλευτικής ομάδας, πρέπει όμως να γνωρίζει ότι τα χρονικά περιθώρια για να πείσει για την αποτελεσματικότητα των μέτρων, είναι περιορισμένα». ανέφερε ο βουλευτής.
- Β. Οικονόμου: Θα υπάρξει και δεύτερο Μνημόνιο
«Όταν το 2013 το χρέος θα έχει ανέλθει στα 450 δισ. ευρώ, από ποια χώρα θα μπορεί να δανειστεί η κυβέρνηση έστω και ένα σεντ; Κάποιοι ελπίζετε ότι δεν θα είστε εδώ τότε, αλλά εγώ ελπίζω πως θα είστε όλοι εδώ».
Αυτό τόνισε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Βασίλης Οικονόμου, στην ομιλία του στη Βουλή, απευθυνόμενος προς τους πρώην συναδέλφους του, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
«Τι θα πούνε τότε αυτοί που ακολούθησαν αυτήν την «γενναία» πολιτική για την οποία μιλάνε σήμερα; Μυξιάρικα θα κλαψουρίζουν και θα λένε ότι πρέπει να πάρουμε νέο δάνειο, γιατί το 2013-14-15 έχουμε να πληρώσουμε 150 δισ. Τι μαγικά θα κάνετε τότε; Ή ελπίζετε ότι δεν θα είστε κυβέρνηση και θα έχετε λουφάξει σε κάποια γωνιά στο βάθος της ιστορίας;» ρώτησε ο κ. Οικονόμου και συνέχισε:
«Θα πείτε να πάρουμε δεύτερο Μνημόνιο. Αλλά εσείς πανηγυρίζατε την επομένη του πρώτου Μνημονίου, λέγοντας ότι «επετεύχθη ο στόχος που έθεσε η κυβέρνηση την επομένη των εκλογών».
Η ώρα του δεύτερου Μνημονίου, «με τα λαϊκά εισοδήματα συντετριμμένα κατά 50%», «δεν θα είναι η εποχή των πονηρών πολιτευτών που έρχονται σήμερα στο βήμα κλαψουρίζοντας, και λέγοντας πως μπορεί να είμαστε και με τον χωροφύλακα και τον αστυφύλακα, πιστεύοντας ότι μπορούμε να διαδεχθούμε τον κ. Παπανδρέου, αποτελώντας το αριστερό άλλοθι του ΠΑΣΟΚ. Αυτά συνέβαιναν τις εποχές των πονηρών πολιτευτών. Όταν ναυαγήσει το πλοίο που θα βουλιάξετε, οι ποντικοί θα φάνε στο κεφάλι την ξυλιά, από αυτούς που θα βρίσκονται ήδη στη θάλασσα», κατέληξε ο βουλευτής.
Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010
Συνεχίζεται η συζήτηση του Προϋπολογισμού 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου