Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Γ.Παπακωνσταντίνου: «Μας περιμένει προσπάθεια 30 δισ.»

Γ.Παπακωνσταντίνου: «Μας περιμένει προσπάθεια 30 δισ.»

- Κύριε υπουργέ, σας αιφνιδίασε η προχθεσινή δριμεία επίθεση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ; Εχετε κάνει λάθη ουσίας ή διαδικασίας;

Γ.Παπακωνσταντίνου: «Μας περιμένει προσπάθεια 30 δισ.»

Κυρία Γιωτάκη, η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα δεν είναι ούτε υπνωτισμένη ούτε ανεύθυνη. Αντίθετα συμμετέχει και έχει στηρίξει πολύ δύσκολες αποφάσεις. Και προφανώς πολλές φορές έχουμε και έντονες συζητήσεις και διαφωνίες. Ας μην ξεχνάμε πως οι βουλευτές μεταφέρουν στην κυβέρνηση και το κλίμα στις περιφέρειές τους. Από εκεί και πέρα, είναι και δική μας δουλειά να ενημερώνουμε τους βουλευτές για τις πολιτικές μας όπως είναι και δουλειά μας να ακούμε τις προτάσεις τους και, όπου είναι δυνατό, να τις ενσωματώνουμε στο νομοθετικό έργο που προτείνουμε προς ψήφιση.

- Παρ’ όλα αυτά είδαμε την Τρίτη οι διαφωνίες να οδηγούν σε ακραίες καταστάσεις μέχρι και διαγραφή βουλευτή, επειδή διαφώνησε με το κατεπείγον νομοσχέδιο. Οι επιταγές του μνημονίου είναι πάνω από τη δημοκρατία;

Οχι βέβαια. Τίποτα δεν είναι πάνω από τη δημοκρατία. Οι βουλευτές πρέπει και έχουν κάθε δικαίωμα να εκφράζουν την άποψή τους και να διαθέτουν την ψήφο τους. Και αντίστοιχα βεβαίως ο πρόεδρος του κόμματος έχει δικαίωμα να αποφασίζει σε ποιες στιγμές, σε ποιες δύσκολες αποφάσεις η χώρα χρειάζεται τη συντεταγμένη και καθολική στήριξη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Και βέβαια σε κάθε στιγμή ο καθένας παίρνει τις αποφάσεις του με βάση τη συνείδησή του. Αλλά δεν υπάρχει προνομιακή πρόσβαση στην κοινωνική ευαισθησία.

- Εχετε εξασφαλίσει την τέταρτη δόση ή έχουν δίκιο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που σας κατηγορούν ότι τους εκβιάζετε;

Ούτε εκβιάζουμε, ούτε φέρνουμε κανέναν προ τετελεσμένων. Είναι γνωστό ότι το πρόγραμμα αξιολογείται κάθε τρίμηνο, οι δόσεις εκταμιεύονται κάθε τρίμηνο. Δεν είναι νέο αυτό.

Ετσι έχει σχεδιαστεί και έτσι προχωρεί το πρόγραμμα. Κάθε τρίμηνο εμείς πρέπει να εκπληρώνουμε τους στόχους και τις δεσμεύσεις μας και πολλοί από τους συναδέλφους μου υπουργούς Οικονομικών στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να πηγαίνουν στα δικά τους Κοινοβούλια και να επιχειρηματολογούν απέναντι στους δικούς τους φορολογούμενους υπέρ της Ελλάδας. Αρα όχι μόνο η τέταρτη δόση -που είναι και η μεγαλύτερη- αλλά κάθε δόση εξαρτάται από την εκπλήρωση ποσοτικών στόχων και διαρθρωτικών ορόσημων.

- Είχατε δηλώσει ότι αν χρειαστεί να λάβετε νέα μέτρα, θα έχετε αποτύχει στην είσπραξη εσόδων και στη μείωση των δαπανών. Δεν συμβαίνει τίποτα από τα δύο;

Ας τελειώνουμε πλέον με το παιχνίδι με τις λέξεις και τα μέτρα. Αδικούμε την προσπάθεια που γίνεται.

Το σύνολο της δημοσιονομικής προσπάθειας που πρέπει να γίνει, είναι γνωστό και έχει αποτυπωθεί στο πρόγραμμα. Ξεκινήσαμε με ένα έλλειμμα που πλέον ξέρουμε ότι ήταν 36 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αυτό το έλλειμμα μέχρι το 2014 πρέπει να γίνει το πολύ 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα 30 δισεκατομμύρια δεν θα έρθουν μόνα τους. Φέτος, το 2010 έχουμε καταφέρει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτευχθεί ποτέ σε μία χώρα. 14 δισ. ευρώ, ή 6 μονάδες του ΑΕΠ, έχει μειωθεί το έλλειμμά μας φέτος. Και αυτό είναι αποτέλεσμα και μειώσεων δαπανών και αυξήσεων εσόδων. Επίσης οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις -στο φορολογικό, στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά, στο άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και αγορών, στην απλοποίηση διαδικασιών- είναι ο κορμός του προγράμματος γιατί θα κρίνουν αν θα έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη ή όχι. Οσο για εμένα, η αποτυχία ή η επιτυχία της δουλειάς μου θα κριθεί από το αποτέλεσμα.

- Ποιο μέρος της τρόικας είναι το πιο απαιτητικό;

Το ευρωπαϊκό σκέλος δίνει περισσότερο έμφαση στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά και από τις υποχρεώσεις μας σε σχέση με την ενσωμάτωση του κοινοτικού κεκτημένου και τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, ενώ το ΔΝΤ έχει τους δικούς του προσανατολισμούς ως προς την ανταγωνιστικότητα και την ταμειακή επάρκεια της χώρας.

Για ανάκαμψη
Το Μνημόνιο δεν φτάνει από μόνο του

Αρκεί το μνημόνιο για την έξοδο από την κρίση;

Το πρόγραμμα που περιλαμβάνεται στο περιβόητο μνημόνιο επιχειρεί να καλύψει με δράσεις κάθε πεδίο της οικονομίας μας, όπου έχουμε σημαντικές αδυναμίες και προβλήματα. Με το πρόγραμμα αυτό επιχειρούμε να διορθώσουμε προβλήματα θέτοντας στόχους και υλοποιώντας μέτρα και παρεμβάσεις μέσα σε αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Ομως είναι προφανές ότι ούτε μόνο αυτό χρειάζεται η χώρα, ούτε μόνο αυτό κάνουμε. Θεσμικές παρεμβάσεις, παρεμβάσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης, της διαφάνειας, του κοινωνικού κράτους, της εκπαίδευσης είναι παράλληλοι τομείς δράσης εξίσου καθοριστικής σημασίας για την ευημερία και το μέλλον αυτής της χώρας. Γιατί αν δεν αλλάξουν ριζικά το θεσμικό περιβάλλον και η κουλτούρα και η νοοτροπία σε πολλούς τομείς, αν δεν αποκατασταθούν αξίες που σχετίζονται με την απόδοση δικαίου, τη διαφάνεια, την ισονομία και την ισοπολιτεία όλη η προσπάθεια στο πεδίο της οικονομίας δεν θα είναι βιώσιμη, θα είμαστε πάντοτε ευάλωτοι σε αυτές τις κακοδαιμονίες που σε μεγάλο βαθμό έθρεψαν το κράτος και την οικονομία που έχουμε και θέλουμε να αλλάξουμε.

Επιμήκυνση
Περιμένουμε την απόφαση στις αρχές του νέου χρόνου

- Πότε θα αποφασιστεί η επιμήκυνση;

Η απόφαση για την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου της Ελλάδας κατ’ αναλογία με αυτόν που συμφωνήσαμε για την Ιρλανδία, θα συζητηθεί και θα παρθεί υπολογίζουμε στις αρχές του επόμενου έτους. Από όλες τις πλευρές δεν έχει τεθεί θέμα για προσθήκες στο υπάρχον πρόγραμμα. Ομως αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι η προσπάθειά μας για δημοσιονομική σταθερότητα και ανάπτυξη δεν μπορεί να σταματήσει το 2013.

- Τι αναμένουμε σήμερα από τη σύνοδο Κορυφής;

Είναι μία κρίσιμη σύνοδος, γιατί πρέπει να στείλει μήνυμα σταθερότητας στους πολίτες και στις αγορές αλλά και αποφασιστικότητας να υπερασπιστεί το κοινό μας νόμισμα. Χρειάζεται μία συνολική απάντηση στη σημερινή αναστάτωση - μια απάντηση που συνθέτει την ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής, με αυτήν της ανάπτυξης αλλά και της καλύτερης ρύθμισης των χρηματοπιστωτικών αγορών. Υπάρχουν πολλές ιδέες πάνω στο τραπέζι -το ευρωομόλογο για παράδειγμα ή ο φόρος στις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Πιστεύω πως αυτή και η αμέσως επόμενη σύνοδος θα είναι από τις πιο κρίσιμες για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας.

  • Μάχη με τον χρόνο
    Πρέπει να υλοποιήσουμε 180 δράσεις

- Μέχρι τον Μάρτη, τι δεν πρέπει να έχετε αφήσει πίσω;

Από σήμερα μέχρι τον Μάρτιο πρέπει να έχουν υλοποιηθεί περί τις 180 δράσεις - μικρές και μεγάλες. Κάποιες δράσεις, είναι καθοριστικής σημασίας στις τριμηνιαίες αξιολογήσεις και για την εκταμίευση των δόσεων - τα λεγόμενα διαρθρωτικά ορόσημα.

Μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί δράσεις όπως η παρουσίαση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, ο νέος κανονισμός για την παροχή στατιστικών προς την ΕΛΣΤΑΤ, η παράδοση των αναλογιστικών μελετών και φυσικά το νέο εργασιακό πλαίσιο που μόλις ψηφίστηκε. Δίπλα σε αυτές και άλλες περίπου 115 ενέργειες. Προφανώς πρέπει να έχουν επιτευχθεί και οι ποσοτικοί μας στόχοι ως προς το ύψος του ελλείμματος και των δαπανών.

Ποιες επιχειρήσεις θα προωθήσετε στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων; Μέχρι πότε, τι; ΔΕΗ, ας πούμε, λιμάνια, αεροδρόμια, ΕΥΔΑΠ, τι; Πώς;

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας έχει ως στόχο την εισροή εσόδων 7 δισεκατομμυρίων ευρώ σε τρία χρόνια.

Για το 2011 ο στόχος είναι το 1 δισεκατομμύριο. Ηδη η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων και Αναδιαρθρώσεων, αποφάσισε στην πρόταση για πρόσληψη χρηματοοικονομικών και τεχνικών συμβούλων για μία σειρά από περιπτώσεις - το αεροδρόμιο, τα περιφερειακά αεροδρόμια, λιμάνια, τα κρατικά λαχεία κ.λπ.

- Με τα ακίνητα του Δημοσίου έχετε πλάνο αξιοποίησης ή περιμένουν στα αζήτητα;

Προχωρούμε με θεσμικές αλλαγές για τα θέματα που αφορούν στη διαχείριση και αξιοποίηση των ακινήτων, ενώ προτάξαμε για άμεση εμπορική αξιοποίηση με γρήγορες διαδικασίες συγκεκριμένα ακίνητα του Δημοσίου αξίας πολλών δισ. ευρώ, όπως το Ελληνικό.

- Εάν δεν βγει το πρόγραμμα του εξορθολογισμού στο Δημόσιο, αρκετοί υπουργοί κάνουν λόγο για κατάργηση (200 χιλ.) θέσεων και άρα απολύσεων. Εσείς τι λέτε;

Η μείωση του αριθμού των υπαλλήλων στο Δημόσιο που είναι αναγκαίο να γίνει, θέλουμε να επιτευχθεί σταδιακά μέσα από τη φυσική ροή των αποχωρήσεων και την εφαρμογή του κανόνα μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις.

Στον κανόνα αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι μετατάξεις από τις επιχειρήσεις σε αναδιάρθρωση, άρα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση αυτού του δυναμικού.

Θα προτάξουμε φυσικά τους τομείς όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες ανάγκες -υγεία, παιδεία, ασφάλεια- αλλά και αυτούς που είναι πιο κρίσιμοι για την εφαρμογή του προγράμματος.

- Θα φέρνετε τελικά το μνημόνιο προς επικύρωση στη Βουλή;

Το μνημόνιο δεν εφαρμόζεται αυτόματα. Περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής και το πρόγραμμα αυτό τίθεται σε εφαρμογή με νόμους που περνούν και συζητιούνται στη Βουλή των Ελλήνων. Από εκεί και πέρα εγώ είμαι διατεθειμένος να προσθέσουμε όσες νέες διαδικασίες θεωρεί η Βουλή ότι χρειάζονται, αρκεί όλοι να αναγνωρίζουν ότι ο χρόνος σε αυτήν τη φάση δεν είναι ο καλύτερος σύμμαχός μας.

Κλειστά επαγγέλματα

Από πότε θα ισχύσει το άνοιγμα, ποιους αφορά;

Καταργούμε περιορισμούς όπου υπάρχουν και αντί να πρέπει να στοιχειοθετείται γιατί να ανοίξει ένα επάγγελμα, θα πρέπει να στοιχειοθετείται γιατί να υπάρχει κάποιος περιορισμός.

Αποφασίσαμε ότι θα πάμε με μια οριζόντια παρέμβαση που αίρει τα εμπόδια ή τις διοικητικές παρεμβάσεις στην άσκηση οικονομικών δραστηριοτήτων.

Αυτό σημαίνει ότι πέρα από τα επαγγέλματα που έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής -δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί, κ.λπ.- θα υπαχθούν στις ρυθμίσεις και άλλα. Οι όποιες εξαιρέσεις, θα πρέπει να είναι απολύτως τεκμηριωμένες.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ, ΕΘΝΟΣ, 17/12/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου