Ο Παπανδρέου αναμένει επιπτώσεις και στην ελληνική προσπάθεια
- Του Κωνσταντινου Zουλα, Η Καθημερινή, 21/12/2010
Ιδιαιτέρως προβληματισμένος από τις εξελίξεις στην Ε.Ε., αλλά και ανήσυχος για τον αντίκτυπο που αυτές μπορεί να έχουν στη χώρα μας, εμφανίστηκε χθες ο πρωθυπουργός στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο.
«Η δουλειά μας θα επηρεαστεί όχι μόνον από το κλίμα, την προσπάθεια και το αποτέλεσμα που εμείς θα έχουμε, αλλά οπωσδήποτε και από τις θετικές, λιγότερο θετικές ή αρνητικές εξελίξεις στη διεθνή οικονομία και τις ευρωπαϊκές εξελίξεις», τόνισε ο πρωθυπουργός, κρίνοντας σκόπιμο να αφήσει κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό ακόμη και για το μέλλον της Ευρωζώνης. Δήλωσε μεν «κατ’ αρχήν αισιόδοξος» για «το μεγάλο βήμα» που έγινε στη σύνοδο κορυφής να δημιουργηθεί μόνιμος μηχανισμός στήριξης των ευάλωτων κρατών, αλλά πρόσθεσε ότι δεν είναι «απολύτως σίγουρος ότι το βήμα αυτό θα είναι και επαρκές για να σταθεροποιηθεί η Ευρωζώνη».
Με το σκεπτικό αυτό, ο κ. Παπανδρέου ανέδειξε μόνος τον προβληματισμό τι πρέπει να κάνει η χώρα μας στην αντίθετη περίπτωση και αν οφείλει η κυβέρνηση να αλλάξει στόχους και πολιτικές. «Εγώ θα έλεγα το αντίθετο», σημείωσε ο πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι ακριβώς λόγω της απρόβλεπτης διεθνούς συγκυρίας «θα χρειασθεί ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια για να μπορέσουμε, με τις ριζικές αλλαγές που προβάλλουν πια ως εθνική προτεραιότητα, να θωρακίσουμε τη χώρα μας από τις όποιες αλλαγές ή αναταράξεις πιθανόν θα περάσει η Ε.Ε.». Και προκειμένου να μεταφέρει και μια νότα αισιοδοξίας, αναφέρθηκε και στο γνωστό θέμα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου της τρόικας, δηλώνοντας σίγουρος ότι μέχρι τον Φεβρουάριο η ευμενής αυτή εξέλιξη για τη χώρα θα έχει ολοκληρωθεί.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι με έμμεσο τρόπο ο κ. Παπανδρέου θέλησε να δημοσιοποιήσει πόσο κρίσιμους θεωρεί τους αμέσως προσεχείς μήνες για το ίδιο το μέλλον της χώρας. Αφού μετέφερε στους υπουργούς ότι πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες εξακολουθούν να θεωρούν ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι εγχώριο και όχι ευρωπαϊκό, τους κάλεσε να συνειδητοποιήσουν ότι ο μόνος τρόπος να διαψευσθεί αυτή η άποψη είναι να «φανούμε απολύτως αξιόπιστοι και να μην πατήσουν πάνω σε κάποιο δικό μας λάθος, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση όλο το βάρος του προβλήματος θα πέσει σε μας και θα ξεχαστεί ότι είναι πρόβλημα της Ευρωζώνης». Ευθεία αιχμή σε κάποιους ομολόγους του και πρωτίστως στην κ. Μέρκελ ήταν και μια αποστροφή του σε σχέση με την επιζητούμενη –από την Ελλάδα και τις πρωτεύουσες του Νότου– έκδοση ευρωομολόγου. «Κάποιες χώρες θέλουν να μεταθέσουν το πρόβλημα για να μην αναλάβουν τις πολιτικές τους ευθύνες», είπε ο κ. Παπανδρέου, αλλά προέβλεψε ότι τούτο θα συμβεί ούτως ή άλλως λόγω των εξελίξεων τους επόμενους μήνες.
Τέλος, κατά την ιεράρχηση των κυβερνητικών νομοσχεδίων για το επόμενο εξάμηνο, κάλεσε τους υπουργούς να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους βουλευτές, υποδηλώνοντας έτσι την ανάγκη να προλαμβάνονται ενδοκομματικές ανταρσίες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Ας σημειωθεί ότι σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό ο κ. Πεταλωτής επιχείρησε να αναδείξει κάποιες θετικές πρωτοβουλίες, όπως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» ή και τη μείωση στις τιμές κάποιων προϊόντων, σε μια εμφανή προσπάθεια της κυβέρνησης να αμβλύνει τις αντιδράσεις που προκαλούν οι κεντρικές επιλογές της. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε άλλωστε να προταχθεί στο εξής ο επενδυτικός νόμος του κ. Χρυσοχοΐδη, ενώ στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο θα συζητηθεί το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και πιθανώς νέες συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών.
Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010
Ανησυχία Μαξίμου από το κλίμα σε Ε.Ε.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου