Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Η Ν.Δ. κλείνει το μάτι στα κλειστά επαγγέλματα

  • Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010
  • Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ
Ναι στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων αλλά υπό προϋποθέσεις, λέει τώρα η Ν.Δ., κλείνοντας στην ουσία το μάτι στις επαγγελματικές κατηγορίες που αντιδρούν, διότι χάνουν κεκτημένα. Κύκλοι της Ρηγίλλης, με τους οποίους συνομίλησε η «Ε», άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και της καταψήφισης νομοσχεδίου, το οποίο θα αναφέρεται γενικώς στο άνοιγμα των επαγγελμάτων και θα παραπέμπει για τις επί μέρους ρυθμίσεις σε κοινές υπουργικές αποφάσεις (για τους δικηγόρους, ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Δικαιοσύνης κ.ο.κ.). «Λέμε κατ' αρχήν ναι, αλλά δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή στην κυβέρνηση για αλλαγές που αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες, χωρίς να γίνει συζήτηση στη Βουλή», τόνισαν.
Ο αν. τομεάρχης Οικονομίας Νότης Μηταράκης και η βουλευτής της Ν.Δ., δικηγόρος Ελίζα Βόζεμπεργκ, με χθεσινές τους δηλώσεις αναφέρονται στις «προϋποθέσεις», οι οποίες εκτιμούν ότι θα έπρεπε να είναι διαφορετικές ανά κατηγορία. «Ασπρο-μαύρο δεν υπάρχει», δήλωσε και ο Γιάννης Μανώλης στην «Ε».
Η αλλαγή στάσης της Ρηγίλλης αναμένεται να προκαλέσει εσωκομματικές αντιδράσεις. Οι εκφραστές της νεοφιλελεύθερης τάσης (π.χ. Κυριάκος Μητσοτάκης, Κωστής Χατζηδάκης και άλλοι) έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης. «Ηδη έχει καθυστερήσει», είπε για την κυβέρνηση ο Κ. Μητσοτάκης πριν από λίγες ημέρες (Φλας). «Και θεωρώ ότι η Ν.Δ. ως φιλελεύθερο κόμμα βεβαίως και επί της αρχής θα στηρίξει την απελευθέρωση». Θύμισε ότι επαγγελλόταν τη μεταρρύθμιση στον προγραμματικό και πολιτικό της λόγο εδώ και πολλά χρόνια και άφησε αιχμές που δεν προχώρησε σ' αυτήν, όταν ήταν κυβέρνηση, φοβούμενη το πολιτικό κόστος.
Συνέπειες θα υπάρξουν και όσον αφορά το ευρωπαϊκό προφίλ της Ν.Δ., το οποίο ήδη έχει δεχθεί πλήγμα με τη σκληρή αντιμνημονιακή γραμμή που έχει κρατήσει. Δεδομένου ότι η τρόικα ήταν αυτή που έβαλε ως όρο το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και μάλιστα με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, οι επιφυλάξεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα επιβαρύνουν το κλίμα.
Το πρώτο βήμα που έδειξε ότι η Ν.Δ. αλλάζει τη στάση της, το έκανε ο Αντώνης Σαμαράς στη συζήτηση για την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2011. Κάλεσε τον Γιώργο Παπανδρέου να κάνει διάλογο ο ίδιος προσωπικά με τους εκπροσώπους των κλειστών επαγγελμάτων, εκτιμώντας, προφανώς, ότι κάποιες από τις ενστάσεις τους είναι δίκαιες και θα έπρεπε να εισακουστούν.
«Οι δικηγόροι είναι μία τάξη η οποία θίγεται άμεσα και καίρια», δήλωσε η βουλευτής της Ν.Δ. Ελίζα Βόζεμπεργκ (στον «Βήμα 99,5»). «Θα το σκεφτούμε πολύ σοβαρά, οι δικηγόροι, αν θα πρέπει να ψηφίσουμε μια τέτοια διάταξη. Αυτό δεν σημαίνει συντεχνιακή αντίληψη, σημαίνει διασφάλιση, προς το αίσθημα δικαίου».
«Μιλάμε για εκατόν εξήντα επαγγέλματα, για τα οποία υπάρχουν γύρω στις πέντε - δέκα - δεκαπέντε διατάξεις ανά επάγγελμα, άρα μιλάμε για χίλιες πεντακόσιες - δύο χιλιάδες διατάξεις, που πρέπει να τις συζητήσουμε», δήλωσε ο Νότης Μηταράκης στον «Αθήνα 9,84». «Υπάρχουν διατάξεις οι οποίες εμποδίζουν τη λειτουργία της οικονομίας, εμποδίζουν την πρόσβαση νέων ανθρώπων στα επαγγέλματα, τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να τα δούμε και να τα αλλάξουμε. Υπάρχουν, όμως, θέματα που προστατεύουν την κοινωνία και θέματα που προστατεύουν και από τη φοροδιαφυγή. Αρα, για να σχολιάσουμε επί της ουσίας, πρέπει να υπάρχει πρόταση επί της ουσίας της κυβέρνησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου