Καλή χρονιά!
- Οργή του Προέδρου της Δημοκρατίας για την ατιμωρησία όσων πλούτισαν παράνομα ή φοροδιαφεύγουν
Την ελπίδα το 2011 να είναι χρονιά με λιγότερες δοκιμασίες για την πατρίδα μας εκφράζει στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, κάνοντας παράλληλα βαρυσήμαντες επισημάνσεις για την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική δικαιοσύνη, καθώς και για την «παραδειγματική τιμωρία όσων πλούτισαν παράνομα».
«Πέρασε μία δύσκολη χρονιά και έρχεται μία ακόμη δυσκολότερη. Ο ελληνικός λαός πληρώνει βαρύ τίμημα για την κακοδιαχείρηση και τις αμαρτίες δεκαετιών. Για την απληστία και τις ατέλειες του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, για τις αδυναμίες της Ευρώπης αλλά και για τα λάθη και την αμεριμνησία τη δικιά μας, του πολιτικού κόσμου της πατρίδας μας, του οποίου μέρος είμαι και εγώ», τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Όσο πολύπλευρα και αν είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε [...] πρέπει να θυμάται η κυβέρνηση ότι, ειδικά στην κρίση που περνάμε, κοινωνική συνοχή δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη
Ο κ. Παπούλιας σημειώνει ότι συμμερίζεται την αγωνία των πολιτών, που «γίνονται φτωχότεροι και βυθίζονται στην ανασφάλεια» και προσθέτει: «Βλέπω τα αδιέξοδα της νέας γενιάς που κληρονομεί από τις προηγούμενες ένα τεράστιο χρέος. Συναισθάνομαι την οργή για την κοινωνική αδικία, το συλλογικό αίτημα για παραδειγματική τιμωρία όσων πλούτισαν παράνομα και για σύλληψη της γκρίζας οικονομίας».
«Η πολιτεία οφείλει να επιβάλει αποτελεσματικές ρυθμίσεις για να υποχρεώσουμε αυτούς που φοροδιαφεύγουν να καταθέσουν στο κρατικό ταμείο ό,τι οφείλουν, να δηλώσουν την περιουσία τους», προτρέπει ο Κάρολος Παπούλιας και σημειώνει: «Όσο πολύπλευρα και αν είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, στη γειτονιά μας, στη χώρα μας, σε ευρωπαϊκό ή σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο σύνθετες και αν είναι οι απαντήσεις που απαιτούνται, πρέπει να θυμάται η κυβέρνηση ότι, ειδικά στην κρίση που περνάμε, κοινωνική συνοχή δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει ακόμη ότι η σκέψη του είναι στους συνανθρώπους μας που έχουν περισσότερο ανάγκη, που υποφέρουν από ασθένειες, από μοναξιά, από ανέχεια και τονίζει «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε μια χώρα με ιστορία και αντοχές σε πολύ μεγαλύτερες τρικυμίες».
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σημειώνει στο μήνυμά του ότι «την χρονιά που φεύγει, το 2010, ζήσαμε μια μεγάλη δοκιμασία. Την μεγαλύτερη που πέρασε ο Ελληνισμός τις τελευταίες δεκαετίες. Και βρεθήκαμε σε τόσο μεγάλο αδιέξοδο, που μας υποχρέωσε να κάνουμε μεγάλες θυσίες. Ήταν μια δύσκολη χρονιά για όλους μας. Όμως απέδειξε κάτι σημαντικό. Ότι μπορούμε».
«Όλοι μας δοκιμαζόμαστε από την ένταση της κρίσης. Κάθε ελληνικό σπίτι. Έχουμε όλοι αισθανθεί και δικαιολογημένα, απογοήτευση, πόνο ακόμα και οργή για το πώς φθάσαμε ως εδώ. Αυτά τα συναισθήματά μας ας τα μετατρέψουμε, όχι σε παραίτηση, σε μοιρολατρία ή σε αδιέξοδη εκτόνωση διαμαρτυρίας, ούτε βέβαια και σε βία. Αλλά στην πιο ξεκάθαρη συλλογική μας απόφαση: να γίνουμε μια ζωντανή δύναμη αλλαγής της πατρίδας μας, της ίδιας μας της ζωής. Να σταθούμε στα δικά μας πόδια και να μην χρειαστούμε ποτέ ξανά δάνειες δυνάμεις, επιτηρήσεις και μνημόνια. Να ενωθούμε όλοι σε μια κοινή, συλλογική προσπάθεια. Να αλλάξουμε τον τόπο μας» προσθέτει ο κ. Παπανδρέου.
«H χρονιά που έρχεται, το 2011, είναι η χρονιά των μεγάλων αλλαγών. Είναι χρονιά δημιουργίας, κοινωνικής αλληλεγγύης και ενότητας. Είναι η χρονιά που αλλάζουμε την πατρίδα μας, σε όφελος όλων των Ελλήνων. Είναι η χρονιά που καταπολεμούμε τα βαθύτερα αίτια που μας οδήγησαν στην κρίση. Αλλάζουμε το Κράτος, αλλάζουμε το αναπτυξιακό μας πρότυπο, αλλάζουμε νοοτροπία. Όλα αυτά για να μετατρέψουμε τις μεγάλες ικανότητες που έχει ο Ελληνισμός σε πραγματικές δυνατότητες. Η χρονιά που καλωσορίζουμε είναι για όλους μας μια αρχή δημιουργίας. Η συμμετοχή όλων μας είναι προϋπόθεση για να πετύχουμε. Και όταν λέω συμμετοχή, δεν εννοώ συμμετοχή σε νέα βάρη. Εννοώ συμμετοχή στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η Ελλάδα» καταλήγει ο πρωθυπουργός.
Το γεγονός ότι η χρονιά που πέρασε «ήταν η δυσκολότερη των τελευταίων δεκαετιών» επισημαίνει και ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος. «Με την αποκάλυψη του μεγέθους των προβλημάτων συνειδητοποιήσαμε όλοι τις ευθύνες μας και ιδιαίτερα όσοι παίρνουμε τις αποφάσεις» σημειώνει και καταλήγει: «Για το νέο έτος πιστεύω ότι με αισιοδοξία, ομοψυχία, συστράτευση όλων των δυνάμεων και προσήλωση στους στόχους μπορούμε να βγάλουμε την Ελλάδα από τη δυσχερή κατάσταση και να δημιουργήσουμε πάλι τις προϋποθέσεις για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη».
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι αυτές τις στιγμές «η σκέψη μου είναι με εκείνους που έχασαν τις δουλειές τους ή τα μαγαζιά τους. Με εκείνους που είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται, τις υποχρεώσεις τους να αυξάνονται και την ανησυχία τους για το αύριο να μεγαλώνει». «Σε τέτοιες συνθήκες, οι καθιερωμένες ευχές των πολιτικών ακούγονται, ίσως, κούφια λόγια. Αρμόζει περισσότερο η υπόσχεση ότι θα αγωνιστούμε να φύγει το σύννεφο του φόβου από την πατρίδα μας. Να φύγει το γκρίζο από τη ζωή μας. Να φύγει η αγωνία από την καρδιά μας και η ανασφάλεια από την καθημερινότητά μας. Να στρέψουμε το κεφάλι μας ψηλά, για να πάρουμε φώτιση κι ελπίδα. Να στρέψουμε τα μάτια μας, μέσα μας, για να αντλήσουμε κουράγιο» προσθέτει.
«Το 2011 θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βοηθήσουμε να αναδειχθεί δυνατό το λαϊκό μέτωπο, το μόνο ελπιδοφόρο μήνυμα στο δρόμο της πάλης, της αντεπίθεσης, της ανατροπής», τονίζει σε δήλωσή της η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Αντίστοιχα, και το μήνυμα του κόμματος σημειώνει ότι θετικές εξελίξεις για το λαό «μπορεί να πυροδοτήσει ο ορμητικός λαϊκός απεγκλωβισμός από τα ιδεολογήματα των κομμάτων που υπερασπίζονται το ξεπερασμένο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα».
«Από το 2011 δεν δικαιούμαστε να αναμένουμε πολλά» αναφέρει στο μήνυμά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. «Ο Θεός να μας χαρίζει Υγεία. Οι Κυβερνήσεις Ειρήνη. Οι άνθρωποι Αγάπη. Με πίστη και αλληλεγγύη θα ξεπεράσουμε ευκολότερα την κρίση. Χωρίς ακρότητες και περιττές εμπρηστικές παρεμβάσεις αλλά με σκληρή δουλειά μπορούμε να αναστηλώσουμε το επίπεδο ζωής που με κόπο και χρόνο είχαμε αναγείρει πριν γκρεμιστεί από λάθη πολλών. Καλή τύχη σε όλους και περισσότερο σε αυτούς που την έχουν ανάγκη».
«Στο σημερινό δύσκολο, εσωτερικό και διεθνές περιβάλλον, η ελπίδα βρίσκεται στους καθημερινούς αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας για την βελτίωση των όρων της ζωής τους, στο διαρκή αγώνα για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας δικαιοσύνης, ανεκτικότητας και αλληλεγγύης. Για μια άλλη Ευρώπη, απαλλαγμένη από το νεοφιλελευθερισμό και τον ευρωατλαντισμό και έναν κόσμο ειρήνης, κοινωνικής δικαιοσύνης και οικολογικής προστασίας. Με την πεποίθηση και τη βεβαιότητα ότι το 2011 θα γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση αυτή», η ΚΠΕ του Συνασπισμού εύχεται υγεία και ευτυχία.
«Απέναντι σε μια κρίση που δεν είναι μόνο οικονομική, χρωστάμε στον εαυτό μας ως κοινωνία, ριζικές αλλαγές. Λύση δεν είναι όμως οι συνταγές του ΔΝΤ που έχουν ήδη αποτύχει σε δεκάδες χώρες, με βαρύ τίμημα για την κοινωνική συνοχή και το περιβάλλον. Στην Ελλάδα, την Ευρώπη, τον κόσμο, αλλά και σε τοπικό επίπεδο, ας επενδύσουμε σοβαρά στη διέξοδο από την κρίση: Να σχεδιάσουμε τη συμφιλίωση της οικονομίας με το περιβάλλον, να θεμελιώσουμε ένα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο στηριγμένο λιγότερο στην αγοραστική δύναμη και περισσότερο στα συλλογικά αγαθά και την αλληλεγγύη» αναφέρουν οι Οικολόγοι-Πράσινοι.
«Το 2011 είναι η χρονιά που σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει το μέλλον μας. Όλοι έχουμε συναίσθηση ότι χρονιά αυτή, θα είναι μια δύσκολη χρονιά για την ελληνική κοινωνία και την πορεία της χώρας μας. Ειδικά το πρώτο τρίμηνο, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα κρίσιμο κυρίως για την κοινωνική συνοχή» εκτιμά η πρόεδρος Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη και εύχεται «το 2011 η χώρα και οι θεσμοί της, να αρθούν πλέον στο ύψος των περιστάσεων ώστε να είναι η χρονιά που θα σφραγίσει ένα καλύτερο μέλλον».
Η Δημοκρατική Αριστερά εκφράζει «την αλληλεγγύη της σε όλους τους πολίτες που πλήττονται από τα δυσβάσταχτα μέτρα και να δεσμευτεί ότι θα είναι στο πλευρό τους». «Τούτες τις ώρες πρέπει ο κόσμος της εργασία και του πολιτισμού, να βρεθεί στην πρώτη γραμμή του αγώνα, προκειμένου να συγκροτηθεί ένα μέτωπο αλληλεγγύης και αντίστασης στις αντιλαϊκές πολιτικές και ταυτόχρονα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση ενός προοδευτικού πλαισίου θέσεων και διεκδικήσεων για την έξοδο της χώρας από την κρίση» προσθέτει.
Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010
Προκλήσεις και ελπίδες του 2011 στα μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου