Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Κόντρα Λοβέρδου - φαρμακοποιών

Ένταση επικράτησε στη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου και των προέδρων των Φαρμακευτικών Συλλόγων, με το άνοιγμα του επαγγέλματος να μονοπωλεί τη συζήτηση.

Νέο αντικείμενο σύγκρουσης αποτέλεσε η στάση του υπουργείο Υγείας σχετικά με τη δυνατότητα κληροδότησης της άδειας του φαρμακείου από φαρμακοποιό στο παιδί του, το οποίο έχει τελειώσει Φαρμακευτική. Το υπουργείο υποστηρίζει ότι η άδεια του φαρμακείου πρέπει να επιστρέφει στο Δημόσιο, όταν ο φαρμακοποιός συνταξιοδοτείται ή φεύγει από τη ζωή.

Οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών αντέδρασαν στο σύνολό τους, υποστηρίζοντας ότι περίπου το 1/3 από αυτούς έχουν παιδιά που σπουδάζουν Φαρμακευτική, με στόχο να πάρουν τις άδειες των γονέων τους και να ασκήσουν το επάγγελμα.

Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι προτίθεται να διατηρήσει αυτό που ισχύει μέχρι τώρα, η άδεια του φαρμακείου να περνά στα χέρια της χήρας του φαρμακοποιού για μια πενταετία.

Διαφωνία υπήρξε και στο θέμα του αριθμού των φαρμακείων που θα παραμένουν ανοιχτά το Σάββατο. Οι φαρμακοποιοί ζητούν να μένουν ανοιχτά μόνο το 20% των φαρμακείων στις μεγάλες πόλεις και όχι όλα, όπως επιθυμεί το υπουργείο. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ως προς το ύψος της κλιμακούμενης επιστροφής από τα φαρμακεία στα ασφαλιστικά ταμεία υπό την προϋπόθεση, ότι οι φαρμακοποιοί θα πληρώνονται εντός 45 ημερών.

Επίσης, αποδέχτηκαν ότι ο αριθμός των αδειών θα πρέπει να διατηρηθεί στις 12.000 πανελλαδικά, ενώ συμφώνησαν και οι δύο να υπάρξουν μειώσεις του ποσοστού κέρδους των φαρμακαποθηκών από 5% σε 2,5%, χωρίς, όμως, να θιγούν οι συνεταιρισμοί φαρμακοποιών που διαθέτουν δικές τους φαρμακαποθήκες.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης δεκάδες φαρμακοποιοί της Αττικής πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο, σε ένδειξη συμπαράστασης στον πρόεδρό τους Γ. Λουράντο που δεν είχε κληθεί επισήμως στη συνάντηση. Στη συνάντηση είχε κληθεί μόνο ο Δ. Βαγιωνάς, πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Το γεγονός ενόχλησε τον Ανδρέα Λοβέρδο, που δήλωσε πως σε περίπτωση που ξανασυμβεί κάτι τέτοιο, όταν καλεί για διαβούλευση όσους σχετίζονται με τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Υγείας στο χώρο του φαρμάκου, θα παραπέμψει το θέμα του ανοίγματος για το επάγγελμα των φαρμακοποιών στο υπουργείο Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου