Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Προϋπολογισμός 2011: Εγκρίθηκε με 156 ναι και 142 όχι



Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην ολομέλεια της Βουλής κατά την διάρκεια της συζήτησης για την ψήφιση του προϋπολογισμού 2011

Μετά από πενθήμερη συζήτηση, η Βουλή καλείται να εγκρίνει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2011. Στην ψηφοφορία στην οποία ψήφισαν 298 βουλευτές ναι ψήφισαν 156 βουλευτές και όχι 142. Νωρίτερα, διασταύρωσαν τα ξίφη τους οι πολιτικοί αρχηγοί με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, να υπογραμμίζει ότι δεν θα γίνει η ΝΔ συνένοχος στη χρεοκοπία της χώρας και, στο κλείσιμο της συζήτησης, τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να τονίζει ότι οι Κασσάνδρες θα διαψευστούν.

  • Ι. Ραγκούσης: «Η Ελλάδα έχει ανάγκη την πολιτική σταθερότητα»

Απάντηση προς όσους «παίζουν» με σενάρια πρόωρων εκλογών έδωσε ουπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης από του βήματος της Βουλής κατά την συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού, δηλώνοντας ότι «εμείς τον δρόμο που χαράξαμε θα τον συνεχίσουμε αταλάντευτα την επόμενη χρονιά, την κρισιμότερη από τη καθαρή τριετία πολιτικής σταθερότητας, που διασφάλισε με την ψήφο του για τη χώρα ο ελληνικός λαός» και ως εκ τούτου «κανείς δεν δικαιούται και δεν μπορεί να τα διαταράξει και η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τα διασφαλίσει». «Η Ελλάδα έχει όσο ποτέ άλλοτε ανάγκη από αυτά τα τρία χρόνια πολιτικής σταθερότητας», υπογράμμισε ο κ. Ραγκούσης, ενώ αναφορικά με την κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση τόσο από την πλευρά της αντιπολίτευσης, όσο και εκ των έσω, είπε: «Προτιμούμε να είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που θα θυσιάσει το μέλλον της, αναλαμβάνοντας το πατριωτικό της καθήκον, για να μην θυσιάσει το μέλλον και το συμφέρον του ελληνικού λαού και όχι να είμαστε ακόμη μια κυβέρνηση που για να μη θυσιάσει το δικό της μέλλον, θα θυσιάσει το μέλλον της χώρας». Αναφορικά με την παρούσα κρίσιμη συγκυρία ο κ. Ραγκούσης είπε: «Η χώρα βρίσκεται σήμερα στο μέσο ενός πρωτόγνωρου πολέμου οικονομικής επιβίωσης. Έχει έρθει η ώρα της αλήθειας. Οφείλουμε να την πούμε. Άλλοι να την αντιληφθούν. Και άλλοι να την ομολογήσουν. Δεν έχουμε πια περιθώριο για μισόλογα, οφείλουμε να πούμε την αλήθεια όσο ΄΄μαλώτρα΄΄ και αν είναι».

  • Ευ. Βενιζέλος: «Να απαντήσουμε στην αγωνία του λαού αν έχουν τέλος οι θυσίες»

Υπέρ ενός εθνικού σχεδίου εξόδου από την κρίση, τάχθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος, κατά την συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού του 2011, υπογραμμίζοντας ότι: «Πρέπει να αγαπήσουμε ξανά την πατρίδα μας για να μας αγαπήσει κι αυτή». Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη και η κατάσταση δεν έχει σταθεροποιηθεί, ενώ ο φαύλος κύκλος δεν έχει σπάσει. «Είμαστε ακόμα μέσα σε περιδίνηση και πρέπει να περάσουμε από δοκιμασία για να κατακτήσουμε την αξιοπιστία που απαιτείται», είπε, τονίζοντας ότι πρέπει να απαντήσουμε στην αγωνία του λαού αν έχουν τέλος οι θυσίες. «Ναι, υπάρχει έξοδος και μπορούμε να κεφαλαιοποιούμε τις θυσίες, αρκεί να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις της κοινωνικής συνοχής και της πολιτικής συναίνεσης», επισήμανε, παρουσιάζοντας τις θέσεις του. Εν όψει της προοπτικής συνταγματικής αναθεώρησης, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «δεν μπορεί να είναι ένα τέχνασμα», προκρίνοντας την αλλαγή στην λειτουργία των κομμάτων: «Από εκεί εξαρτώνται τα πάντα», είπε.

  • Μ. Χρυσοχοΐδης: «Να βγάλουμε μπροστά την Ελλάδα που δημιουργεί»

«Τολμηρά βήματα για την Ελλάδα του αύριο», ζήτησε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, υπογραμμίζοντας ότι «είναι ευκαιρία να σπάσουμε τον αρνητικό κύκλο και να ανοίξουμε έναν νέο, με ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης». «Πρέπει να γεφυρώσουμε τις κοινωνικές ομάδες, γιατί η μείωση τιμών συμφέρει και τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές», πρόσθεσε.

  • Αιχμές από βουλευτές του ΠαΣοΚ

Οι αιχμές βουλευτών του ΠαΣοΚ συνεχίστηκαν και κατά την τελευταία ημέρα συζήτησης στην Βουλή επί του κρατικού προϋπολογισμού. Ο κ. Οδ. Βουδούρης ανέφερε ότι «δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων ευνοεί την ανάπτυξη», επισημαίνοντας ότι «οι βουλευτέςδεν είμαστε ντεσπεράντος ούτε στρατιωτάκια» και συστήνοντας στην κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι «ο χρόνος για να πείσει είναι περιορισμένος». Αλλά και ο κ. Φρ. Παρασύρης τόνισε ότι «περίμενα σε αυτή την περίοδο οι υπουργοί να ακούνε τους βουλευτές γιατί αλλιώς απαξιώνεται το κοινοβουλευτικό έργο». Μάλιστα είπε: «Δεν σας κρύβω ότι πολλές φορές σκέφτηκα να παραιτηθώ αλλά οι ιδεολογικές μου αναστολές με σταμάτησαν μπροστά στο ενδεχόμενο της ολικής κατάρρευσης».

  • Τα πυρά των ανεξάρτητων

Ιδιαίτερα σκληρή κριτική άσκησαν στην κυβέρνηση οι ανεξάρτητοι πρώην βουλευτές του ΠαΣοΚ. Η κυρία Σοφία Σακοράφα ανέφερε ότι «η χώρα μας είτε από άγνοια είτε από σκοπιμότητα βρέθηκε στο επίκεντρο κερδοσκοπίας», υπογραμμίζοντας: «Η ιστορία θα δείξει αν η κυβέρνηση υπήρξε αφελής και ακούσια χειραγωγούμενη ή αν υπήρξε άλλος πόλος μιας συμφωνίας με καταστρεπτικές συνέπειες για τους πολίτες και τη χώρα». Από την πλευρά του ο κ. Ι. Δημαράς υποστήριξε ότι «αυτός ο προϋπολογισμός δεν είναι δικός μας, είναι ξένος, μας επιβάλλεται» και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «δυστυχώς έχει περιέλθει σε ανακολουθίες που κατατείνουν σε ψεύδη που ενοχλούν όχι μόνο τους βουλευτές της και τους πολίτες αλλά και την αξιοπρέπειά μας». «Οι κυβερνώντες ψεύδονται, παλινδρομούν, λανθάνουν, στραγγαλίζουν και υποτάσσουν το λαό με ψευδή προσχήματα», είπε ο κ. Δημαράς. Ο κ. Β. Οικονόμου διεμήνυσε στην κυβέρνηση πως «όταν θα βουλιάξετε το καράβι, οι πόντικοι θα φάνε στο κεφάλι την ξυλιά από αυτούς που είναι ήδη στη θάλασσα», ενώ ο κ. Ευ. Παπαχρήστος κάλεσε την κυβέρνηση «να απαλλαγεί από την λογική του μονοδρόμου» προειδοποιώντας, όπως και η κυρία Βάσω Παπανδρέου, ότι «τα νούμερα δεν βγαίνουν», ενώ δήλωσε ότι «θα ψηφίζει πάντα υπέρ των εναλλακτικών πολιτικών που δίνουν πορεία στη χώρα αλλά όχι υπέρ των πολιτικών του μονοδρόμου» καταλήγοντας: «Θα στηρίζω την κυβέρνηση σε κάθε θετική της επιλογή αλλά δεν μπορώ να ψηφίσω τον παρόντα προϋπολογισμό».

Σκληρή απάντηση επιφύλαξε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης προς όσους κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι εκβιάζει: «Κανείς βουλευτήςδεν υφίσταται εκβιασμό και αν κάποιος εκβιάζεται έχει υποχρέωση απέναντι στους πολίτες να πει ότι υφίσταται εκβιασμό», είπε, ενώ για τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης περί «κατοχικής Βουλής» σχολίασε: «Άκουσα για κατοχική Βουλή. Όποιος νιώθει έτσι να την εγκαταλείψει. Όλους, έναν- έναν και τους 300, τους ψήφισαν έλληνες πολίτες και όχι κατοχικά στρατεύματα», κατέληξε εμφανώς εκνευρισμένος ο κ. Σαχινίδης.

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010 [ 01:15 ]

Διαβάστε Επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου